Dažna šeima socialiniame bute įsikuria ne iš gero gyvenimo. Ir gyvena ten ne veltui, moka Savivaldybei nedidelę nuomą. Nuo šių metų pradžios socialinių butų nuomos kaina gerokai ūgtelėjo. Kadangi juose gyvena žmonės su minimaliomis pajamomis, jie tai pajuto skaudžiai. Tačiau yra ir geroji žinia – laukiantiems ilgose eilėse Savivaldybė pirks nemažai butų.

Nuomos kaina išaugo trečdaliu
Šiaulietės Modestos V. šeimai Savivaldybė socialinį butą skyrė 2015 m. pabaigoje. Jauna moteris su septyniais vaikais įsikūrė trijų kambarių gerokai apleistame bute Dainų rajone. Vyriausiam vaikui – 13 metų, mažylei – vos dveji. Vienos miesto nevyriausybinės organizacijos dėka moteriai pavyko pasikeisti skylėtas koridoriaus ir vieno kambario grindis, nes vos pradėjusią ropinėti dukrytę buvo nejauku paleisti ant nudriskusių grindų.

Modesta V. nesiskundė, džiaugėsi turinti kur gyventi, sakė išsiverčianti iš socialinės paramos ir už vaikus gaunamų alimentų. Už buto nuomą mokėdavo Savivaldybei 30 Eur. Nustebo neseniai gautame mokėjimo lapelyje pamačiusi nuomos kainą – 50 Eur.

„20 Eur padidėjimas man yra labai didelis. Truputį įlindau į skolas, bet kaip nors išsikapstysiu. Niekas neįspėjo, nepaaiškino, tiesiog pabrangino ir tiek“, – sakė moteris, kurios aštuonių asmenų šeimai reikia išgyventi iš maždaug 600 Eur per mėnesį.

Kasmet iki gegužės 1 d. socialinio buto gyventojai Savivaldybei turi pateikti dokumentus apie savo turtą ir pajamas. Tikėjosi tada ir pasiaiškinti, kodėl nuoma pabrango.

Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių išmokų ir kompensacijų skyriaus Būsto fondo poskyrio vedėja Ija Jencienė paaiškino, kad nuomos mokestis apskaičiuojamas vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtinta Savivaldybės būsto, socialinio būsto mokesčių ir būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacijos dydžio apskaičiavimo pakankamai sudėtinga metodika. Kiekvieno būsto nuomos mokesčio dydis apskaičiuojamas atskirai, įvertinus jo nusidėvėjimą. Registrų centras nuo šių metų pradžios patvirtino naujas gyvenamųjų pastatų 1 kubinio metro vidutinės statybos vertes ir naujus vietovės pataisos koeficientus. Dėl to keitėsi savivaldybės būstų ir socialinių būstų nuomos mokesčio dydis.

Kaip aiškino vedėja, socialinių ir savivaldybės būstų nuomos dydis priklauso nuo to, kokioje miesto dalyje yra pastatas, koks pastato nusidėvėjimas, vidutinė 1 kub. m statybos kaina, rinkos pataisos koeficientas, kokie būste yra komunaliniai patogumai. Pavyzdžiui, S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje esančio 1 kambario socialinio buto nuomos kaina yra apie 16,50 Eur, 2 kambarių – 26,50 Eur, 3 kambarių – 33,30 Eur. J. Basanavičiaus gatvės daugiabutyje 1 kambario socialinio buto nuomos kaina – 23,62 Eur, 2 kambarių – 32,41 Eur, 3 kambarių – 39,79 Eur. Nuo šių metų pradžios nuomos mokestis padidėjo iki 30 procentų.

„Žmonės mums skambina, pyksta, bet tai ne nuo mūsų priklauso“, – sakė I. Jencienė.

Nors iki šių metų pradžios nuomos kaina buvo trečdaliu mažesnė, daliai nuomininkų ir tokios sumokėti nepavykdavo. Bendra visų nuomininkų skola už būsto nuomą Savivaldybei sausio 31 d. siekė beveik 100,5 tūkst. Eur.

Daugiausiai perkama vieno kambario butų
Žmogus įgyja teisę gauti socialinį būstą, kai jo pajamos per metus, jei gyvena vienas, nesiekia 3264 Eur. Vadinasi, toks asmuo neturi uždirbti net minimalios algos.

Savivaldybėje socialinio būsto laukia 533 asmenys (arba šeimos). Jie visi surašyti į 6 sąrašus: jaunų šeimų, šeimų, auginančių tris ar daugiau vaikų (įvaikių), likusių be tėvų globos asmenų ir jų šeimų, neįgaliųjų, asmenų, sergančių lėtinių ligų, įrašytų į Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos patvirtintą sąrašą, sunkiomis formomis, ir šeimų, kuriose yra tokių asmenų, bendrąjį, socialinio būsto nuomininkų, turinčių teisę į socialinio būsto sąlygų pagerinimą.

Šiaulių miesto savivaldybės fonde – 255 socialiniai butai. Pernai įkurtuves šventė 17 šiauliečių arba jų šeimų, įsikūrusių paskirtuose butuose. Šiais metais Savivaldybė pradėjo įgyvendinti ketverius metus truksiantį projektą „Socialinio būsto fondo plėtra Šiaulių miesto savivaldybėje“.

Šiuo metu Savivaldybė perka 16 vieno kambario butų. Pageidaujama, kad 6 būtų pirmame aukšte, 7 – antrame, o 3 – aukštas neribojamas. Perkami butai turi būti ne bendrabučio tipo namuose ir su visais komunaliniais patogumais, o nuo autobuso stotelės ne toliau kaip 500 m.

„Kadangi daugiausiai socialinio būsto pageidauja neįgalūs žmonės, senyvo amžiaus, didžiausias poreikis yra vieno kambario butų pirmame ir antrame aukštuose. Kartais ketvirtame ar penktame aukšte siūlomo buto žmonės atsisako, paaiškindami, kad jiems bus per sunku užlipti. Šįmet pirksime butus dar vieną kartą. Šį mėnesį gavę pasiūlymų žiūrėsime, kokia butų pasiūla, gal kitam pirkimui reikės koreguoti sąlygas“, – sakė I. Jencienė.

Užbaigti projektą planuojama 2020 m. Kaip informavo poskyrio vedėja, per šį laikotarpį iš viso ketinama nupirkti 62 butus, iš jų – 5 vieno kambario, 7 dviejų kambarių, 4 trijų kambarių butus. Bendras projekto biudžetas siekia 2,5 mln. Eur. Didžioji dalis Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama, beveik 378 tūkst. Eur prisidės Savivaldybė.

Į viršų