Nors su žiemos mestais iššūkiais savaitgalį kelininkams pavyko susitvarkyti sklandžiai, pirmadienį jų darbą apsunkino vėl iškritęs gausus sniegas. Kelių priežiūra Šiaulių mieste besirūpinančios bendrovės „Ecoservice projektai“ duomenimis, vien per savaitgalį ir pirmadienį Šiaulių miesto gatvėse išbarstyta apie 140 tonų druskos. Toks kiekis kelis kartus viršija išbarstomą vidutinėmis žiemos dienomis ir atitinka beveik 30 pilnai pakrautų barstytuvų.

„Nepaisant to, jog naktį iš penktadienio į šeštadienį iškrito nemažas kiekis kritulių, esant 3-4 laipsnių žemiau nulio temperatūrai druska veikė efektyviai ir neleido susidaryti ledui. Taip pat per naktį visame mieste dirbo 7 valymo ir barstymo technikos priemonės. Tiek šeštadienį, tiek sekmadienį kelio danga buvo šlapia, todėl nuolat budintys darbuotojai ir toliau pakartotinai barstė, valė kelius bei šaligatvius“ , – apie savaitgalio darbus pasakojo „Ecoservice projektai“ direktorius Andrejus Barinovas.

Taip pat atsižvelgiant į sinoptikų prognozes apie laukiančias oro sąlygų permainas, naktį iš sekmadienio į pirmadienį visos prižiūrimos miesto gatvės buvo pradėtos barstyti dar neprasidėjus sniegui.

„Apie 4 val. ryto ėmė gausiai snigti, tačiau miesto gatvėse jau buvo išbarstyta 50 tonų druskos, kuri neleido susidaryti ledui ir tirpdė sniegą. Todėl ryte važiuodami į darbus miestiečiai jokių nepatogumų nepatyrė“, – teigė A. Barinovas.

Visgi apie 12.30 val. prasidėjęs snygis tęsėsi beveik pusantros valandos ir nuvalytas Šiaulių gatves vėl užklojo storu sniego sluoksniu, jos tapo sunkiai pravažiuojamos.

„Vietomis sniego storis siekė maždaug 5 cm, todėl buvo organizuojamos papildomos technikos pajėgos. Didžiausias dėmesys buvo skiriamas pagrindinėms miesto gatvėms, kur automobilių eismas intensyviausias. Nuo 21 val. iki pat ryto visame mieste dirbo 7 transporto priemonės: 3 barstytuvai ir 4 valytuvai, kurie užtikrino, kad visos miesto gatvės būtų lengvai pravažiuojamos, nuvalytos ir pabarstytos. O esant gausiam sniegui, prie slidžiausių kelio vietų – viadukų – kelininkų transportas budi nuolat“, – sakė A. Barinovas.

Pasak „Ecoservice projektai“ vadovo, dažniausiai nepatogumai gyventojams kyla tose gatvėse ar jų atkarpose, kurios nėra judrios. Atsižvelgiant į tai, šiuo metu yra sudarinėjamas gatvių sąrašas, tarp kurių – ir šalutinės, atokiau miesto centro esančios gatvės, kurioms reikėtų mesti padidintas pajėgas.

„Dėl iškritusio gausaus sniego kartu su Šiaulių miesto savivaldybe peržiūrėjome gatves, kurios pagal sutartį nėra įtrauktos į valomų gatvių sąrašus, tačiau reikalauja ypatingo dėmesio dėl ant kelio susidariusių provėžų, prispausto sniego sluoksnio, – pasakojo A. Barinovas. – Taip pat bendradarbiaujame su Šiaulių miesto policija, autobusų parku ir operatyviai reaguojame į jų pranešimus apie sunkiau pravažiuojamus, slidžius kelio ruožus“.

A. Barinovas teigia, kad šiuo metu situacija mieste yra gera, tačiau ir toliau budės kelininkų ekipažas, kuris operatyviai reaguos į besikeičiančias oro ir eismo sąlygas. Šaligatviai visame mieste taip pat yra reguliariai barstomi, šluojami, todėl neslidūs.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, sausio 18-os dieną vietomis, daugiausia vakariniuose rajonuose, numatomi nedideli krituliai, silpna lijundra. Kai kur boluos rūkas, išliks šerkšnas, plikledis. Temperatūra kils iki 1–6 laipsnių šalčio, vakariniuose rajonuose vietomis iki 3 laipsnių šilumos.

Sausio 19 d. daug kur prognozuojami krituliai, daugiausia sniegas. Vietomis formuosis rūkas, plikledis, galima lijundra. Kelininkai ragina šiauliečius ir toliau išlikti atidiems, laikytis saugaus greičio ir atstumo kelyje.

Į viršų