Nuo šiol remonto darbus savo namuose, kada tik užsinorėjus, vykdyti nebegalima. Praėjusią savaitę Savivaldybėje buvo pasirašytas administracijos direktoriaus įsakymas, kuriuo nustatytas statybos darbų pradžios ir pabaigos laikas. Dar viena naujovė – ne vėliau kaip prieš savaitę būtina Savivaldybei pateikti pranešimą apie planuojamus statybos, remonto, montavimo darbus.

Darbų pradžia ir pabaiga
Šiauliuose statybos darbus gyvenamosiose teritorijose galima atlikti  darbo dienomis dienos ir vakaro metu nuo 7 val. iki 22 val., poilsio dienomis (šeštadieniais, sekmadieniais) dienos metu nuo 7 val. iki 19 val.

Statybos darbai gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, kurios yra arčiau nei 300 m atstumu iki gyvenamųjų ir visuomeninės paskirties pastatų (švietimo ir ugdymo įstaigų, bibliotekų, sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigų) gali būti atliekami trumpiau: darbo dienomis dienos metu nuo 8 val. iki 19 val., šeštadieniais dienos metu nuo 10 val. iki 19 val. Nuo 13 val. iki 15 val. privalu užtikrinti, kad nebūtų viršijami higienos normomis apibrėžti triukšmo ribiniai dydžiai.

O jei statybos darbus gyvenamosiose patalpose, gyvenamosiose teritorijose, gyvenamosios paskirties valdose norėsite vykdyti darbo dienomis vakaro metu nuo 19 val. iki 21 val., sekmadieniais dienos metu nuo 10 val. iki 19 val., tai padaryti bus galima tik turint visų besiribojančių patalpų, valdų savininkų (gyventojų) sutikimus. Būtina nepamiršti, kad nuo 13 val. iki 15 val. būtina paisyti triukšmo ribinių dydžių.

Apie planuojamus vykdyti triukšmingus statybos darbus ne vėliau nei prieš 7 dienas reikia pranešti Šiaulių miesto savivaldybei.

Tikrins ir pagal planą, ir pagal skundą
Teisės aktais įtvirtintas naujoves pakomentavo Civilinės saugos, viešosios tvarkos ir sanitarijos skyriaus vedėja Vitalija Pelenienė: „Pirmiausia pranešimą Savivaldybės administracijai turi pildyti tie, kurie atlieka statybos darbus teritorijoje, t. y. lauke. Apie planuojamą triukšmingą remontą butuose pranešti reikia tik tada, jei darbai vyks ilgiau nei 15 dienų. Kalbame apie triukšmingus darbus. Jei žmonės tik klijuoja tapetus, mes neisime ir nežiūrėsime. Minėtas nuostatas apibrėžia Triukšmo valdymo įstatymo pataisos ir poįstatyminiai aktai. Jei žmogus netriukšmauja, gali nerašyti pranešimo. Jei atlieka triukšmingus darbus, turi laikytis administracijos direktoriaus įsakymu nurodytos darbų pradžios ir pabaigos, paisyti tyliųjų valandų nuo 13 iki 15 val. Jei bus gyventojų skundų, atvažiuosime tikrinti.

Kantrybė žmonių gali išsekti, jei kaimynams atliekant remontą nuolat triukšmaujama, todėl nustatėme 15 dienų terminą. Tikimės, kad pakaks laikytis nustatytų valandų ir problemų nebus. Jei sulauktume skundų, o mes turėtume pranešimą apie vykdomus darbus, būtų akivaizdu, kad žmogus rūpinosi kaimynais, laikėsi teisės aktų.

Šie pokyčiai mūsų skyriui nustatė naują funkciją. Įstatyme numatyta, kad bus atliekami planiniai ir neplaniniai patikrinimai. Pagal pranešimus informuosime patalpų savininkus ir važiuosime žiūrėti, kaip vykdomi darbai. Neplaninius patikrinimus vykdysime, jei skųsis kaimynai, tada neįspėdami važiuosime.

Įstatymo pakeitimai padaryti, nes aukštesnes institucijas gyventojai užvertė skundais dėl triukšmo.“

Triukšmo valdymo įstatymo pataisos įsigaliojo nuo 2016 m. lapkričio 1 d.

Į viršų