Šiauliečius labai domina Vyriausybės planas drastiškai sumažinti valstybinių universitetų skaičių. Tad vakar visi šiauliečiai universiteto Baltojoje salėje turėjo galimybę dalyvauti ganėtinai trumpoje diskusijoje su švietimo ir mokslo ministre J. Petrauskiene, kuri iki tol spėjo apsilankyti Šiaulių valstybinėje kolegijoje, Šiaulių universitete, susitikti su verslo atstovais bei miesto valdžia, ir pateikti argumentus, kodėl Šiaulių universitetas (ŠU) turi likti. Na, ir paaiškėjo, kad universitetinės studijos Šiauliuose liks, tik kokia forma – neaišku.

Ar taps padaliniu, ar ne – neįvardijo
Vizito metu Šiaulių miesto savivaldybėje švietimo ir mokslo ministrė aiškino, jog vienas didžiųjų iššūkių yra švietimo kokybė, kurią lemia demografiniai pokyčiai, struktūrinė neatitiktis tarp švietimo pasiūlos ir darbo rinkos paklausos.
„Akivaizdu, kad reikia rasti sprendimų, kaip telkti turimus išteklius. Vienas iš instrumentų yra tinklo pertvarka, kitas labai svarbus instrumentas – finansavimo sistemos bei kokybės užtikrinimo pertvarka. Todėl premjeras pakvietė į iniciatyvą telkti išteklius pertvarkant mokslo ir studijų institucijų tinklą. Mes atvykome išgirsti Šiaulių regiono siūlymų“, – sakė ministrė.

Žurnalistams pasiteiravus, ar Šiaulių universitetą reikės prijungti, ar naikinti, J. Petrauskienė nebuvo konkreti.

„Pozicijos uždaryti universitetą nėra. Pats universitetas strateguoja savo veiklą, mes kuriame dialogą su regiono valdžia, darbdavių atstovais siekiant atrasti universiteto stiprybes, kurias reikia stiprinti. Situacija yra sudėtinga. Pateikta potencialio analizė, faktai, kokia padėtis švietimo srityje Šiaulių regione yra žinomi. Šiandien sutarėme dėl problemų. Šiaulių mieste privalo išlikti universitetinis mokslas – koks jis turi būti ir kaip jis turi būti realizuotas, turi būti rastas sprendimas“, – aiškino ji.

Kaip universitetų glaudinimas dera su regionine politika? Ministrė sakė, kad ne universitetų kiekis lemia regiono ir regioninės politikos vystymosi sėkmę: „Esame maža šalis, tad labai svarbu, kad visos įstaigos parengtų specialistus, kurie atitinka regiono poreikius, ir kad regionas galėtų pritraukti kitų miestų specialistus.“

Šiaulių universiteto Tarybos pirmininkas Rimvydas Vaštakas pažymėjo, kad pastaruoju metu pasirodžiusi informacija sukėlė nemažai nerimo. Tačiau, panašu, jis pasitiki ir tiki ministerija.

„Lankydamiesi kartu su rektoriumi pas Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininką buvome patikinti, kad ŠU išliks ir jo laukia gera ateitis – gal jis bus regiono universitetas, gal keisis jo pavadinimas, tačiau nėra jokios grėsmės netekti aukštojo universitetinio mokslo. Šį patikinimą gavome. Tokį patį patikinimą gavau susitikime su ministre“, – tvirtina jis. O kur dar pernai išsakyta premjero S. Skvernelio pozicija, kad negali būti nė kalbos apie ŠU uždarymą.

R. Vaštakas įvardijo keletą variantų: galbūt ŠU turėtų tapti apimantis daugiau teritorijos, zonų; galbūt tapti Šiaulių-Panevėžio, gal Šiaurės Lietuvos universitetu.

Universiteto uždarymas – regiono žlugdymas
Universiteto Baltojoje salėje „Laisvųjų piliečių“ asociacijos pirmininkas Raimundas Balza sakė, kad netekęs universiteto regionas prarastų vieną iš pagrindinių ramsčių, ant kurių stovi miestas, ir patikino, kad bendruomenė gali labai aktyviai prisidėti prie universiteto išsaugojimo.

O štai Europos Parlamento nariui Valentinui Mazuroniui kalbant šiauliečiai kartais ir plojo. „Darydami reformas mažuose miesteliuose panaikinome mokyklas – ekonomiškai neapsimoka.

Ta pačia linkme einama savivaldybių lygmeniu, ten pat stumiami regioniniai centrai, tarp jų ir Šiauliai. Taip elgtis išėjus į viešumą, kaip jūs su premjeru S. Skverneliu visai Lietuvai pasakydami, kad liks 4-5 universitetai, o Šiauliuose bus arba kolegija, arba kažkas panašaus, jau yra universiteto griovimas. Tai iš esmės stūmimas, kad universitetas savaime susinaikintų. Ieškokime sprendimų. Padarykite vieną universitetą Vilniuje – labai gerai, vieną Kaune, daugiau nereikia, po vieną Šiauliuose ir Klaipėdoje. Regioninė politika turi likti“, – J. Petrauskienei aiškino europarlamentaras, kuris pakvietė šiauliečius kovoti už Šiaulių universitetą.

Ministrė po tokios kalbos pasidžiaugė puikia V. Mazuronio retorika ir pridūrė, kad dezinformacija kelia įtampą.

„Mes einame į labai atvirą ir konstruktyvų dialogą ir nekviečiame gultis ant bėgių ir nekviečiame nieko uždaryti. Manau, kad Šiaulių bendruomenė yra tikrai tokia, kuri gali pasiūlyti konstruktyvių siūlymų. Tai nėra kova, kurioje reikia išlikti bet kokia kaina. Mes kalbame apie sistemos stiprinimą“, – aiškino ministrė.

Į viršų