Užgavėnių diena turbūt įsiminė ne vienam į Lietuvą atvykusiam užsieniečiui. Vakar šalies sieną Kalvių poste kirtusius žmones Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus bendruomenė bei Lietuvos pasieniečiai pasitiko su muzika, šokiais, blynais ir garuojančia arbata. Persirengėliai visus užkrėtė gera nuotaika, o konditerijos specialybę studijuojantys mokiniai pagamintais skanėstais pamalonino latvių, lenkų ir kitų šalių piliečių skrandžius.

Dalijosi teigiamomis emocijomis
Skyriaus mokytojas Česlovas Abromaitis pasakojo, kad ši akcija suorganizuota ne šiaip sau. Anot jo, tai puikus būdas užsieniečius supažindinti su nacionalinėmis tradicijomis, parodyti, kaip mes švenčiame Užgavėnės, ir žinoma, visus užkrėsti gera nuotaika.

„Jie sustoja, domisi, ką mes čia veikiame, ir sako, kad sukeliame labai daug teigiamų emocijų. Manau, mes šia akcija populiariname šalies tradicijas“, – sakė Č. Abromaitis.

Tiesa, viso to nebūtų pavykę suorganizuoti be pasieniečių pagalbos. Šiaulių užkardos vado pavaduotojas Stasys Kurtkus antrino, kad pareigūnams taip pat labai smagu prisidėti prie šios akcijos. Štai visi įpratę pasieniečius pamatyti rimtus, o dabar tokia proga galima išvysti, kad ir jie yra humoro jausmo nepraradę žmonės.

„Mums labai malonu į šalį atvykstančius žmones pasveikinti su žiemos palydomis. Į viską jie reaguoja labai supratingai ir su humoru. Žinoma, nepaisant to, kad šiandien šventė, jeigu sutiksime nusikaltėlį, vis tiek atliksime savo tiesiogines funkcijas ir viską įforminsime“, – tvirtino S. Kurtkus.

Pasieniečiai rūpinosi ir akcijos dalyvių saugumu. Prižiūrėjo, kad visi kuo mažiau būtų važiuojamojoje kelio dalyje, kad transporto srautai būtų sureguliuoti, o mašinos nekliudytų judėti kitoms.

„Mūsų pareigūnai yra informuoti, kad prižiūrėtų ir užtikrintų akcijos dalyvių saugumą“, – patikino vado pavaduotojas.

Netrūko draugiškų šypsenų
Persirengėliai taip nenustigo vietoje ir su nekantrumu laukė pravažiuojančiųjų. Įtūpstai, akrobatiniai triukai, šokiai ir dainos – visai tai buvo skirta tam, kad likusią dienos dalį į šalį atvykę svečiai pajustų energijos ir teigiamų emocijų antplūdį. Žinoma, už linksmybės persirengėliai kai ko tikėjosi mainais.

„Norime šiek tiek užsidirbti, todėl draugiškai sutinkame svečius ir juos linksminame“, – juokavo į persirengėlių vaidmenį įsijautę skyriaus mokiniai.

Vėliau kiek surimtėję persirengėliai atvirai prisipažino, kad linksmybėmis siekia išvaryti žiemą ir supažindinti kaimynus su tradicine švente.

„Joks Helovynas neatstos mūsų tradicinės šventės. Mums labai smagu įsikūnyti į įvairiausius veikėjus ir savo pokštais džiuginti“, – tvirtino jie.

Profesijos mokytojas Mindaugas Bartkus kalbėjo, kad persirengėliai ypatingą dėmesį skyrė savo aprangai. Mokiniams praktinio mokymo metu buvo patikėta misija savo rankomis pagaminti kaukes ir jiems tai puikiausiai pavyko.

Blynais bei arbata vairuotojus vaišinusi konditerijos specialybės besimokanti mokinė Kamilija Pakulaitė taip pat džiaugėsi galėdama prisidėti prie šios akcijos: „Mūsų skyrius visada suranda įvairiausių pramogų, todėl mums čia mokytis niekada nenuobodu. Štai ir šiandien turiu puikią galimybę praplėsti savo akiratį, pabendrauti su žmonėmis, kurių anksčiau nepažinojau. Priėjusi prie žmogaus tik nusišypsau, pavaišinu blynais ir už tai gaunu patį nuostabiausią dalyką – draugišką reakciją ir šypseną.“

Svečiai buvo maloniai nustebinti
Į Lietuvą atvykę užsieniečiai už dosnias vaišes iš tiesių stengėsi atsidėkoti gražiais žodžiais. Latviai, lenkai ir net lietuviai buvo pamaloninti tokios akcijos ir net nesistengė paslėpti savo nuostabos.

„Turiu pripažinti, kad prieš šį įvykį mano nuotaika buvo nekokia, o dabar daug geresnė. Nori to ar ne, bet toks šiltas priėmimas palieka savo pėdsaką širdyje. Panašią šventę mes taip pat praėjusį sekmadienį minėjome Latvijoje. Iš šiaudų pagaminome žiemą simbolizuojančią figūrą ir ją sudeginome, kad išvytumėme žiemą. Esu girdėjęs, kad kažką panašaus daro ukrainiečiai, baltarusiai“, – pasakojo į Lietuvą atvykęs latvis Eduardas.

Tai, kad Užgavėnių šventė latviams nesvetima, patvirtino ir kita pro šalį važiavusi šeima. „Pas jus nėra sniego, matyt, čia mes iš savo širdžių atvežėme šiltą orą. Ačiū už vaišes, blynai labai skanūs, o jūsų kostiumai...“ – gražių žodžių negailėjo latviai.

Pasitaikė ir tokių, kurie apie Užgavėnių šventę nėra nieko girdėję. „Apie šią šventę girdžiu pirmą kartą, aš nieko panašaus nesu daręs. Smagu, kad laikotės tradicijų“, – sakė keliautojas iš Lenkijos.

Už skanėstus savo tėvynainiams dėkojo ir lietuviai. „Esu maloniai nustebintas. Tokios akcijos skatina nepamiršti tradicinių švenčių bei jas švęsti. Teigiamą įspūdį sustiprina dar ir tai, kad su manimi į Lietuvą važiuoja svečiai iš Prancūzijos, Belgijos, todėl dabar jiems tikrai turėsiu ką papasakoti“, – sakė lietuvis Ovidijus.

Po tokių pasilinksminimų akcijos dalyviai atviravo esantys maloniai nuvargę, tačiau tvirtino, kad tai nė kiek nesumažino jų entuziazmo. Sakė, kad galbūt panašiu projektu nudžiugins ir kitais metais.

2017 02 28 23

Prie akcijos prisidėjo didelis būrys šiauliečių.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų