Nuo šiol pajusti restorano dvasią galima pietaujant Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriuje. Išskirtinė galimybė pirmiesiems pasimėgauti restoraniniais pietumis teko šio skyriaus socialiniams partneriams ir kitiems svečiams. Pietauti pakviestus svečius tik pravėrus Prekybos ir verslo skyriaus duris pasitiko jaunas ir žvalus aptarnaujantis personalas: padavėjo profesijos besimokantys moksleiviai palydėjo į restoraną, kuriame laukė gėrybės ne tik skonio receptoriams.

Pietūs verslo klasei
Dar keli laipteliai apačion ir jau pasiekiame Prekybos ir verslo skyriaus valgyklą-restoraną, iš kurio sklinda gyva muzika – klavišiniais improvizuoja mergina, greta prie kitų stalelių pietų laukia kiti klientai ir šnekučiuojasi. Baltos staltiesės, minkštos mėlyno pamušalo kėdės, blizgūs įrankiai, geltonos (sakyčiau – velykiškos) spalvos servetėlės, gyvos gėlės ir, žinoma, pasitempę juodai-baltą uniformą dėvintys būsimieji padavėjai, dalijantys rūpestį ir dėmesį.

„Kai skrendame lėktuvu, keliaujame ekonomine arba verslo klase, kurias skiria tik užuolaida ir dėmesys, didesnis dėmesys klientui verslo klasėje. Tad mes pasinaudodami šia idėja nusprendėme, kad mūsų valgykloje gali būti daugiau dėmesio, daugiau išskirtinių patiekalų klientams. Todėl šiandien norėtumėme įsitikinti, ar esame verti to mokyklinio restoraninio stiliaus vardo. Ir jeigu taip, tai nuo šiandien mes kviesime bet kada pas mus apsilankyti su namiškiais, draugais, kolegomis ir visada išbandyti vis kitokį restoraninį stilių“, – informavo Prekybos ir verslo skyriaus vedėja dr. Renata Veršinskienė.

Lūkesčių išsipildymas čia pat – beliko klebono palaiminimas. Palinkėjęs, kad šis restoranas-valgykla taptų atgaivos, poilsio ir džiaugsmo vieta ir kad čia visuomet malonu būtų maitintis, patalpas jis pašventino. Iš virtuvės dar sklinda paskutinės pastabos ir patarimai moksleiviams ir netrukus į salę keliauja pirmasis patiekalas.

Verdiktas: skanu ir nebrangu
Jei būčiau garsus žurnalistas restoranų kritikas, tai už patiektą maistą atiduočiau visus balus. „Svečiai, skanaus“,  – pasakė tą dieną virtuvės šefo pareigų ėmęsis Prekybos ir verslo skyriaus virėjų grupės antrakursis Tomas.

Pirmasis patiekalas – kvapi ir švelni kreminė juodos duonos ir grybų sriuba. Antram patiekalui pasirinkta patiekti saldžiarūgštę vištieną su žirnelių ir morkų muslinais bei troškintomis daržovėmis. Desertas – panakota su uogomis. Genialiai paprastas, lengvas ir glotnus desertas tirpo burnoje. Ir norėjosi antro, galbūt ir trečio. „Šiaulių naujienų“ redakcijos dalis verdiktavo, jog liko išties patenkinta – visi penki balai.

„Kadangi visuomet turėjome valgyklinį stilių, o valgykloje pietaudavo tiek mokytojai, tiek mokiniai, tiek ir klientai iš išorės, pajutome pastarųjų kitokį poreikį. Jie teiravosi – ar galėtų būti kitaip serviruotas stalas, ar būtų aptarnaujantis padavėjas ir pan., tad įvedėme restoraninio stiliaus liniją į visą šią Prekybos ir verslo skyriaus maitinimo sistemą. Mes tiesiog atkreipėme dėmesį į kliento norus. Jis dabar valgiaraštyje gali pasižiūrėti pasirinkimus – su aptarnavimu, be aptarnavimo. Aptarnavimo liniją ir pavadinome restoraniniu stiliumi: visiškai kitoks patiekalo patiekimas, indai kitokie, kitoks asortimentas, t. y. maistas. Tikimės, kad toks variantas tiks“, – šypsosi R. Veršinskienė.

2017 04 20 15

Tiek padavėjus, tiek virėjus darbo metu stebi ir konsultuoja Prekybos ir verslo skyriaus mokytojos.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų