Vakar šalia Šiaulių turizmo informacijos centro pėsčiųjų bulvare vyko spaudos konferencija, kurioje buvo pristatytas pirmą kartą mieste rengiamas Šiaulių krašto turizmo forumas. Pagrindinis rengiamo forumo tikslas – aptarti Šiaulių regiono keliamus turizmo iššūkius. Šiame forume dalyvaus turizmo paslaugų teikėjai, valdžios atstovai, politikai bei besidomintys turizmu Šiaulių krašte.

Siekia bendradarbiauti su aplinkiniais rajonais
Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Rūta Stankuvienė sako, jog organizuojamas Šiaulių krašto turizmo forumas siekia sutelkti regione su turizmu dirbančius žmones. Taip pat Šiaulių turizmo informacijos centro vadovė neslepia, jog Šiaulių miestas susiduria su sezoniškumo problema, todėl itin svarbu skatinti viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimą, siekiant didinti regiono turizmą.

„Nė vienas turistas nevyksta į miestą dėl vieno objekto. Dažniausiai sulaukiame klientų, kurie domisi renginiais ar keliais objektais ir gretimuose miestuose. Norime duoti naudos visam regionui. Statistiškai vienas turistas į miestą atveža apie 25 eurus, jei jo kelionė be nakvynės. Praėjusiais metais vien apsilankė Šiaulių turizmo informacijos centre apie 28 tūkstančiai turistų. Tačiau skaičiuojama, jog į turizmo informacijos centrus užsuka tik 30 procentų visų miesto lankytojų. Tas pats galioja ir Šiaulių miestui, nes yra žmonių, kurie aplanko tik Kryžių kalną ar Chaimo Frenkelio vilą, savarankiškai ar su draugais – ir miesto bulvarą. Dalis keliautojų mėgsta patys sudaryti savo kelionės maršrutą. Todėl norėtumėme, jog turizmą plėtotume visi kartu: Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono, Akmenės, Joniškio, Pakruojo, Radviliškio ir Kelmės rajonų savivaldybės. Šiandien neturime institucijos, kuri mus vienytų. Todėl forume ketiname pristatyti turizmo poreikius“, – spaudos konferencijoje sakė R. Stankuvienė.

Konferencinio turizmo galimybės Šiauliuose
Šiaulių krašto turizmo forume bus pristatyti ne tik turizmo rezultatai regione, bet ir vyks aktyvios diskusijos, kurių metu savo pasiekimais, planais ir įžvalgomis dalysis turizmo sektoriaus, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos atstovai bei verslininkai. Pirmą kartą didelis dėmesys bus skiriamas konferencinio turizmo galimybėms Šiaulių krašte.

„Jei rajonai gali pasidžiaugti gamtinėmis vertybėmis, tai miestas yra neabejotinai kultūrinio pažintinio turizmo lyderis. Todėl ir turime susivienyti jėgas viešinant mūsų regioną. Stebime, jog dažnai konferencijas ar mokymus organizuojančios įmonės ieško vietos ne tik apgyvendinimui ir maitinimui, bet ir kultūrinės veiklos. Susirinkę konferencijų dalyviai po darbų nori ką nors nauja pamatyti, aktyvių pramogų lankant turistinius objektus. Tai ir reikia stengtis pasiūlyti atvykusiems į Šiaulius“, – sakė R. Stankuvienė.

Išskirtinumas – sukurti nauji produktai „Saulės skonis“
Jau visai greitai Šiaulių krašto lankytojai galės pasimėgauti naujais produktais, kurie pavadinti bendru pavadinimu „Saulės skonis“. Taip, anot R. Stankuvienės, Šiauliai siekia sulaukti išskirtinio turistų dėmesio.

„Bendradarbiaudami su Profesinio rengimo centru ir miesto maitinimo įstaigomis turistams pasiūlysime išskirtinius patiekalus: pagrindinį karštą patiekalą, kokteilį ir girą. Kadangi turistai beveik 50 procentų savo pinigų išleidžia maistui, tai ši akcija bus ir pelninga. Įprastus suvenyrus keliautojai dažniausiai gali įsigyti prekybos centruose, todėl ieškome išskirtinumo. Be to, maitinimas tampa vis svarbesnis, todėl jau pusę metų bendradarbiaudami su dalimi miesto maitinimo įstaigų ruošiame „Saulės skonio“ produktus. Kai kurios įstaigos dar ketina prisidėti prie šios akcijos“, – teigia R. Stankuvienė.

Turizmo puoselėtojai laukia URBAN projektų pabaigos
Kaip bebūtų gaila, tačiau vasarą Lietuvoje viena lankomiausių vietų yra pajūris. Taip pat, pasak R. Stankuvienės, labai daug turistų sulaukia kurortinės teritorijos – Druskininkai, Birštonas. Turistų pritraukia ir grandiozinius renginius organizuojantys miestai. Tai pajuto ir Šiauliai, kurie sulaukė didžiulių srautų turistų jubiliejiniais 780-aisiais metais.

„Praėjusiais metais Šiauliuose sulaukėme 85 procentais daugiau turistų nei įprastai. Sėkmės priežastis – jubiliejiniai miesto metai. Tačiau prie turistų srauto didinimo švenčiant miesto gimtadienį prisidėjo daug kultūros, švietimo, sporto įstaigų. Labai daug prie sėkmės prisideda ir renginių viešinimas“, – džiaugsmo neslepia R. Stankuvienė.

Šiais metais Šiaulių miestas neplanuoja jokių išskirtinių renginių ar naujų objektų pristatymų, kurie pritrauktų daugiau turistų. Tačiau, kaip sako R. Stankuvienė, jau laukiama, kada pasibaigs mieste URBAN projekto įgyvendinimo darbai.

„Turime ruošti Lietuvą ir aplinkines šalis, kad Šiaulių miestas bus dar gražesnis įgyvendinus URBAN projektus, nes negalime vieną dieną pasakyti, jog šiandien pas mus gražu, todėl kviečiame apsilankyti. Pavyzdys, Anykščių lajų takas, kurį reklamavo pusę metų iki atidarymo“, – sako R. Stankuvienė.

Šiuo metu, anot R. Stankuvienės, Šiauliuose lankomiausi objektai: Šiaulių miesto bulvaras, Katedra, Saulės laikrodžio aikštė, visi „Aušros“ muziejaus padaliniai, Šokolado muziejus, atgimęs Geležinkelio muziejus.

Į viršų