Į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką naktį iš sekmadienio į pirmadienį atvežta galimai sumušta septynių mėnesių mergaitė neišgyveno. Mažylei diagnozavus smegenų mirtį, trečiadienį popiet jos gyvybė užgeso.

Vilčių, kad išgyvens nebuvo
Trečiadienį likus maždaug valandai iki septynių mėnesių mergaitės mirties buvo surengta spaudos konferencija, kurios metu  Moters ir vaiko klinikos direktoriaus pavaduotoja dr. Margarita Valūnienė pakomentavo mažylės būklę.  „Mergaitės būklė –  kritiškai sunki. Vilčių, kad ji išgyvens, praktiškai nėra. Jau yra pradėtas smegenų mirties protokolas“, – sakė M. Valūnienė.

Ji paaiškino, kad smegenų mirties protokolas yra pradedamas tada, kai yra įvertinama širdies, plaučių veikla. Jeigu kvėpavimas palaikomas dirbtiniu plaučių ventiliatoriumi, o širdies veikla – medikamentais, tai iki 48 valandų vykdomas smegenų mirties protokolas. „Po šio laikotarpio mes gyvybę palaikančių aparatų neatjungiame, nes kaip ir šiuo atveju, būklė būna kritiškai sunki, tai situacija išsisprendžia savaime“, – liūdniausią scenarijų įvardijo M. Valūnienė.

Anot direktoriaus pavaduotojos, nuo tada, kai septynių mėnesių mergaitė buvo atvežta į Moters ir vaiko kliniką, jos būklė nesikeitė. Buvo kritiškai sunki.

„Mergaitė pas mus buvo atvežta tokios pat būklės – jokių refleksų, jokios reakcijos. Šiuo metu ji yra šildoma, nes nelaiko temperatūros, o būklė nuolat  monitoruojama – spaudimas, sotinimas deguonimi, vertinama neurologija, stebimi refleksai. Tačiau, deja, mergaitė į nieką nereaguoja. Kiek realiai aparatai palaikys jos gyvybę, prognozuoti nesiryžtame“, – likus valandai iki mažylės mirties kalbėjo M. Valūnienė.

Neaišku, ar smurtavo anksčiau
Smegenų mirties priežastis – kraujo išsiliejimas į smegenis. Pasak M. Valūnienės, kraujas į smegenis dažniausiai išsilieja dėl sukrėsto vaiko sindromo, sumušimo.

Tačiau ar iš tiesų mažylė buvo sumušta, ar supurtyta, medikė atsakyti negalėjo: „Mergaitė su mama gyveno Kaune, į Šiaulius atvažiavo neseniai, tad duomenų apie mergaitės būklę mes turime tik nuo tada, kai ji buvo pas mus atvežta. Vis dėlto į lėtinę ligą pagal turimus duomenis tai nėra panašu. Lėtinė liga turi savo eigą. Ji neprasideda staiga naktį.“

M. Valūnienė paaiškino, kad tam, jog pasireikštų sukrėsto vaiko sindromas, vaiką užtenka ir nestipriai supurtyti.

„Užtenka ir minimalaus papurtymo, kad būtų sunkių pasekmių. Juolab kad šiuo atveju mergaitė mažai svėrė. Tai išsekusiam, mažo svorio vaikui gali užtekti ir labai mažo fizinio prisilietimo tam, kad pasireikštų tokios baisios pasekmės“, – teigė M. Valūnienė.

Tvirtinti, kad prieš septynių mėnesių mažylę buvo smurtauta anksčiau, M. Valūnienė nedrįso. „Ant mergaitės kūno radome pavienių, labai mažų odos pakitimų. Tačiau šiuos odos spalvos pakitimus vertinti kaip mėlynes – labai sunku. Jie gali būti atsiradę ir gaivinimo metu, negaliu pasakyti, kad tai kažkokios smurto žymės“, – į tai, ar prieš mergaitę buvo smurtauta anksčiau, atsakyti negalėjo medikė.

Gimė neišnešiota
Dėl kraujo išsiliejimo į smegenis mirusi mažylė svėrė kiek daugiau nei 4 kg. M. Valūnienės teigimu, toks svoris septynių mėnesių kūdikiui nėra normalus.

„Mergaitė gimė neišnešiota – septynių mėnesių. Mes tikslių duomenų, kokio svorio ji gimė, neturime. Taip jau yra, kad neišnešioti naujagimiai sveria mažiau, tačiau dažniausiai jie puikiai vystosi, paauga. Tad bet kokiu atveju, 4 kg septynių mėnesių kūdikiui yra mažai“, – mažu mažylės svoriu stebėjosi M. Valūnienė. Dar prieš mažylės mirtį, antradienį, Šiaulių apylinkės teismas dėl sunkaus mažamečio sveikatos sutrikdymo leido suimti septyniolikmetę mergaitės motiną ir jos 24-erių metų sugyventinį. Įtariamieji kaltės nepripažino ir neigė smurtavę. Po septynių mėnesių mergaitės mirties įtariamiesiems kaltinimai iš sunkaus sveikatos sutrikdymo turėtų būti perkvalifikuoti į nužudymą.

2017 03 02 15

Trečiadienį likus maždaug valandai iki septynių mėnesių mergaitės mirties M. Valūnienė tvirtino, kad vilčių, jog mažylė išgyvens, nėra.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų