Lyčių lygybė Švedijoje laikoma politiniu tikslu ir prioritetu. Ji nėra savaime suprantamas dalykas, o tikslas, kurio reikia nuolat siekti. Ši mintis atsispindi ir Šiaulių kultūros centre  atidarytoje Švedijos ambasados Lietuvoje inicijuotoje fotografijų parodoje „Gyvenimo dėlionė“ („Life Puzzle – The Role of the Swedish Family“). Parodoje eksponuojamos nuotraukos, atspindinčios gyvenimiškas temas, susijusias su šeima, tėvų ir vaikų santykiais, namais.

Parodoje atsispindi tai, ko trūksta Lietuvoje
Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christina Lundqvist plačiau papasakojo apie valstybės rūpinimąsi šeimomis. Ambasadorės teigimu, Švedija buvo viena iš pirmųjų valstybių, kurioje tėvams atsirado daugiau galimybių atsitraukti nuo darbo ir pabūti su vaikais.

Švedija dar septintajame dešimtmetyje suprato, kad požiūris, esą moterys turi būti namie ir auginti vaikus, o vyrai – dirbti, yra pasenęs. Suvokus, kad tai kenkia tiek socialine, tiek ekonomine prasme, pradėta žengti žingsnius, vedančius visuomenės gerovės link.

Pirmiausia Švedijos valdžia skirtingoms lytims sudarė vienodas galimybes dirbti ir auginti vaikus. Ambasadorės teigimu, dėl to šeimos pasiekia itin pozityvių rezultatų. Pavyzdžiui, mamos gali daugiau laiko skirti savo realizacijai, o vaikai gali daugiau laiko praleisti tiek su tėčiu, tiek su mama. Be to, moksliškai įrodyta, kad vaikas, gavęs pakankamai tėvų dėmesio, pasiekia įspūdingesnių rezultatų mokykloje.

Ne gana to, Švedijos draudimo sistema leidžia tėvams skirti daugiau finansinės paramos. Tėvai 480 dienų gauną finansinę valstybės paramą ir gali šimtaprocentinį dėmesį skirti savo vaikams.

„Ši paroda parodo, kaip Švedijos visuomenė suderina darbą su asmeniniu gyvenimu ir kokių priemonių imamasi, kad būtų pasiekta lyčių lygybė. Manau, labai svarbu, kad visi žmonės turėtų vienodas galimybes auginti savo vaikus, dirbti ir įgyvendinti savo tikslus, to aš jums ir linkiu“, – kalbėjo ambasadorė.

Ragino imti pavyzdį iš Švedijos
Sveikinimo žodį taręs Šiaulių miesto vicemeras Domas Griškevičius pabrėžė, kad, rodos, buitinėse fotografų užfiksuotose akimirkose atskleidžiamas išskirtinis tėčio vaidmuo vaiko gyvenime. „Pagaliau suvokta, kad vyrai ne tik pinigų į šeimą turi parnešti“, – juokavo mero pavaduotojas D. Griškevičius.

Vicemero nuomone, šiuolaikinės šeimos, ypač tėčiai, po truputį keičia savo požiūrį į vaikų auginimą. Pagaliau tėčiai prisiima daugiau pareigų, ilgiau būna su šeima. Vis dėlto pripažino, kad padėtis Švedijoje toli gražu neprimena situacijos Lietuvoje: „Švedija mums yra gražus pavyzdys, kurį turime ir kuriuo privalome sekti.“

Šiaulių universiteto Socialinių inovacijų tyrimo centro vadovė prof. Virginija Šidlauskienė pabrėžė, kad paroda atspindi Švedijos pasaulinį lygį: „Švedijoje rūpestis kiekvienu žmogumi tiesiog ore tvyro. Šioje parodoje daug dėmesio skiriama laikui, kurį tėvai praleidžia su vaikais, pavaizduoti, o vienoje nuotraukoje – vyrų šeima. Taigi visuomenė vaizduojama tokia, kokia yra.“

Tuo tarpu kalbėdama apie padėtį Lietuvoje, ji atkreipė dėmesį, kad mums būtina tobulinti teisinę sistemą. Centro vadovės teigimu, pagal Europos lyčių lygybės instituto indeksą, Švedija užima pirmąją vietą, o Lietuva – 22. Baisiausia, kad mūsų šalies indeksas po truputį krenta.

„Mūsų sąmonė nesikeičia taip greitai, kaip norėtųsi. Mums vis dar trūksta giluminio supratimo, kas yra lyčių lygybė, šeima. Belieka tikėtis, kad ateityje viskas pasikeis ir pagaliau žengsime įstatymų tobulinimo linkme“, – kalbėjo V. Šidlauskienė.

Renginio metu parodos atidarymo dalyviai taip pat buvo supažindinti ir pakviesti dalyvauti Švedijos ambasados organizuojamame nuotraukų konkurse.

2017 03 09 15

Švedijos ambasadorė Lietuvoje M. Ch. Lundqvist kalbėjo apie lyčių lygybės svarbą.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų