Trečiadienio vidudienį prie „Šiaulių banko“ pastato buriavosi minia žmonių. Čia pagerbtas ir įamžintas visame pasaulyje žinomo skulptoriaus vieno JAV dolerio cento autoriaus Viktoro Davido Brenerio atminimas – ant banko pastato sienos atidengta jam skirta atminimo lenta.

V. D. Breneris labiau žinomas Viktor vardu
Į lentos atidengimo ceremoniją atvyko garbūs svečiai – J. E. Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Josifas Buršteinas bei Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Birželio mėnesį Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vyko renginys, skirtas V. D. Brenerio 145-ųjų gimimo metinių paminėjimui. Šio renginio metu buvo pristatytas atminimo lentos projektas, kurios autorius – dailininkas profesorius Vaidotas Janulis, kuris ceremonijos metu sakė tikintis, jog šis asmenybės įamžinimo projektas bus tik pradžia istoriškai puošiant Šiaulių miestą.

Izraelio ambasadorius džiaugėsi galėdamas dalyvauti memorialinės lentelės atidengimo ceremonijoje: šiais laikais skulptorius labiau žinomas Viktor vardu, tačiau šiauliečiai jį pažįsta kaip Viktorą.

„Mane pažįstantys žmonės žino, kad dažnai ir daug kalbu apie žydų bendruomenės istoriją. Man džiugu, kad šis vienas žmogus padarė tokį didelį indelį ne tik pasaulinei meno istorijai, bet ir visai žydų bendruomenei“, – sakė A. Maimon.
Jis taip pat dėkojo miesto bendruomenei ir Savivaldybei už aktyvų bendradarbiavimą. Jo teigimu, šis projektas – vienas iš daugelio dar vyksiančių ateityje.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė F. Kuklianky dėkojo miesto Tarybai ir merui – jos teigimu, dažniausiai valdžia sunkiai išduoda leidimus vieno ar kito tautiečio atminimui įamžinti. Pirmininkė džiaugėsi galinti stovėti Vilniaus gatvėje, kurioje jos senelis turėjo pirmąjį mechanizuotą malūną, čia pat gyveno ir josios mama.

Nukentėjusiems žydams atminti – 200 tūkst. pašto ženklų
„Artėjant šventėms, malonu, kad šiauliečiai gavo šventinę dovaną – mes stovime vietoje, kur prieškario Lietuvoje buvo įsikūręs Lietuvos žydų liaudies bankas. Labai prasminga, kad ant šio pastato sienos atsirado žymios asmenybės – V. D. Brenerio atminimo lenta. Tai žmogus, kuris gimė Šiauliuose ir savo darbais yra puikiai žinomas visame pasaulyje“, – sakė J. Buršteinas, žydų bendruomenės pirmininkas Šiauliuose.  

Miesto meras A. Visockas prisiminė šiųmetės vasaros pabaigą – rugpjūčio 29 dieną atminimo akmenimis buvo įamžinti du įstabūs žydų bendruomenės atstovai – buvęs burmistro pavaduotojas Samuelis Petuchauskas ir gydytojas, pasiaukojęs vaikams, Urijus Rozovskis.

„Šiandien turime meninį akcentą – žmogų, kuris gyveno meno pasaulyje, kūrė Šiauliuose. Būdamas 16 metų atidarė savo dirbtuvėlę, vėliau iškeliavo už Atlanto ir tapo įžymus. Tai yra naujas istorijos puslapio atvertimas“, – sakė A. Visockas.

Meras prasitarė, kad kitais metais „Lietuvos paštas“ spausdins 200 tūkst. pašto ženklų žydams atminti – tiek jų nukentėjo holokausto metu.

Pašto ženklas kainuos 0,97 euro centus – tiek kainuoja nusiųsti laišką į Izraelį.

2016 12 14 08
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų