Kasmet nuo alkoholio miršta vis daugiau žmonių: vien Lietuvoje statistiškai nuo alkoholio per metus miršta apie 14 tūkstančių. Tad apie alkoholio žalą kalbiname Šiaulių priklausomybių ligų centro vadovą Elmantą Praną Zevertą. Gydytojas nuogąstauja, kad situacija negerėja.

Jau pirmas gurkšnis įtraukia į alkoholizmo liūną
Šiaulių priklausomybių ligų centre pagalba girtuokliaujančiose šeimose augantiems vaikams nėra teikiama. Mažuosius pacientus, kaip aiškina E. P. Zevertas, dažniausiai gydo vaikų psichiatrai, kurie nustato, ar vaikas serga, kokie yra sutrikimai.

„Su vaikais psichosocialiniuose centruose dirba socialiniai darbuotojai, psichologai. Kai pastebima, jog vaikas augdamas su savo tėvais kenčia, tada sprendžiama, kokia tam vaikui turėtų būti teikiama  pagalba.

Liūdna, kad girtuokliaujančiose šeimose tokių vaikų gimsta vis daugiau. Jau kalbama, kad reikės ruošti daugiau specialistų, galinčių dirbti su rizikos šeimomis. Iš tikrųjų pagalbos reikia ne tik alkoholizmu sergantiems tėvams, bet ir jų vaikams.

Blogiausia, kad tokiose šeimose į alkoholizmo liūną vaikus traukia patys tėvai. Tikriausiai ne vienas yra matęs ar pats savo vaikui davęs atsigerti alaus putos ar šampano, sakydami, jog tai daro dėl geresnio vaiko apetito. Juk niekas kitas nenueis į svetimą šeimą ir neįpils vaikui į burną alkoholio.

Galime skųstis ir sakyti, jog visi kalti, tik ne mes. Tačiau mano patarimas norintiems ilgai ir sveikai gyventi: gerkite vandenėlį, valgykite daržoves, o ne nuodykite savo organizmą.

Galite paeksperimentuoti: į gėlės vazonėlį įpilkite alkoholio, tai kitą dieną ta gėlė jau pradės vysti. Taip ir žmogus kenčia nuo šio „brudo“, tik iš karto poveikio nepastebime. Nesuvokiame, jog ir vaikai ragaudami po gurkšnelį prie šio nuodo ilgainiui pripranta“, – pasipiktinimo neslepia gydytojas.

Tai, anot E. P. Zeverto, yra bendra problema, kurią reikia spręsti visiems kartu. Siūloma, kad į šias problemas pirmiausia turėtų atkreipti dėmesį šeimos gydytojai, kurie žmogų stebi nuo gimimo ir geriausiai jį pažįsta.

„Girtuokliaujančių tėvų vaikai dažnai paseka tėvų pavyzdžiu ir galiausiai užaugę praveria mūsų centro duris. Tačiau kai pradedame spręsti alkoholizmo problemą, matome, jog šeimoje yra ir daugiau bėdų.

Alkoholiu piktnaudžiauja dažniausiai socialinės rizikos šeimos. Turiu pavyzdį, kai išgėrinėjo jauna šeima. Man net buvo pačiam keista, kad vos 25-erių metų sulaukę tėvai augino 5 ar 6 vaikus. Jauni žmonės susilaukia vaikų nepagalvodami apie ateitį. Galiausiai tie vaikai jiems trukdo gyventi, trukdo nueiti į restoraną ar koncertą, trukdo net ir duonai užsidirbti, todėl šeimoje kyla agresija... O kenčia šalia esantys vaikai.

Tokių tėvų vaikai skriaudžiami visapusiškai: neperka jiems rūbų, nešukuoja plaukų, neprausia, o kartais ir valgyti neduoda. Tokį auklėjimą matantys vaikai dažnai netinkamai elgiasi, dėl jų skundžiasi mokytojai“, – įspėja E. P. Zevertas.

Alkoholis – klastingas nuodas
Lietuvoje, kaip teigia E. P. Zevertas, ypač daugėja girtuokliaujančių šeimų. Piktnaudžiaujantys alkoholiu nesuvokia, kad jie nuodija savo organizmą ir alkoholį geria siekdami pasilinksminti, atsipalaiduoti net be progos. Galiausiai prie tokios būsenos priprantama.

„Išgėręs žmogus sušyla, nes jo kraujagyslės išsiplečia, skruostai parausta, alkoholis sumažina skausmą.

Tačiau ne viskas taip gerai, kaip atrodo, nes kartu alkoholis nužudo organizmo ląsteles, kenkia kiekvienam organui. Padauginus alkoholio yra pašalinamas vanduo, todėl ląstelės ir žūva.

Atrodo, jog išgėręs žmogus suaktyvėja, tačiau padauginęs alkoholio jis yra slopinamas, sutrinka jo darbo kokybė. Žmogus nesuvokia žalos, todėl ir alkoholizmas yra įvardijama kaip smegenų liga. Sergantis tampa psichochroniku. Kai yra pažeidžiamos kognityvinės smegenų funkcijos, tada žmogus nebetenka jausmų ir nieko nesupranta.

