Politikai nuo seno siekia atrodyti „gražesni“ savo rinkėjams, nei yra. Bedailindami savo biografijas, patys susipainioja tikruose ir sugalvotuose faktuose. Neseniai Seime nuskambėjo šviežiai iškeptos politikės Gretos Kildišienės skandalas, kurio vienas iš akcentų – „valstietės“ biografijoje neteisingai pateikti duomenys apie jos išsilavinimą.

Panašu, kad tokią nuodėmę turi ir Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Nurodomos išsilavinimo datos skiriasi dešimt metų
2015 m. dalyvaudamas savivaldos rinkimuose Artūras Visockas Vyriausiosios rinkimų komisijos tinklalapyje nurodo, kad 1993 metais yra baigęs Šiaulių pedagoginį institutą ir įgijęs pedagogo profesiją.

Išrinkus jį Šiaulių miesto meru Savivaldybės tinklalapyje atsiranda miesto galvos biografija, kurioje nurodoma, kad 2003 metais įgijo aukštąjį išsilavinimą, kokį ir kur – nerašoma. Trumpą savo biografiją su vos keliais punktais Savivaldybės darbuotojams pateikė pats tuomet ką tik išrinktas miesto vadovas.

Elektroninėje erdvėje ties A. Visocko pavarde galima rasti ir vieno, ir kito jo išsilavinimo variantų. Vienas laikraštis rašo: „2003 m. įgijo aukštojo mokslo išsilavinimą, baigė Šiaulių pedagoginį institutą“. Tik 2003 m. jau veikė Šiaulių universitetas, o instituto nebebuvo.

Kodėl merui prireikė maišyti dvi savo išsilavinimo datas, kurios skiriasi net dešimtmečiu? Gal dėl to, kad norėjosi pabrėžti, jog turi universitetinį išsilavinimą?

„Kaip žinia, mokykloje nebuvau paskutinis, universitete nebuvau paskutinis, Taryboje nebuvau paskutinis ir tarp merų, kurių bus 60, patikėkite, aš nebūčiau paskutinis“, – po pirmojo merų rinkimo turo A. Visockas komentavo „Šiaulių naujienoms“.

Tai kokiame gi universitete taip sėkmingai miesto meras studijavo?

Pasiteiravome Šiaulių universitete, kada ir kokį išsimokslinimą įgijo A. Visockas.

Universiteto Komunikacijos, rinkodaros ir neakademinės veiklos tarnybos direktorė Lina Bivainienė informavo, kad dabartinis Šiaulių meras 1993 metais yra baigęs Šiaulių pedagoginį institutą. 2003 metais joks universiteto diplomas jam nėra išduotas.

Meras neprisimena
Savivaldybėje paklausėme paties mero Artūro Visocko, kodėl viešoje erdvėje figūruoja dvi labai skirtingos jo išsilavinimo versijos. Meras patraukė pečiais, sako: Savivaldybės svetainėje – klaida. Tik ši „klaida“ kabo jau trečius metus, todėl peršasi išvada, kad ji visai neatsitiktinė.

Kaip šis „mažas netikslumas“ galėjo įsivelti, jei biografiją pateikė pats meras, A. Visockas sakė nebeprisimenąs.

„Neturiu ką pasakyti. Nepamenu. Esu baigęs Šiaulių pedagoginį institutą 1993 m., turiu pradinių klasių ir kūno kultūros mokytojo specialybę“, – patvirtina A. Visockas ir teigia jokioje kitoje aukštojoje mokykloje nestudijavęs.

Jis prisipažįsta, kad dirbti pagal savo specialybę taip ir neteko. Meras sako norėjęs padirbėti mokytoju, tačiau tuo metu iš pedagogo algos išlaikyti šeimą nebuvo galimybių.

Politikos mokslai nesėkmingi
Eidamas į 2015 m. savivaldos ir tiesioginius mero rinkimus A. Visockas savo pažaduose buvo itin lakoniškas, tačiau daug kur akcentavo sąžiningumą ir tiesą: „Nežadu nieko išskyrus sąžiningą darbą. Remsiuosi klasikine trejybe: gėris, grožis, tiesa.“ Tik su šiomis vertybėmis prasilenkta jau pačioje pradžioje, siekiant pagražinti savo biografiją.  

Dirbant miesto meru A. Visockui tenka įveikti dar vienus mokslus – politikos. Ir čia jau jokie universitetai nei institutai negelbsti.

Štai po šimto „meravimo“ dienų vienas žurnalas citavo Šiaulių mero žodžius: „Viskas vyksta sėkmingai – net pernelyg sėkmingai, net prisibijau ir dėkoju Dievui, kad padeda mokytis mero darbo.“

Tuomet A. Visockas gyrėsi turintis komandą, kokią galima „tik sapne sapnuoti“, programą, kurioje „užkoduotas milžiniškas potencialas“.

Panašu, kad šie mokslai merui nėra itin sėkmingi. Šiandien minėta komanda subyrėjusi, programos nebėra, o miesto Taryba vis dar įveikinėja vienašališko mero valdymo išprovokuotą politinę krizę.

Į viršų