Prasidėjo balandis – švaros ir tvarkos mėnuo. Balandžio 22 d. visa Lietuva subruzdės kasmetinėje akcijoje „Darom“, tačiau įvairų švarinimosi renginių iniciatoriai kviečia šiauliečius tvarkyti viešąsias miesto erdves dar iki šv. Velykų.

Kviečia tvarkyti „Talkšos“ pakrantę
Jaunųjų gamtininkų centras jau šį šeštadienį, balandžio 8 d., 10 val. laukia įmonių, organizacijų atstovų ir visų šiauliečių, galinčių skirti savo laiką, kad gražiau atrodytų Talkšos ežero pliažo pakrantė. Centro direktorius Gintaras Oliškevičius spaudos konferencijoje sakė, kad rytinėje ežero pusėje esančiame miško parke (nuo Jaunųjų gamtininkų centro pusės) bus genimi krūmai, renkamos šiukšlės, grėbstoma žolė. Talkininkams bus išdalytos reikiamos priemonės: pirštinės, grėbliai, šiukšlių maišai ir kt. Svarbu ateiti su tinkama apranga, kuri saugotų ir nuo įvairių vabzdžių. Organizatoriai talkininkams ketina atsidėkoti Šaulių sąjungos savanorių išvirta koše ir Jaunųjų gamtininkų centro arbata.

G. Oliškevičius pasidžiaugė, kad Talkšos pakrantės jau sulaukė pirmųjų talkininkų. Praėjusią savaitę ten darbavosi Salduvės pagrindinės mokyklos ir Šiaulių profesinio rengimo centro Buitininkų skyriaus atstovai.

Darom ir gamta padėkos
„Darom“ akcija visoje šalyje startuos balandžio 22 d. 10 val. Akcijos koordinatorė Šiauliuose Irma Gajauskaitė pranešė, kad jau balandžio 10 d. Šiaulių savivaldybės tinklalapyje bus paskelbtas preliminarus miesto viešųjų erdvių, kurias kviečia tvarkyti, sąrašas. Jį dar gerą savaitę galės pildyti įstaigų ir organizacijų atstovai ar pavieniai miestiečiai, pastebėję netvarkomas viešas miesto vietas. Pranešti reikėtų elektroniniu laišku adresu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 600 02 961.

Pernai tokiame sąraše buvo įvardyta apie 50 vietų, I. Gajauskaitė tikisi, kad šįmet miestas bus švaresnis ir talkininkams pasiūlys trumpesnį sąrašą.

„Mes talkininkus aprūpinsime maišais šiukšlėms rinkti, tačiau pirštines ir kitas priemones prašytume atsinešti savo“, – sakė koordinatorė.

„Darom ir gamta padėkos“, – įvardijo šių metų akcijos „Darom“ šūkį kita organizatorių atstovė Jurgita Morkūnaitė. Ji priminė, kad šįmet rengiama akcija – jubiliejinė, 10-oji. Per 9 metus visoje šalyje joje dalyvavo per 1,361mln. žmonių, surinkta apie 38 tūkst. tonų atliekų. Šįmet nauja tai, kad visi kviečiami teikti projektus, bus siekiama įgyvendinti 1000 projektų. Jie gali būti labai įvairūs nuo suoliukų dažymo iki šeimų turnyrų, sporto varžybų. Gyventojai taip pat gali paremti visuomeninę akciją „Darom“ parduotuvėse įsigydami raudonų šiukšlių maišų su akcijos atributika.

Prikelti naujam gyvenimui
Naują projektą-parodą spaudos konferencijoje pristatė aktyvi visuomenininkė Giedrė Brazlauskaitė. Ji kviečia šiauliečius jungtis į akciją „priKELK“. Ši akcija – jau kelerius metus vykusio aplinkosauginio projekto „Atliekos naujai“ tęsinys. Gyventojai kviečiami neišmesti senų daiktų (spintelių, veidrodžių, lentynų, rėmų, kėdžių ir pan.) į šiukšlių konteinerius, bet prikelti juos naujam gyvenimui. Kitos akcijos „Darom“ metu šiauliečiai kviečiami švarinimosi metu rastus daiktus restauruoti, kad juos būtų galima ir vėl naudoti.

„Restauruoti daiktai gegužės 4 d. bus eksponuojami prie Talkšos ežero arba bulvare. Įdomiausių darbų autorius apdovanosime vertingais prizais“, – žadėjo G. Brazlauskaitė. Norinčius dalyvauti parodoje aktyvistė prašo rašyti elektroninius laiškus adresu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Projekto metu 2015 m. iš sulūžusių skėčių ir panaudotų plastikinių maišelių edukacinių renginių metu buvo siuvami pirkinių maišeliai, o pernai – aitvarai.

Atliekas išveš, jei tinkamai sukraus
Akcijos „Darom“ metu surinktas atliekas išveš Savivaldybės paslaugos teikėjas. Apie tai informavo Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė. Ji perspėjo, kad negalima atliekų palikti maišuose bet kurioje miesto vietoje, sukraunant prie gatvių ar pan. Atliekų maišai bus surenkami tik akcijos registruotose vietose (kaip minėjome, sąrašas bus skelbiamas Savivaldybės tinklalapyje).  

„Noriu pastebėti, kad ši akcija nėra gyventojų sandėliukų, pagalbinių patalpų ar pan. tvarkymosi metas, o viešųjų erdvių švarinimo renginys. Gyventojų stambagabaritės atliekos surenkamos pagal grafiką apvažiavimo metu. Tik reikia prieš atvykstant transportui, sudėti tokias atliekas šalia konteinerių“, – perspėjo E. Bružienė ir pastebėjo, kad mieste yra dvi stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelės, kur nebereikalingus didelius daiktus žmonės gali nuvežti ir patys.

Vedėja taip pat priminė, kad balandžio mėnesį jau pradedami pagal grafiką tuštinti žaliųjų atliekų konteineriai, o daugiabučių namų gyventojai turėtų kreiptis į įmonę „Ecoservice projektai“ ir pasiimti tokioms atliekoms kaupti skirtus didmaišius.

Į viršų