„Šiaulių naujienose“ jau rašėme apie tai, kad į Šiaulių oro uostą norėtų ateiti investuotojas, kuris už 15 mln. Eur įkurtų ten orlaivių remonto ir aptarnavimo centrą, jei tik Savivaldybė už maždaug 5 mln. Eur sutvarkytų infrastruktūrą. Kadangi apie Šiaulių oro uostą jau ne pirmą kartą sukasi įvairūs investuotojai, kurių projektai skandalingai žlunga, nusprendėme pasidomėti įmone, kuri Savivaldybėje jau porą kartų pristatė savo investicinius planus. Paaiškėjo, jog Šiauliuose investuotų visa įmonių grupė, tik kas ją sudaro, slepiama. Įmonių grupę dengia UAB „Aviacijos partnerystė“, kurioje dirba vienas žmogus.

Milijoninis investuotojas su vienu darbuotoju?
Elektroninėje erdvėje prieinamoje informacijoje nurodoma, kad UAB „Aviacijos partnerystė“ turi vieną darbuotoją, savo žinioje neturi jokio nekilnojamojo turto, net automobilio. Bendrovė įkurta 2013 m. su beveik 3 tūkst. įstatiniu kapitalu.

Įmonės tinklalapyje skelbiama, kad „Aviacijos partnerystė“ specializacija – aviacinės paslaugos. „Organizuojame užsakomojo tipo skrydžius, teikiame orlaivių bei įgulų nuomos, skrydžių koordinavimo bei aviacinės reklamos paslaugas ir kt. Mūsų įmonė veikia daugiafunkciniu principu, kolektyvas susideda iš skirtingų aviacijos bei vadybos sričių specialistų“, – tvirtinama tinklalapyje. Pasirodo, įmonėje dirba lygiai vienas specialistas. Tinklalapyje nurodytu kontaktiniu telefonu prisiskambinti ir užsisakyti maloniai siūlomas paslaugas neįmanoma. Vos surinkus numerį, ryšys nutrūksta.

Savivaldybės Projektų valdymo skyriaus vedėja Ieva Džiaugienė padėti mums susisiekti su įmonės vadovu negalėjo. Ji sakė, kad tik surengė įmonės pristatymus ir pasiūlė kreiptis į oro uostą.

Šiaulių oro uosto direktorius Andrius Daujotas pareiškė, kad pirma turi paklausti potencialių investuotojų, ar šie pageidaus su žiniasklaida bendrauti. „Aviacijos partnerystės“ direktoriaus Povilo Padaigos kontaktą gavome tik po suderinimo.

Grupė ar įmonė?
Pakalbinome įmonės direktorių ir vienintelį darbuotoją P. Padaigą.

– Turite ketinimų investuoti Šiaulių oro uoste. Ar jie rimti?
– Labai daug sąlygų yra tam. Manau, kad turės būti glaudus bendradarbiavimas su Savivaldybe. Planai yra, o kaip bus, matysim.

– Ar Šiaulių oro uostas jums tinka?
– Kalbant apie oro uosto civilinę dalį, tai infrastruktūra yra prasta, pasenusi. Tiek parkavimo aikštelės, tiek peronas, tiek riedėjimo takai yra kritinės būklės. Kalbame su Savivaldybe, kad investuoti galime tik su sąlyga, jei Savivaldybė rekonstruoja takus. Tik su tokia sąlyga galime investuoti regione.

– Papasakokite apie įmonę „Aviacijos partnerystė“.
– Mūsų įmonių grupėje yra kelios įmonės. Viena iš pagrindinių veiklos krypčių – komercinė aviacija, dirbame šioje srityje jau keletą metų. Grupės apyvarta – kasmet per 100 mln. Eur. Matome vis didėjantį poreikį kurti savo orlaivių techninį aptarnavimo centrą. Lėktuvų kasmet pas mus vis daugėja, o aptarnauti juos Europoje ir brangu, ir eilės didelės. Įkūrę savo techninio aptarnavimo centrą turėsime ir sau patogumą, ir papildomus kitus lėktuvus galėsime aptarnauti.

– Kokios dar įmonės įeina į jūsų minėtą įmonių grupę?
– Nenorėčiau aš visų vardinti. Nemanau, kad yra tikslas išvardinti visas tas įmones. Įmonių grupė ateina labai rimta, esame ramūs dėl to. Mes konkrečiai į projektą einame su įmone „Aviacijos partnerystė“, projekte dalyvausime kaip ši įmonė.

– Jūsų įmonėje yra vos vienas darbuotojas, ji labai maža.
– Jei pasidomėtumėte, visame pasaulyje konkreti įmonė yra sukuriama atskiram projektui. Mūsų įmonė „Aviacijos partnerystė“ yra ta įmonė, kuri vystys minėtą projektą. Su Šiauliais mes kalbame jau beveik metus, todėl ta įmonė yra palaikoma sąlyginai pasyvi. Vos tik bus patvirtinimas, bus investuojama.

– Bet įmonė įkurta dar 2013 m.
– Kaip ir minėjau, mes esame įmonių grupė ir turime skirtingas verslo kryptis. „Aviacijos partnerystė“ įkurta ir skirta tokiems projektams.

– Kokia būtent šios įmonės metinė apyvarta?
– Kadangi ji sąlyginai pasyvi, tai apyvarta bus per 100 tūkst. Eur. Esame jau praėję nacionalinio saugumo visas reikiamas formas, todėl ši įmonė ir eina į minėtą projektą.

Skelbs aukcioną
Šiaulių oro uosto direktorius A. Daujotas informavo, jog Savivaldybės įmonė jau rengia žemės sklypo (2 ha) nuomos aukciono sąlygas. Jose bus sudėti visi saugikliai, kad išsinuomojęs žemę investuotojas per konkretų laikotarpį pradėtų su aviacija susijusią veiklą. Aukcione galės dalyvauti bet koks investuotojas, tačiau direktorius priminė, kad į greta strateginių objektų esančią teritoriją investicijos leidžiamos tik VSD įvertinus, ar potencialaus investuotojo veikla nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

„Oro uostai, siekdami, kad į juos ateitų investuotojai, į infrastruktūrą investuoja milijonus. Mes neturime normalaus perono, kitos infrastruktūros, todėl tikimės Savivaldybės investicijos. Nėra dešimčių privačių investuotojų, kurie plūstų pas mus kurtis, tačiau jeigu mes laikysimės tinkamos krypties, Šiauliai turės gerą oro uostą. Šios investicijos reikalingos ne tik oro uostui, bet ir visam miestui, ir net regionui“, – sakė A. Daujotas.

Į viršų