Balandžio 9 d. įpusėjo Šiaulių mero Artūro Visocko ir visos Tarybos darbo kadencija. Praėjo dveji metai, o miesto valdžiai vis dar vieni aktualiausių klausimų – postų dalybos. Jei balandžio 20 d. Taryba nepatvirtins antrojo vicemero ir ši pareigybė nebus panaikinta, kovo 23 d. ir vėl ties Šiaulių savivaldybės bokšteliu gali pakibti tiesioginio valdymo ir priešlaikinių rinkimų grėsmė. Be vadovo liko Tarybos ir mero sekretoriatas, o pats meras, spėjama, siekia atsikratyti šiuo metu dirbančių administracijos direktoriaus pavaduotojų.

Meras ir Taryba
„Šiandien du metai, kuomet miesto žmonės patikėjo mero darbą. Mano supratimu pasistūmėta tiek idėjos, tiek konkrečių darbų bare. Garbės piliečiais tapo Prezidentas Valdas Adamkus, maestro Virgilijus Noreika. Dėmesys jaunimui, bet nepamiršti ir senjorai. Miestas apšviestas, intensyviai tvarkomos gatvės ir šaligatviai. Atlikta aibė nematomo darbo. Noriu padėkoti administracijai ir visiems miesto Tarybos nariams (tekstas netaisytas – aut. pastaba)“, – savo socialinių tinklų paskyroje rašo miesto meras A. Visockas, stengdamasis būti malonus visai Tarybai.

Tačiau kiek anksčiau prieš patyčias pasisakantis miesto vadovas, ko gero, didžiąją dalį Tarybos pavadino „sartauskais, lankauskais ir co“. Abejonių keliantis Tarybai pirmininkaujančio mero žingsnis, kai jam ir taip niekaip nesiseka suvienyti politikų bendram darbui.

Meras nuolat pabrėžia, kad yra rinktas miestiečių. Dėl to nedrįsta ginčytis net opozicijoje esantys politikai. Už merą balsavo apie penktadalį rinkimo teisę turinčių šiauliečių.

Tačiau politikams tenka nuolat merui priminti, kad miesto Taryba – taip pat rinkta šiauliečių. Už penkių iš septynių neformalioje daugumoje prieš miesto galvą susivienijusių frakcijų narius balsavo keliais tūkstančiais šiauliečių daugiau nei už miesto merą, kai jį reikėjo rinktis tik iš dviejų kandidatų. Tarybos nariams nuolat tenka įrodinėti, kad meras nėra jų viršininkas, o tik organizuoja Tarybos darbą.

Spaudos konferencijose buvo cituojama net šalies Konstitucija, kurioje rašoma: „Savivaldos teisė laiduojama įstatymo numatytiems valstybės teritorijos administraciniams vienetams. Ji įgyvendinama per atitinkamas savivaldybių tarybas.“ Ir nė žodžio apie mero instituciją.

Du vicemerai – socialdemokratai?
Po dvejų metų darbo miesto valdžia, startavusi kaip jaunų ir daug žadančių politinių vadybininkų komanda, šiandien liko prie suskilusios geldos. Darbo neteko buvęs administracijos direktorius Eduardas Bivainis, Taryba atleido vicemerą Domą Griškevičių.

Meras, pasinaudojęs įstatymo netobulumu, spjovė į daugumos Tarybos narių valią ir D. Griškevičių susigrąžino pasirašydamas teisme taikos sutartį. Politikai mano, kad šis klausimas dar neišspręstas. Tarybos narys Alfredas Lankauskas nesupranta, kaip D. Griškevičius gali savo kėdėje jaustis komfortiškai, kai Vidaus ministerija išaiškino, kad meras buvo neteisus jį sugrąžindamas į darbą. Bet A. Visockas tikino, kad taip gelbėjo Šiaulius nuo tiesioginio valdymo ir priešlaikinių rinkimų.

Jau baigiasi du mėnesiai, kai laisvos atstatytos antrojo vicemero pareigos. Balandžio 23 d. teoriškai ir vėl gali iškilti priešlaikinių rinkimų baubas.

Meras frakcijoms pasiūlė siūlyti kandidatus į laisvas pareigas. Kol kas vieninteliai socialdemokratai delegavo į jas Justiną Sartauską. Kitos keturios iš penkių į neoficialią daugumą besivienijančių frakcijų kandidatų siūlyti neketina.

Meras viešai yra pareiškęs, kad jo suburtos frakcijos „Dirbame Šiauliams“ nariai į jokius postus taip pat nepretenduoja, nes „turi“ merą.

