Pranešama, jog Lietuva nuolat įvardijama kaip viena iš piratavimo lyderių pasaulyje kartu su Rytų Europos šalimis. Siekdama atkreipti dėmesį į autorių teisių apsaugą asociacija LATGA rengia edukacinių renginių ciklą, skirtą pažymėti Pasaulinę intelektinės nuosavybės (PIN) dieną, kuri minima balandžio 26-ąją. Vienas susitikimas jau įvyko ir Šiauliuose: „Colours of Bubbles“ lyderis Julijus Aleksovas drauge su asociacijos LATGA teisininku Pauliumi Sartaravičiumi lankėsi Didždvario gimnazijoje ir aukštesniųjų klasių moksleiviams papasakojo apie asociacijos veiklą, tikslus, paaiškino apie autorinį atlyginimą už kūrinių panaudojimą, kūrinių vagysčių atvejus.

Piratavimo mastai – dideli
Buvęs Didždvario gimnazijos moksleivis, „Colours of Bubbles“ lyderis J. Aleksovas įstojo į LATGA tik pradėjęs groti grupėje – maždaug prieš dešimt metų.

„Kartais tenka sužinoti, kad mūsų muzika panaudojama be mūsų žinios, bet tai dažniausiai nekomerciniai atvejai, greičiausia kūrė jaunimas. Tad dėl tokių smulkmenų niekuomet nesikreipiame į teisininkus. Tačiau yra tekę rasti grupės albumą „Linkomanijoje“, kur jis buvo patalpintas nemokamam siuntimuisi be mūsų žinios. Draugiškai sutarėme su svetainės administratoriais, kad jis būtų išimtas iš tinklalapio“, – pasakoja „Colours of Bubbles“ lyderis. Jo įsitikinimu, Lietuvoje piratavimo mastai dideli dėl to, kad nuo sovietinių laikų daugelis vis dar mano – jeigu galima gauti nemokamai, tai kam mokėti.

Kita vertus, muzikantas pastebi, kad kasmet muzikos pardavimai internetinėje platformoje auga. Vadinasi, kartu į gerąją pusę keičiasi ir Lietuvos visuomenė.

J. Aleksovas susitikime paskaičiavo, kiek preliminariai uždirba iš savo veiklos – sumą, gaunamą per LATGA. „Pajamos išsidėsto skirtingai, priklausomai tiek nuo grupės gyvų pasirodymų, tiek nuo transliacijų. Galiu pasakyti, kad maždaug 1000 eurų per ketvirtį“, – konstatavo muzikantas.

Beje, pasak J. Aleksovo, retas muzikantas gyvena tik iš muzikos – jeigu ir pabandytų, tai būtų labai kuklus gyvenimas. Tik vienetai žvaigždžių Lietuvoje gali išgyventi vien iš muzikos.

Svetainės kraunasi pinigus, autoriai – praranda
Asociacijos LATGA funkcija – išduoti kūrinių naudotojams leidimus naudoti jos narių repertuarą ir autoriams surinkti atlyginimą už jų naudojimą.

„Autoriai perduoda teises leisti arba uždrausti viešai atlikti ir naudoti kūrinį tokioms asociacijoms kaip LATGA. Užsienyje panašių asociacijų yra labai daug. Šiuo metu LATGA narių (Lietuvos autorių) vien iš muzikos srities yra 2211, tiesioginių LATGA narių – beveik 5000, tarp jų M. Mikutavičius, D. Montvydas ir kiti“, – sako teisininkas P. Sartaravičius.

„Yra tokių atvejų, kai pats autorius gali suteikti leidimą naudoti kūrinį. Pavyzdžiui, kūrinio naudojimas reklamoje. Negali niekas kitas, išskyrus autorių, suteikti leidimą naudoti kūrinį reklamoje. Įsivaizduokite, jeigu kažkas už jus suteiktų leidimą jūsų kūrinį naudoti reklamai, kuri visiškai kertasi su jūsų interesais. Jums svarbi kūryba, o štai kažkas ima ir panaudoja dažų reklamai“, – sako P. Sartaravičius.

Akivaizdu, kad su piratavimu susijusiomis svetainėmis naudojasi jaunimas – juk gali atsisiųsti nemokamai. Tačiau teisininkas akcentuoja: asmuo, kuris kūrinį sukūrė, daug metų mokėsi, studijavo muziką, sudėjo išgyvenimus, subūrė grupę muzikantų, liejo prakaitą įrašinėdamas, atrado fonogramos gamintojų, kurie finansavo įrašą (o šis kainuoja didelius pinigus), užuot gavęs tam tikros grąžos paprasčiausiai prarado pinigus.

„Iš esmės tai yra ta pati vagystė, nors ne fizine forma. Kokia nauda tinklalapiams, kurie nemokamai suteikia galimybę atsisiųsti kūrinius – filmus, muziką ir kitą produkciją? Užsidirba iš reklamos, per aukas (prašoma paaukoti pinigų, galima įsigyti VIP narystę ir pan.). Visi gauti pinigai yra pirmiausia neapmokestinami ir antra – nesumokama autoriams. Visi pinigai, kuriuos jūs sumokate, krenta į jų kišenę. Kalbant apie „Linkomaniją“, tai pagal tam tikrus duomenis šis tinklalapis per metus gavo 77 tūkst. eurų pajamų“, – teigia  P. Sartaravičius.

Į viršų