Šiauliečiams brangs atliekų išvežimas. Rinkliava gali didėti nuo 16 Eur iki 17 Eur fiziniams asmenims ir nuo 54 Eur iki 60 Eur už toną juridiniams asmenims. Spaudos konferencijoje Šiaulių miesto meras Artūras Visockas pranešė, kad pabrangimas galėjo būti ir didesnis, nes valstybė rekomendavo įvesti dvinarę kainą, o tokiu atveju atliekų išvežimas ir aptarnavimas pabrangtų dar daugiau.

Aplinkos ir miesto ūkio skyriaus vedėja Eglė Bružienė informavo, jog pradiniais skaičiavimais rinkliavos dydis turėjo siekti 19 Eur gyventojams ir 77 Eur už toną juridiniams asmenims. Rinkliavos didinimą lemia nuo sausio 1 d. valstybės įvedamas taršos mokestis už atliekų šalinimą sąvartyne. Be to, vykdant Europos Sąjungos direktyvas ir valstybės iškeltas užduotis, pastatyti biologiškai skaidžių atliekų apdorojimo įrenginiai. Jie taip pat yra išlaikomi iš rinkliavos.
Skyriaus vedėja pabrėžė, jog net kelis kartus yra išaugęs gyventojų atliekų rūšiavimas ir tai leidžia nebranginti rinkliavos tiek, kiek buvo numatyta iš pradžių. Į sąvartyną patenka žymiai mažesnis žaliųjų atliekų bei pakuočių ir antrinių atliekų kiekis. Pastarųjų tvarkymą finansuoja gamintojų ir importuotojų organizacijos.

Jei 2013 m. pakuočių ir antrinių atliekų buvo surinkta 1300 t, tai per 11 šių metų mėnesių – 3000 t. Žaliųjų atliekų surinkimas nuo 2 700 t 2014 m. išaugo iki 5 000 t vien per 10 šių metų mėnesių.

„Taigi, atliekų kiekis, pristatomas į sąvartyną, ženkliai sumažėjo, o rinkliavos buvo surinkta daugiau. Lėšas galėsime panaudoti 2017 m., kad rinkliava didėtų tik minimaliai“, – komentavo E. Bružienė.

Tarnautoja negalėjo įvardyti konkrečios sumos, kiek lėšų daugiau, nei reikia, surinkta šiemet, tačiau tikisi, kad skirtumo užteks kitiems metams amortizuoti rinkliavos mokestį.

Valstybės rekomenduotina dvinarė atliekų surinkimo kaina turėtų būti sietina su konkrečiu gyventojo sunaudojamu atliekų kiekiu. Kaip sakė skyriaus vedėja, apskaityti daugiabučių namų gyventojų išmetamus atliekų kiekius yra labai sudėtinga. Pagal dabartines Vyriausybės patvirtintas taisykles juridiniams asmenims atliekų apskaitymas keistųsi iš esmės. Reikėtų apmokestinti nekilnojamojo turto savininką, kai šiuo metu Šiauliuose apmokestinamas juridinis asmuo pagal darbuotojų skaičių. E. Bružienė sakė, kad pagal minėtas taisykles pastovioji rinkliavos dalis priklausytų nuo savininko turimų kvadratinių metrų, nors žmonės nesupranta, kaip atliekų kiekis gali priklausyti nuo nekilnojamojo turto ploto. Kintamoji dalis būtų skaičiuojama nuo konteineriuose susidariusio atliekų kiekio.

Meras A. Visockas pranešė, kad regionų merai nepritarė tokiai atliekų surinkimo sistemai, ir tikisi kitokio naujos Vyriausybės požiūrio.

Naujus rinkliavos už atliekų surinkimą dydžius dar gruodžio pabaigoje tvirtins miesto Taryba.

Į viršų