Nekenkiant savo organizmui per dieną galima išgerti ne daugiau 40 mililitrų alkoholio, tada nekyla grėsmė susirgti, o kai geriama nesaikingai, atsiranda sveikatos problemų“, – aiškina E. P. Zevertas.

Gydytojas aiškina, kad priklausomybė alkoholiui atsiranda net ir vartojant mažesnės alkoholio koncentracijos gėrimus tik per ilgesnį laiką, kai tuo tarpu geriant didesniais kiekiais apnuodijamos smegenys daug greičiau. Blogiausia, kad aplink mus visur pilna parduotuvių, kuriose galima įsigyti alkoholio, taip žmonės masinami gerti.

„Pažiūrėjus į prekybos centrų lentynas, rasime daug alkoholio produkcijos. Gaminama daug, todėl kažkas jį turi ir išgerti. Seime kalbama, jog reikia riboti alkoholio prekybą. Tačiau vargu ar tai ką nors pakeis, nes alkoholio problemą reikia spręsti iš esmės. Dabar prekybininkai mūsų sveikatos sąskaita kraunasi kapitalą, o mes sėkmingai nuodijamės.

Negana to, dar ir neblaivūs planuojame vaikus. Reikia tik įsivaizduoti, kas išeis, kai girtas spermatozoidas apvaisins girtą kiaušialąstę. Šiandien gimsta vaikai su įgimtais trūkumais. Moterys girtauja ir nėštumo metu, tai jų vaikai gimsta su įgimtu alkoholizmu.

Liūdna, kad ne visiems norintiems nustoti gerti galime padėti. Yra tik dalis žmonių, kuriems dar gali padėti gydymas, kitiems gydymas padeda tik trumpam, o trečiojo tipo alkoholikų gydyti nebeįmanoma, nes jų smegenys pažeistos negrįžtamai.

Jau 40 metų kalbu apie alkoholizmą: per metus Lietuvoje dėl alkoholizmo numiršta apie 14 tūkstančių žmonių, o kiek dar tokių, kurie negali gyventi negėrę. Tokie žmonės jei nenumiršta dėl gėrimo, tai tampa neįgalūs ir jiems reikalinga psichosocialinės reabilitacijos globos įstaigų pagalba“, – perspėja gydytojas.

Alkoholikai gimdo panašius į save
Anksčiau sakydavo, jog alkoholiku negimstama, o juo tampama. Tačiau dabar, pasak E. P. Zeverto, jau įrodyta, kad gimsta vis daugiau vaikų, kurie turi polinkį į alkoholizmą.

„Kaltų daug, tačiau specialistų, kurie padėtų šias problemas spręsti, neturime. Kai įvyksta nelaimė, tada kaltiname socialinius darbuotojus, psichologus ar net policijos pareigūnus, kad jie neatėjo į namus ir nepamatė. Kyla klausimas, ar gerai, kad leidžiama gimdyti vaikus girtuokliaujantiems, kurie vėliau turės dar 5-6 girtuokliaujančius vaikus. Galima sakyti, kad tam mes uždegame žalią šviesą, o vėliau šią naštą atiduodame valstybei. Niekas nekovoja su problemų priežastimi, o tik kalba apie pasekmes. Bet tai ir yra alkoholio problema“, – sako E. P. Zevertas.

Girtuokliaujančius, anot medikų, labai sunku suvaldyti, nes jie net kalėjime randa būdų, kaip prisigerti, kai kurie geria alkoholio surogatus, nes tokie žmonės be alkoholio gyventi jau nebegali.

Situacija Šiauliuose: alkoholizmas veši
Šiaulių priklausomybių ligų centre per metus gydoma apie 520 pacientų. Pasak E. P. Zeverto, anksčiau būdavo net ir 700–800 pacientų per metus, bet už papildomai gydomų pacientų skaičių niekas nemoka, todėl centras yra priverstas dalį potencialių pacientų nukreipti į kitus gydymo centrus. Tačiau pagalbą, pasak E. P. Zeverto, stengiamasi suteikti visiems pacientams. Per praėjusius metus centre konsultavo 1 464 pacientus.

„Didžioji dalis mūsų centre gydomų pacientų – tai priklausomybę alkoholiui turintys asmenys. Blogiausia tai, kad šios problemos sunkėja, pacientų daugėja“, – nuogąstauja gydytojas.

Pasak E. P. Zeverto, kadangi neliko gydymo sistemos, kuri veikė anksčiau, dabar pagalbos norintys mesti gerti ar kitaip besisvaiginantys į specialistus turi kreiptis savo noru.

„Visi priklausomybių ligomis sergantys pacientai gali gydytis bet kuriame Lietuvoje veikiančiame centre. Ligonių skaičius centre priklauso nuo finansavimo, todėl šiuo metu daugiau pacientų net ir negalime priimti. Nežinome tikslių skaičių, kiek žmonių kovoja su priklausomybėmis, išskyrus tuos, kurie kada nors gydėsi mūsų centre.

Didžioji dalis išgėrę alkoholio jaučiasi drąsūs ir valdingi, daro ką nori, o kai reikia praverti Priklausomybių ligų centro duris, išsigąsta, nes jam atsiranda gėdos jausmas. Taip itin dažnai būna, kai su alkoholizmo problema susiduria žinomi žmonės ar aukšti pareigūnai“, – pasakoja gydytojas E. P. Zevertas.

Į viršų