Savaitgalį Šiauliai tapo viena iš dvylikos pasaulio vietų, kur rinkosi Rubiko kubo entuziastai. Kovo 4–5 dienomis viename didžiųjų miesto prekybos centrų vyko tarptautinis Rubiko kubo ir kitų galvosūkių turnyras „Šiauliai-Tilžė Open 2017“. Toks turnyras Šiauliuose buvo surengtas po ketverių metų pertraukos. Pirmą kartą Rubiko kubo entuziastai į Saulės miestą rinkosi 2013-aisiais.

Varžėsi 15-oje rungčių
Tarptautinį Rubiko kubo turnyrą mūsų mieste organizavo 14-metis šiaulietis Titas Karvelis ir jo bendraamžis iš Mažeikių Vilius Ribinskas. Į šį turnyrą suvažiavo ne tik galvosūkių mėgėjai iš įvairių Lietuvos miestų, bet ir kaimynai latviai.

Dalyviai varžėsi 15-oje rungčių. Daugiausiai Rubiko kubo entuziastų varžėsi 2x2, 3x3 Rubiko kubo ir Rubiko piramidės rungtyse. Pasak vieno organizatoriaus T. Karvelio tėčio Vytauto Karvelio, tai, kad šios rungtys sulaukė didžiausio dalyvio skaičiaus – natūralu, nes daugiausiai žmonių moka sudėlioti šiuos kubus.  

„Pirmoji turnyro diena buvo atranka į tolimesnį etapą, galima sakyti, į antrą turnyro dieną. Šiaip be trijų pagrindinių –  2x2, 3x3 Rubiko kubo ir Rubiko piramidės rungčių, dalyviai varžėsi ir kitose, įdomiose rungtyse, kurių išviso buvo 15-a.

Turnyras prasidėjo rungtimi, kurioje dalyvavo ne visi. Šios rungties tikslas – mažiausiai ėjimų. Duodamas lapas, kuriame yra spalvotas uždavinys, ir tą uždavinį reikia išspręsi taip, kad Rubiko kubas būtų sudėliotas padarant, kaip įmanoma, mažiau ėjimų. Dalyvis rankose turi kubą, o tuos ėjimus jam reikia parašyti kaip šachmatuose“, – vieną iš įdomiausių rungčių įvardijo V. Karvelis.  

Geriausiai šioje rungtyje sekėsi šiauliečiui Mantui Sidabrui, kuris Rubiko kubą sudėlioja 43 ėjimais.

Šios užduoties pasaulio rekordas – 14 ėjimų.

Atvyko net du delegatai
V. Karvelis pasidžiaugė tuo, kad į Šiauliuose vykusį turnyrą atvyko net du varžybų delegatai, kas būna gan retai: „Pasaulinė kubo asociacija neturi konkrečios savo būstinės, tačiau tam, kad įvyktų varžybos, į jas turi atvykti varžybų vietos delegatas, tos asociacijos žmogus, kuriuo ji pasitiki. Vieną tokį delegatą turime ir Lietuvoje. Tai – lazdijietis Tomas Jankauskas. Tad varžybose dalyvavo  T. Jankauskas ir dar vienas arčiausiai esantis delegatas iš Latvijos.“

Anot V. Karvelio, delegatai tokiuose turnyro privalo būti tam, kad jei varžybų metu būtų pasiektas koks nors rekordas, jie tai patvirtintų, pasakytų, jog viskas vyko sklandžiai.

„Tarptautiniuose Rubiko kubo turnyruose taisyklės – labai griežtos. Kartą viename tokiame turnyre, vykusiame Vilniuje, mes net gavome barti, jog dalyviai sėdėjo šalia žiūrovų. Pasirodo, taip būti negali, dalyviai turi sėdėti atskirai. Šį kartą Šiauliuose tai įgyvendinome. Apskritai šiose varžybose viskas vyksta skaidriai, jokių sukčiavimų. Jeigu kas nors negerai, iškart yra pasakoma ir problema tuoj pat sprendžiama“, – teigė V. Karvelis.

Triumfavo lazdijietis
Iš šiauliečių tarptautiniame Rubiko kubo turnyre prizininkais tapo T. Karvelis ir M. Sidabras, kuris šiuo metu studijuoja Vilniuje.

„Titas iškovojo trečiąją vietą renkant Rubiko kubą nematant. Nors šioje rungtyje trečios vietos laimėtojų buvo keletas, tačiau medalį buvo nuspręsta atiduoti Titui. O šiaip asmeninis Tito pasiekimas, dėl kurio jis labai džiaugėsi, buvo tas, kad jis pagaliau pateko į 3x3 Rubiko kubo dėliojimo finalą.  

Mantas šiame turnyre iškovojo ne vieną pergalę, kurios buvo pasiektos solidesnėse rungtyse. Apskritai Mantas yra tikrai puikus Rubiko kubo dėliotojas“, – šiauliečių pasiekimais džiaugėsi V. Karvelis.

Daugiausiai medalių laimėjo abiturientas iš Lazdijų T. Jankauskas. T. Jankauskas triumfavo ir pagrindinėje 3x3 Rubiko kubo dėliojimo rungtyje. Lazdijietis buvo vienas stipriausių turnyro dalyvių. Jis – ne tik Lietuvos čempionas, bet ir Rubiko kubo Lietuvoje varžybų organizatorius – Vilniuje jau yra surengęs trejas tokias varžybas.

Taip pat turnyre Šiauliuose nemenką medalių kraitį susikrovė ir vienas iš jo organizatorių – V. Ribinskas.

Prizininkais tapę turnyro dalyviai buvo apdovanoti medaliais ir pirmą kartą V. Karvelio bei jo sūnaus iniciatyva – stiklo kubais: „Šie stiklo kubai – idealiai tokio pat dydžio kaip standartinis 3x3  Rubiko kubas. Juos mes įteikėme pagrindinės 3x3 Rubiko kubo dėliojimo rungties prizininkams“, – tuo, kad turnyro dalyviai buvo apdovanoti išskirtinais prizais, didžiavosi V. Karvelis.

Planuose – kitos varžybos
Kalbėdamas apie Šiauliuose vykusį tarptautinį Rubiko kubo turnyrą V. Karvelis pažymėjo, kad tą patį savaitgalį toks turnyras vyko net 12-oje pasaulio vietų – Švedijoje, keliuose Amerikos bei Indijos miestuose, taip pat Kanadoje ir Maroke.

„Tuo metu, kai Rubiko kubo varžybos vyko 12-oje pasaulio vietų, į Šiaulius iš 30-ies užsiregistravusių atvyko 25 Rubiko kubo entuziastai, iš kurių 22 jau anksčiau buvo dalyvavę varžybose. Turnyre turėjome tik tris naujokus šiauliečius, kuriuos pakvietė Titas. Na, o dabar po itin sėkmingai praėjusių varžybų tikiu, kad tų naujokų turėsime dar daugiau.

Be to, tai tikrai nepaskutinis Šiauliuose organizuojamas turnyras. Mes jau dabar planuojame ir galvojame apie kitas varžybas“,– apie tai, kad Rubiko kubo entuziastai dar nekartą susirinks mūsų mieste užsiminė V. Karvelis.

2017 03 06 11

Dvi dienas Rubiko kubo entuziastai iš Lietuvos ir Latvijos varžėsi 15-oje rungčių.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 03 06 10

2017 03 06 08

Pagrindinės 3x3 Rubiko kubo dėliojimo rungties prizininkai buvo apdovanoti stikliniais kubais.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų