Siekiant padidinti ikimokyklinio ugdymo paslaugų prieinamumą su miesto vadovais ir politikais jau ne kartą diskutuota apie galimybes priešmokyklinį ugdymą vykdyti mokyklose, nes šios yra pakankamai laisvos. Lopšeliuose-darželiuose bus mažinamas priešmokyklinio ugdymo grupių skaičius ir jos bus steigiamos bendrojo ugdymo mokyklose. Tuo pačiu bus pagerintos grupių veiklos ir darbo sąlygos. „Saulės“ pradinėje mokykloje vykusioje spaudos konferencijoje Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus, mokyklų bei ikimokyklinių įstaigų atstovai pristatė priešmokyklinio ugdymo naujoves.

Situacija mieste
Dar pernai miesto Tarybos sprendimu buvo įtvirtinti principai dėl priešmokyklinių ugdymo grupių formavimo ikimokyklinėse įstaigose. Ugdymo sąlygoms pagerinti suplanuota maždaug 100 tūkst. Eur papildomų lėšų iš Savivaldybės biudžeto. Spaudos konferencijoje Švietimo, kultūros ir sporto departamento Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė pranešė, kad su lopšelių-darželių „Žiogelis“, „Pasaka“, „Trys nykštukai“, „Eglutė“ bendruomenėmis jau diskutuota apie ugdymo organizavimo ypatumus. Diskusijos laukia ir kitose įstaigose.

„Nuolat kalbama, kad nepakanka vietų darželiuose ir problemą reikėtų spręsti. Ne pirmus metus analizuodami situaciją bandome ir siūlome įvairius sprendimus. Per trejetą metų atidaryta papildomų grupių ten, kur yra vietos, skirtos lėšos joms įrengti bei etatams. Vienos grupės atidarymas kainuoja apie 27 tūkst eurų kartu su visa įranga ir atlyginimams per metus. Savivaldybė  iki šiol įkūrė 13 naujų grupių, tikimasi reorganizuoti Specialiojo ugdymo centrą ir iškelti vaikus, kurie turi judėjimo negalią“, – spaudos konferencijoje kalbėjo V. Damskienė.

Ikimokyklinis ugdymas Šiaulių miesto 1–5 metų vaikams vykdomas 30 lopšelių-darželių, 3 specialiosiose, 6 viešosiose įstaigose. Dėl vietų stygiaus ikimokyklinio amžiaus vaikams trūko106 vietų, iš jų – 92 lopšelio grupėse.

Priešmokyklinis ugdymas vykdomas 30 lopšelių-darželių ir 3 specialiosiose ugdymo įstaigose, 3 pradinėse mokyklose, 8 progimnazijose, 1 gimnazijoje ir 5 viešosiose įstaigose. Didesnė  dalis – 891 vaikas – šiuo metu ugdomi darželiuose, mokyklose – 250 vaikų. Tad situaciją siekiama keisti.

Informuojama, jog naujaisiais mokslo metais lopšelio grupes pageidauja lankyti 1146 vaikai. Nepatekusių vaikų į lopšelio grupes liktų 246. Tačiau nepatekusių į lopšelius-darželius vaikų skaičius dėl įvairių priežasčių iki rugsėjo mėnesio paprastai sumažėja maždaug 30 proc.

Priežiūrai – papildomi etatai
„Svarstėme, kaip be didelės prievartos pasiūlyti, kad daugiau vaikų eitų į mokyklą. Diskutuota su tėvais – jie norėjo, jog vaikas būtų prižiūrimas visą dieną. Šitą problemą, mūsų manymu, yra visiškai nesudėtinga išspręsti ir skirti lėšų papildomam etatui, kad būtų galima po vadinamųjų pamokų užimti vaikus bei ugdyti jų kompetencijas“, – sakė V. Damskienė.

Todėl numatyta steigti 10 papildomų etatų. Taip pat numatyta nupirkti 200 lovyčių priešmokyklinio ugdymo grupėms, pasiūlyta suplanuoti lėšas priemonėms, įrangai, baldeliams, patalynei įsigyti.

Lopšelis-darželis „Žiogelis“ labai populiarus, tad  visuomet likdavo nemažai nepatekusių vaikų, dėl ko tėveliai piktindavosi. Manoma, kad kitąmet šiame darželyje priešmokyklinukų grupių neliks. 54 tėvai sutinka savo atžalas leisti į mokykloje įkurtas specialias grupes.

„Ketiname priimti 2014 metų gimimo vaikų vieną grupę nuo rugsėjo, kurie pernai nepateko į ankstyvojo amžiaus grupę dėl vietų stygiaus. Mes dirbome visus metus su penkiamečių tėveliais, jie susitaikė su ta nuostata, kad turės išeiti į priešmokyklinio ugdymo grupes  bendrojo ugdymo mokyklose. Nebuvo jokių problemų“, – sakė darželio direktorė Sigta Saviščevičienė.

Jai pritaria ir „Saulės“ pradinės mokyklos direktorė Regina Miežienė. „Planuojame turėti kitais metais dvi miego grupes. Esame susitarę su „Žiogelio“ bendruomene, jos pageidavimus turime apklausoje: kas norėtų, kad jų vaikai miegotų, kas norėtų, kad lankytų pamokėles ir pan. Tėvai ateina su dideliais lūkesčiais ir išvydę sąlygas, pakalbėję su mokytojais  nebenuogąstauja“, – tikina R. Miežienė.

„Romuvos“ progimnazijos direktorė Stanislava Prazauskienė informavo, kad pilna priešmokyklinio ugdymo grupė progimnazijoje jau susidarė. „Tėvai pageidauja, kad po veiklų vaikai būtų užimti iki pusės šešių. Tėvų lūkesčius galėsime patenkinti. Dabar planuojami viešieji pirkimai, remontai, priemonės. Manome, kad užtikrinsime vaikams geras sąlygas. Pakankamai gerai bendraujame su darželiu dėl vaikų perėmimo, kol kas jokių nesklandumų nebuvo. 54 vaikų problemą šitame mikrorajone mes tikrai per dvi mokyklas išspręsime“, – spaudos konferencijoje sakė ji.

Į viršų