Šią savaitę Šiaulių apygardos administracinis teismas turėjo tvirtinti miesto mero Artūro Visocko ir buvusio administracijos direktoriaus Eduardo Bivainio pasirašytą taikos sutartį, tačiau šie ją atšaukė. Sugrąžinti buvusį administracijos vadovą „nedelsiant“ neliko poreikio. Tai suveikė tik Tarybos atleisto vicemero Domo Griškevičiaus grįžimo į darbą istorijoje.

E. Bivainis eis į teismą
Teismo atstovė ryšiams su visuomene Aušra Milašauskienė „Šiaulių naujienas“ informavo, kad abi pusės prašymo patvirtinti taikos sutartį atsisakė. Teismas nusprendė patenkinti jų pageidavimą ir bylą nagrinėti iš esmės balandžio pabaigoje.

E. Bivainis patvirtino, kad taikos sutartis neteko prasmės, kadangi kovo 2 d. buvo paskirtas administracijos direktoriumi Antanas Bartulis. Teismui patvirtinus taikos sutartį į direktoriaus kėdę būtų nedelsiant sugrąžintas E. Bivainis ir taip meras siektų išvengti tiesioginio valdymo bei priešlaikinių rinkimų grėsmės. Paskyrus A. Bartulį tokia grėsmė išnyko.

„Dabar jau būtų buvę nelogiška taikos sutartį tvirtinti. Koreguosime teismui pateiktą ieškinį ir reikalavimo sugrąžinti į darbą atsisakysiu. Noriu, kad teismas išaiškintų, ar mano atleidimas buvo teisėtas, išspręstų Tarybos sprendimo galiojimo klausimą, kad toje vietoje nebebūtų spekuliacijų“, – sakė buvęs administracijos vadovas.

E. Bivainis miesto Tarybos buvo atleistas nuo šių metų sausio 3 d. kaip praradęs politinį pasitikėjimą. Po mėnesio savo atleidimą apskundė Šiaulių apygardos administraciniam teismui, o pats buvo pradėjęs dirbti mero A. Visocko patarėju.

Kilus konfliktui tarp jo ir tuo metu Tarybos daugumą sudariusių frakcijų seniūnų, pastarieji parengė Tarybos sprendimo projektą naikinti Tarybos ir mero sekretoriatą, kuriame dirba ir patarėjai. E. Bivainis, gelbėdamas situaciją, nuo kovo iš mero patarėjo pareigų pasitraukė padirbęs vos tris savaites.

Šiuo metu buvęs direktorius ir patarėjas niekur nedirba. „Antradienį užsiregistravau Darbo biržoje. Viskas kaip priklauso“, – smagiai nusiteikęs pakomentavo E. Bivainis.

Mero atstovavimą teisme apskundė šalies valdžiai
Tuo pačiu Tarybos sprendimu ir dėl tos pačios priežasties buvo atleistas ir mero pavaduotojas Domas Griškevičius. Jis taip pat savo atleidimą apskundė teismui.

Kadangi Taryba nepatvirtino į vicemero pareigas teikiamos „darbietės“ Danguolės Martinkienės kandidatūros, meras A. Visockas pasirašė su D. Griškevičiumi taikos sutartį ir jau kitą dieną teismui ją patvirtinus sugrąžino atleistą vicemerą į pareigas.

Tokiu mero žingsniu pasipiktino tuometinė Tarybos dauguma ir apskundė mero antidemokratinius veiksmus Prezidentei, Seimui ir Vyriausybei. Politikų nepasitenkinimą sukėlė faktas, kad meras vienašališkai pakeitė Tarybos sprendimą. Kreipimesi prašoma įvertinti, ar Vietos savivaldos įstatymo nuostata, kad meras vienasmeniškai teisme atstovauja Tarybai, neprieštarauja LR Konstitucijai.

Seime Šiaulių politikų raštą nagrinėti pavesta Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui. Šio komiteto biuro vedėja Lina Milonaitė patvirtino, kad Šiaulių politikų kreipimąsi gavo, komiteto pirmininkas P. Urbšys su juo susipažino ir bus parengtas atsakymas.

„Politikai prašo įvertinti, ar įstatymo nuostata atitinka Konstituciją. Komitetas pagal savo įgaliojimus tokių dalykų daryti negali, tai ir nevertins. Tai vykdo Konstitucinis teismas ir jei Tarybos nariai mato prieštaravimą Konstitucijai, turėtų inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį teismą, turėtų kreiptis į tuos, kurie gali tai daryti. Manau, kad panašaus atsakymo rašto autoriai ir sulauks“, – pakomentavo biuro vadovė.

Šiaulių miesto tarybos narių raštą taip pat nagrinėja Teisingumo ministerija.

2017 03 08 22

Buvęs administracijos direktorius dėl savo atleidimo bylinėsis teisme, taikos sutartis nepatvirtina.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų