Centrinės miesto Prisikėlimo aikštės vaizdas per kelerius ateinančius metus keisis kardinaliai. Beveik metus vėlavęs Prisikėlimo aikštės techninis projektas pagaliau užbaigtas, gautos teigiamos ekspertizės išvados, skirtas finansavimas. Baigėsi gąsdinimai, kad projektas žlugs neprasidėjęs, pinigų irgi nebus. Viskas jau yra. Ir nieko tokio, jei ateinančių metų vasario mėnesį Valstybės atkūrimo šimtmetį minėsime statybos aikštelėje...

Projektas vėlavo beveik metus
Kovo 16 d. vidaus reikalų ministras pasirašė įsakymą skirti ES ir valstybės finansavimą Prisikėlimo ir Saulės laikrodžio aikštėms rekonstruoti. Prisikėlimo aikštei ir jos prieigoms sutvarkyti skirta 5,6 milijono eurų. Dar apie 400 tūkst. eurų prisidės pati Savivaldybė. Jai dar teks paieškoti 1,3 milijono eurų nefinansuojamiems iš paramos lėšų darbams atlikti.

„Jau matome šviesą tunelio gale. Dar reikia gauti statybos leidimą ir bus užbaigti projektavimo sutartiniai įsipareigojimai. Pagal preliminarius planus gegužės viduryje ketiname paskelbti rangos darbų konkursą“, – „Šiaulių naujienoms“ komentavo administracijos direktoriaus pavaduotoja architektė Giedrė Mendoza-Herrera.

Pagal sutartį su konkursą laimėjusiu projektuotoju Vyteniu Rudoku, Prisikėlimo aikštės ir jos prieigų rekonstrukcijos techninis projektas turėjo būti baigtas 2016 m. balandžio mėnesį. Taigi, jis vėlavo beveik metus. Projektuotojas aiškino, kad daug laiko sugaišino besikeičiantys Savivaldybės pageidavimai, dėl kurių turėjo kelis kartus keisti sprendinius. Be to, V. Rudokas prisipažino, kad neturėjo patirties projektuoti tokį didelį ir miestui strategiškai svarbų objektą.

Sutartyje numatyta rekonstrukcijos vertė – 6 mln. eurų. Architektas kiek anksčiau žurnalistams aiškino, kad Savivaldybės norus sutalpinti į tokią sumą yra nerealu. G. Mendoza-Herrera paaiškino, kad projektas jau parengtas taip, kaip sutarta sutartyje. Projekto vertę sumažino kai kurie atskirti darbai, pavyzdžiui, šviesoforai bus įrengiami iš kitų programų. Pavaduotoja tikisi, kad paskelbus rangos darbų konkursą, aikštės rekonstrukcijos kaina sumažės.

Prisikėlimo aikštės ir jos prieigų rekonstrukcijos projektas turi būti įgyvendinamas iki 2021 m. Pavaduotoja sako, kad niekas nenori ilgų statybų, todėl bandys jas pabaigti per porą metų, darbai bus vykdomi etapais.

„Džiaugiuosi, kad projektavimo etapas baigėsi. Dabar jau rizika bus rangovo. Tokie projektai visada būna politizuoti ir susikerta daug interesų. Būtų geriau, kad tam tikri sprendimai būtų paliekami profesionalams spręsti, o ne politikams. Man atrodo, kad šis faktorius stipriai įtakojo ir projektavimo vėlavimą. Nebuvo vieningos komunikacijos, vyko stumdymasis tarp sprendinių, kai viena pasakoma, kita padaroma. Jeigu komunikacija vyksta dviem kanalais ir ne visi žino tą pačią informaciją tuo pat metu, tai įtakoja ir sprendinius, ir darbo grafiką“, – kalbėjo apie nedarnų Savivaldybės vadovų darbą G. Mendoza-Herrera.

Neseniai Savivaldybėje dirbantis administracijos direktorius Antanas Bartulis spaudos konferencijoje sakė, kad kai bus aiški rekonstrukcijos darbus vykdysianti įmonė, teks aptarti daug organizacinių, technologinių klausimų. Tai svarbus miestui objektas, statybos darbai gali pareikalauti laikinų eismo organizavimo pasikeitimų.

„Kitų metų vasarį minėsime Valstybės atkūrimo 100-metį. Juk negalime pakviesti žmonių į statybos aikštelę. Jei darbai vyks, gali tekti paieškoti kitos vietos šventei“, – svarstė direktorius.

Keisis aikštės erdvės
Pagrindinis pasikeitimas – centrinė aikštės erdvė pasislinks į istorinę vietą, t. y. ten, kur dabar yra aikštės dalis, grįsta raudona skalda. G. Mendoza-Herrera tikino, kad taip aikštė įgaus labiau istorinį pavidalą, joje augs mažiau želdinių, bet bus paliekami abu paminkliniai ąžuolai, atsiras didelis ekranas su apžvalgos aikštele, interaktyvus fontanas. Bus įrengtas į Katedros aikštę orientuotas vėliavos stiebas. Tarp ąžuolų bus vieta tam tikrai ekspozicijai, laikui bėgant ten turėtų rastis mažosios skulptūros formos, įamžinančios Šiaulių istoriją.