Ar kolegos palaikys J. Sartauską? Frakcijų atstovai sakė, kad juos trikdo tai, kad paskyrus J. Sartauską mero pavaduotoju abu vicemerai būtų Socialdemokratų partijos atstovai.

„Domas Griškevičius, mūsų akimis, yra pašalintas iš partijos. Jis yra pasirinktas mero, tačiau nėra socialdemokratų kandidatas. Niekas negali mums pripiršti, kad jis yra iškeltas kaip mūsų frakcijos žmogus“, – komentavo J. Sartauskas.

Politikas nevadina situacijos postų dalybomis. Tai yra mero bandymas sulipdyti koaliciją ne su frakcijomis, o per postus. Anot socialdemokratų frakcijos seniūno, po rinkimų A. Visockas lipdė koaliciją vadovaudamasis šūkiu „Aš pasirinksiu kandidatus pats“.

„Pasirodė, kad tokia sistema neveikia. Paaiškėjo, kad už mero pasirinktų žmonių nestovi frakcijos ir meras neranda galimybės susitarti dėl tam tikrų sprendimų priėmimo. Politinį darbą yra pralošęs“, – tvirtina J. Sartauskas ir įvertina, kad politinė situacija yra sudėtinga.

Jis patvirtino, jog frakcijoje buvo svarstoma galimybė ir panaikinti antrojo vicemero pareigybę, tačiau apsispręsta, kad kuo daugiau frakcijų atstovų turėtų būti valdžioje, jog diskusija būtų kuo platesnė, nes kol kas gauna labai vienpusišką informaciją.

Vicemeru būti nenori
Frakcija „Už Šiaulius“ yra pareiškusi, kad nors sulaukė ne vieno pasiūlymo, jokių postų nesieks, nes nemato bendro darbo galimybių su A. Visocku. Apie tai dar kartą mums priminė frakcijos seniūnas Denis Michalenko.

Nesiūlo savo vicemero ir frakcija „Teisingumas“, apie tai kalbėjo jos atstovas A. Lankauskas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Aurimas Lankas patvirtino, kad kandidato į vicemerus frakcija neteiks. Liberalams nesuprantamas mero paprašymas siūlyti kandidatus  iš visų frakcijų.

„Tai kurį jis teiktų Tarybai? Vienašališkai nuspręstų pats meras. Demokratiją suprantu taip, kad pateikė kandidatų sąrašą, o Taryba renkasi. Bet taip nėra“, – sako A. Lankas. Tris narius turinčiai frakcijai atstovaujantis politikas aiškino, kad pasitraukdami iš mero suburtos koalicijos jie deklaravo, jog nesivaiko postų, o siekia darbų, kurie buvo pažadėti jų programoje. Liberalai nenori įnešti daugiau sumaišties. Jų partijos atstovė Giedrė Mendoza-Herrera yra direktoriaus pavaduotoja ir jie stengsis savo tikslus įgyvendinti dirbdami su ja.

„Šiaulių naujienose“ jau rašėme apie miesto vadovų galimus ketinimus pareikšti  interpeliaciją administracijos direktoriaus pavaduotojams G. Mendozai-Herrerai ir Martynui Šiurkui. A. Lankas sakė apie tai girdėjęs iš gandų, tačiau oficialios informacijos neturi.

„Pavaduotojai neseniai pasitikrino Tarybos pasitikėjimą. Jie abu yra kvalifikuoti ir būtų gaila juos prarasti vien dėl to, kad jie netinka vienam ar keliems žmonėms. Kol palaikė merą, buvo geri“, – stebisi A. Lankas.

M. Bilius paliko Savivaldybę
Nuo pirmadienio laisvas dar vienas politinio pasitikėjimo postas. Pareigas paliko Tarybos ir mero sekretorius Mindaugas Bilius ir merui teks sukti galvą, kuo jį pakeisti.

M. Bilius buvo išrinktas Lietuvos paraolimpinio komiteto prezidentu ir mano, kad nepavyks suderinti ir darbo Savivaldybėje, ir savo siekio aktyviai siekti gerų permainų neįgaliųjų sporte. Jis sakė puoselėjąs viltį įsteigti komiteto skyrių Šiauliuose. Pasidžiaugęs sukaupta įdomia patirtimi Savivaldybėje sportininkas pažadėjo, kad apie jį dar išgirsime.

M. Bilių meras A. Visockas į darbą priėmė vos grįžusį iš paraolimpinių žaidynių spalio 3 d. Jis buvo jau antrasis per dvejus šios kadencijos metus sekretoriato vadovas.

Į viršų