Vakar Respublikinės Šiaulių ligoninės Ortopedijos-traumatologijos centro Skubios pagalbos skyriuje nuo pat ryto gydytojai sukosi kaip beišmanydami: į ligoninę vienas po kito greitosios pagalbos automobiliais buvo vežami traumuoti žmonės. Kai kuriems su skaudančia ranka ar koja teko palaukti net pusdienį, kol apžiūrės gydytojas.

Medikai būgštauja, kad jei orai nepagerės, greit nebebus kur dėti pacientų, nes centras jau beveik užpildytas.

Išnirę kaulai, atviri lūžiai
Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus koridoriuje nuo pat ryto buvo sunku prasilenkti, nes į ligoninę plūdo traumas patyrę Šiaulių miesto ir aplinkinių rajonų gyventojai.

„Pirmiausia skubėjome teikti pagalbą sunkiausiems pacientams su išnirusiais kaulais ar atvirais lūžiais. Nespėjome suktis, todėl teko kviesti į pagalbą ir gydytojus chirurgus, kurie pildė pacientų dokumentus ir taip spartino darbą. Šį kartą buvo labai rimtų traumų, kurių gydymui reikalinga ir chirurgų pagalba“, – sakė gydytoja ortopedė-traumatologė J. Kučinskienė.

Ji teigė, kad ypač dažni kulkšnies, peties ir riešo kaulų lūžiai, nes slysdami žmonės dažniausiai remiasi ranka, po savimi pakiša kojas. Siekiant išvengti lūžių gydytoja J. Kučinskienė pataria vyresnio amžiaus žmonėms be reikalo neiti į lauką, nes lūžiai gyja sunkiai ir ilgai. Tai jaunesniems rankos ar kojos lūžis sugyja maždaug per mėnesį.

Antroji traumuotų pacientų banga
Ortopedijos-traumatologijos centro vedėjas ortopedas-traumatologas Robertas Mikalauskas sako, jog gydytojai dažniausiai ruošiasi pacientų antplūdžiui iškritus pirmajam sniegui, kai dar žmonės nėra pratę vaikščioti slidžiomis gatvėmis. Tačiau vakarykštė diena parodė, jog žmonės dar taip ir neišmoko vaikščioti per plikledį: „Iki pietų buvo paguldyti 8 planiniai pacientai ir 11 pacientų dėl netikėtų slidumo traumų. Dalį traumų gydoma atstatant lūžusį į vietą, kai kuriems prireiks net  operacijos.“

Ligoninėje dirbantiems gydytojams labai padeda greitosios medikai, kurie į ligoninę atveža traumuotus pacientus, jiems jau suteikę pirmąją pagalbą, t. y. lūžusį kaulą imobilizavę ir pacientui suleidę nuskausminamųjų vaistų. Tad ligoninės medikams belieka rentgenu patikrinti diagnozę ir skirti gydymą.  

Pasak R. Mikalausko, kiekvienas kaulo lūžis yra sunki trauma, nes neaišku, kaip kaulai sugis ir ar nepasireikš liekamieji reiškiniai, nes kartą lūžęs kaulas jau nebus kaip naujas.

„Daugelis pacientų mano, jog sugijus kaulams vėl bus kaip buvę. Tačiau lūžis nėra kaip nuo žąsies nubėgantis vanduo ir dažniausiai pacientai jaučia traumos padarinius keičiantis orui ar dirbdami specifinį darbą, nes nebegali daryti judesių, kuriuos darė iki traumos. Ypač problemų judėjimui sudaro didelių kaulų lūžiai“, – aiškina gydytojas.

Be to, kartais savo būklę pablogina ir patys nukentėjusieji, kurie vykdami į gydymo įstaigą dar remiasi lūžusiomis galūnėmis. Todėl gydytojas R. Mikalauskas rekomenduoja kuo greičiau kreiptis į medikus ir, jei yra galimybė, lūžusią vietą sutvirtinti.

Trūksta ir slaugytojų
Taigi Ortopedijos-traumatologijos centre jau beveik užpildytos visos lovos. Jei prireiks, būtų galima pasiskolinti 14 papildomų lovų iš kito skyriaus.

„Kol kas situacija valdoma. Tačiau dar laukia naktis, tai sunku prognozuoti, kaip bus rytą“, – sakė gydytojas.

Kai ligoninėje slidumo traumas patyrusių pacientų antplūdis, akivaizdu, jog trūksta ir medikų rankų. Gydytojas R. Mikalauskas skundėsi, jog jau seniai trūksta 5 slaugos darbuotojų ir dar viena iš dirbančiųjų grasina išeiti iš darbo dėl sunkaus ir mažai apmokamo darbo.

Juolab kad nuo traumų neapsaugoti ir medikai. Į tai Respublikinės Šiaulių ligoninės Gastroenterologijos skyriuje dirbanti bendrosios pagalbos slaugytoja Vida eidama į darbą Vytauto gatve susilaužė ranką. Moteris sako, jog paslydusi tiesiog skrido į priekį. Saugodama stuburą ir galvą, krisdama medikė atsirėmė ranka. Po sumušimo ant rankos pasirodė guzas.

„Man diagnozuotas riešo lūžis. Pati dabar labai liūdžiu, kad negalėsiu dirbti“, – nuogąstavo Vida.

Kitiems slidžiu keliu vaikštantiems šiauliečiams medikė patarė saugotis bei nelikti abejingiems, kai nelaimė ištinka šalia esančius.

„Praeiviai į nelaimės ištiktus kažkodėl nekreipia dėmesio. Taip buvo ir man. Pasiskundžiau, jog tikriausiai lūžo ranka, tai pro šalį ėjusi moteris net neatsisuko. Nors šį kartą man aplinkinių pagalbos ir neprireikė, tačiau nežinau, ką būčiau dariusi, jei būčiau susilaužiusi koją“, – sakė Vida.

Traumų daug
Ortopedijos-traumatologijos centro skubios pagalbos skyriaus koridoriuje laukianti šiaulietė Regina „Šiaulių naujienoms“ sakė, jog ji susilaužė ranką eidama į parduotuvę. Kadangi buvo labai slidu, neišlaikiusi pusiausvyros lipdama laiptais paslydo ir virto.

„Kai pargriuvau, pasidarė labai bloga, net negalėjau paeiti. Aplinkiniai iškvietė greitąją, kuri suteikė pirmąją pagalbą, sutvarstė ranką. Visa laimė, kad krisdama atsirėmiau ranka, tačiau ji ir lūžo. Guodžiu save, kad susilaužiau kairę ranką, tai bent namuose galėsiu pasisukioti. Ranką labai skauda. Tokių nelaimėlių kaip aš  ligoninėje labai daug. Mane greitosios pagalbos medikai atvežė 8 valandą ir jau 4 valandas laukiu eilėje“, – skundėsi Regina.

Kita skubios pagalbos pagalbos laukianti paslydusi šiaulietė Vitalija. „Šiandien visiems slidu, pati pargriuvau prie namų ant laiptų. Tikiuosi, jog mano kojai nieko rimto, nors ir koją labai skauda. Kritau visu svoriu ant žemės“, – sakė Vitalija.

Ortopedijos-traumatologijos centre gulinti Teresė dėl sunkių kaulų lūžiu greitu metu bus operuojama: „Eidama gatve taikiau kojas dėti ant sniego, nes kitur matėsi tik ledas. Tačiau priėjau atkarpą, kai vis tiek reikėjo pereiti kelią, tai ten ir griuvau. Kritau, tai ir nebeatsikėliau. Pagelbėjo pro šalį ėjęs berniukas, kuris iškvietė greitąją. Šiuo metu yra keli lūžiai, laukiu operacijos“, – sakė Teresė.

Kelininkai darbą pradėjo 5 val. ryto
Dėl plikledžio darbo padaugėjo ir kelininkams. UAB „Ecoservice projektai“ (anksčiau – ,,Specializuotas transportas“) Teritorijų valymo padalinio vadovas Egidijus Skvireckas sako, jog miesto pagrindines gatves ir šaligatvius pradėta barstyti jau nuo 5 val. ryto ir baigta 10 val. Todėl tikėtina, kad kai kuriose miesto dalyse prieš 8 valandą to dar nebuvo spėta padaryti.

„Tačiau iki pietų visi miesto keliai ir šaligatviai tikrai yra pabarstyti. Turint omenyje, kad oro sąlygos mieste primena linksmuosius kalnelius, t. y. oro temperatūra nuolat labai kaitaliojasi, lynoja, šalvena, paviršiai smarkiai ledija, gatvės ir šaligatviai yra  ypač slidūs. Ir jei orai nesikeis, mūsų darbuotojai ir toliau dirbs pagal ekstremalųjį grafiką“, – ,,Šiaulių naujienoms“ sakė E. Skvireckas.

2017 01 24 03

Gydytoja ortopedė-traumatologė J. Kučinskienė sako, kad ypač dažni kulkšnies, peties ir riešo lūžiai.
Linos ABROMAVIČIENĖS nuotr.

Į viršų