„Priešais Valstybinę kolegiją bus atsisakyta centrinės kompozicijos, išrikiuosime medžių ir apšvietimo eilę pagal Aušros alėją, įrengsime automobilių stovėjimo aikštelę. Šiame etape užstatyti erdvės priešais kolegiją neplanuojama, tačiau pasirinkti laisvi sprendiniai, kad ateityje, jei susiformuos toks užsakymas visuomenėje ir bus atitinkamų lėšų Savivaldybės biudžete, ten galėtų atsirasti ir pastatas. Tai numato detalusis planas. Pagrindinė tokio pastato funkcija turėtų būti visuomeninė. Aš pati tikiu mišria funkcija: gali būti ir komercinė, ir galbūt net gyvenama. Dabar nebestatoma tokių monofunkcinių kompleksų“, – ateities planais dalijosi viena iš administracijos vadovių.  

Prieš Savivaldybės pastatą esančiame skvere ketinama bus išmontuoti „Centukų“ fontaną ir įrengti platformą būsimam paminklui. Jam sukurti bus skelbiamas atskiras konkursas.

Prie Katedros turėtų pasikeisti karių palaidojimų architektūrinė išraiška, atsinaujinti laiptai link Saulės laikrodžio aikštės su įrengtu pandusu, nauju apželdinimu ir apšvietimu. Dėl karių perlaidojimo sprendimai dar nepriimti.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja pranešė, kad Savivaldybė iš Kultūros ministerijos gavo atsakymą, kad palaidojimų vietoje turi būti suformuotos teritorijos vertingosios savybės, tik tada ministerija nuspręs, ar tinkami pasirinkti sprendiniai, laukiama Kultūros paveldo komisijos išvadų. G. Mendoza-Herrera apibendrina, kad tai jau kito laiko ir kitų lėšų sprendiniai, jie turi būti išdiskutuoti ir priimtini visuomenei.

Juda ir kiti URBAN rojektai
Kovo 16 d. skirtas finansavimas ir kitam integruotų teritorijų plėtros (URBAN) programos projektui – Saulės laikrodžio aikštės kapitaliniam remontui vidaus reikalų ministro įsakymu skirta 554 tūkstančiai europinės ir valstybės paramos, o Savivaldybė pridės dar per 30 tūkst. eurų.

Saulės laikrodžio aikštės projektavimas buvo nupirktas kartu su darbų rangos paslauga. Konkursą dar pernai laimėjo Kelmės bendrovė „Račkausko Agrotech“, kuri jau šį pavasarį pradės darbus.
G. Mendoza-Herrera atkreipė dėmesį, kad šis projektas apima tik aikštės kapitalinį remontą, nekeičiant jokių parametrų, todėl viskas vyko paprasčiau.

Administracijos direktorius A. Bartulis pranešė apie pajudėjusį dar vieną URBAN programos projektą – Žuvininkų ir Meškerių gatvių rekonstravimą. Paskelbtas techninio projekto rengimo viešojo pirkimo konkursas. Projektuojama teritorija apims beveik 2 ha. Rekonstruojamos Žuvininkų gatvės ilgis – 335 m, Meškerių g. – 150 m.

Pasak, A. Bartulio, įgyvendintas šis projektas turėtų padarytų patrauklesnes ir patogesnes prieigas prie Talkšos ežero. Siekiama, kad šios viešosios erdvės sutvarkymas ne tik sukurtų komfortišką zoną žmogui, bet būtų naudingas miestui bei gamtai.

Integruotų teritorijų vystymo programa Šiauliuose bus vykdoma pagal 8 finansavimo sutartis, kurių bendra apimtis 24 mln. eurų. Didžiąją jų dalį sudaro ES struktūrinių fondų parama ir po 7,5 proc. –  Savivaldybės ir valstybės biudžetų lėšos. Bus įgyvendinama 13 techninių projektų skirtingose miesto vietose.

Be jau minėtų Prisikėlimo aikštės su prieigomis, Saulės laikrodžio aikštės atnaujinimo, Žuvininkų ir Meškerių gatvių rekonstrukcijos, tai infrastruktūros atnaujinimo darbai Kaštonų alėjoje, Centriniame parke, Didždvario parke, Aušros alėjoje, Draugystės prospekte, Draugystės prospektą supančiose erdvėse, P. Višinskio g., Talkšos ežero pakrantėje, Vilniaus g. pėsčiųjų bulvare ir sporto aikštelėje už amfiteatro.

Techniniai projektai rengiami Draugystės prospekto, Vilniaus g. pėsčiųjų bulvaro su Vasario 16-osios g. darbams, pasirašyta projektavimo sutartis dėl Kaštonų alėjos.

2017 03 20 09

Prisikėlimo aikštės techninį projektą rengęs projektuotojas V. Rudokas yra aiškinęs, kad vėlavo dėl patirties stygiaus ir Savivaldybės nenuoseklių, kelis kartus pasikeitusių pageidavimų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų