Šiaulių miesto taryboje vėl permainos. Iškart po Seimo rinkimų du Tarybos narius, išrinktus dirbti Seime, Stasį Tumėną ir Arūną Gumuliauską pakeitė Aurimas Žvinys ir Pranas Nainys, dabar Tarybos nario mandato atsisako Goda Gargasaitė-Bunė. Vasario 2 d. vyksiančiame miesto Tarybos posėdyje gali būti ir daugiau permainų.

Kam permainos bus į gera?
Goda Gargasaitė-Bunė sukūrė šeimą ir įsikūrė Norvegijoje. Kiek seniau „Šiaulių naujienoms“ Tarybos narė buvo sakiusi, kad bandys kartą per mėnesį į Lietuvą atskristi ir Tarybos posėdžiuose dalyvauti, nes dar turi kitų nebaigtų projektų, dėl kurių turi lankytis Šiauliuose.

Pastaruoju metu dėl nestabilios politinės situacijos miesto Taryboje dažnai vyksta neeiliniai posėdžiai, kuriuose 32 metų politikė negali dalyvauti. Tarybos Etikos komisija pradėjo skaičiuoti jos „pravaikštas“ ir gąsdinti pasekmėmis, todėl moteris nusprendė Tarybos nario mandato atsisakyti.

Jauna politikė į miesto Tarybą kartu su Andriumi Šedžiumi buvo išrinkta pagal Lietuvos liaudies partijos sąrašą, Taryboje abu dirbo frakcijoje „Už Šiaulius“, tačiau po kelių mėnesių G. Gargasaitė-Bunė savo kolegos kompanijos atsisakė ir perėjo į konservatorių frakciją, taip sustiprindama mero Artūro Visocko suburtą valdančiąją koaliciją nuo minimalaus skaičiaus (16) iki 17 narių. A. Šedžius liko frakcijos „Už Šiaulius“ nariu.

Netrukus po to, kai G. Gargasaitė-Bunė prisijungė prie valdančiųjų, gavo Renginių organizavimo skyriaus vedėjos darbą Šiaulių kultūros centre. Tuomet opozicija spaudos konferencijoje kaltino valdančiuosius taip „perkant“ balsus. Praėjusių metų rugsėjį politikė paliko darbą Kultūros centre ir išvyko į užsienį.

Vietoje beveik po dvejų metų veiklos miesto Taryboje besitraukiančios G. Gargasaitės-Bunės į miesto Tarybą dirbti ateis VšĮ Respublikinės Šiaulių ligoninės slaugos administratorė Alma Bagdonavičienė. Šiuo metu du politiniai blokai (mero ir jam oponuojantis) panašu, kad turi subūrę po 15 Tarybos narių. Naujosios Tarybos narės apsisprendimas, kokioje frakcijoje dirbs, gali nulemti, kas valdys Šiaulius.

Su mero norais nesutinka
Tarybos narių pasikeitimas gali įvykti jau  vasario 2 d. vyksiančiame Tarybos posėdyje. Tą dieną politikai svarstys ir daugiau svarbių klausimų – tokių, kaip 2017 m. miesto biudžetas.

Gal trečias kartas nemeluos ir pagaliau bus balsuojama dėl administracijos direktoriaus pavaduotojų Giedrės Mendozos-Herreros ir Martyno Šiurkaus atleidimo. Šie du vadovai nori pasitikrinti, ar miesto Taryba jais pasitiki, todėl parašė prašymus atleisti iš pareigų. Jei Taryba nebalsuos už atleidimą, jie bus saugūs mažiausiai pusmetį (tiek laiko turi praeiti, kol tą patį klausimą be esminių pakeitimų ir vėl bus galima teikti svarstyti).

Meras A. Visockas viešai buvo pranešęs, kad pasirašė Tarybos sprendimo dėl Arno Ilgausko paskyrimo administracijos direktoriumi projekto teikimą Tarybai, tačiau kol kas tokio klausimo viešai skelbiamoje Tarybos darbotvarkėje nėra.

Užtat yra teikiamas Tarybos darbo reglamento pakeitimo projektas. Jame numatoma merui palanki tvarka, kaip teikti svarstyti kandidatūras ir tvirtinti kandidatus į administracijos direktoriaus pareigas.

Frakcijos „Už Šiaulius“ seniūnas Denis Michalenko „Šiaulių naujienoms“ sakė esąs nustebintas, kad reglamento pakeitimas teikiamas vienašališkai. Anksčiau tokie sprendimo projektai gimdavo įvairių frakcijų atstovams bendrai dirbant tam sukurtoje darbo grupėje. Anot seniūno, meras „apsirašė“ tokią tvarką, kokia tik jam pačiam patogi, todėl merui oponuojantys Tarybos nariai ketina teikti alternatyvų pasiūlymą.

Į viršų