Advento metas ir miesto meras Artūras Visockas linkęs ieškoti ramiausių, taikiausių ir pragmatiškiausių sprendimų tiek asmeniniame gyvenime, tiek politiniame lauke. Apie tai miesto vadovas pranešė spaudos konferencijoje. Meras neva mokosi politinių pamokų ir jau subrendo susitikimui su valdančiąja dauguma. Ar įvyks neeilinis Tarybos posėdis?

O meras buvo Vilniuje...
Meras dėkojo Dievui, kad gruodžio 1 d. miesto Taryboje nebuvo iš pareigų atleisti vicemeras Domas Griškevičius ir administracijos direktorius Eduardas Bivainis (nors iš tiesų tai dėkoti derėjo naujai valdančiajai daugumai, atsiėmusiai Tarybos sprendimų projektus). Savivaldybė būtų patyrusi didžiulę žalą.

„Kuomet nėra mero pavaduotojo, meras negali išvažiuoti net į Vilnių. O aš Vilniuje buvau ir su generaliniu komisaru padarėme gerą susitarimą, kad Savivaldybei perduotų pastatą Dainų gatvėje. Buvau keliose ambasadose. Visur buvau suprastas, man palinkėta geros kloties. Toks mero darbų sustabdymas būtų žalingas miestui“, – sakė miesto vadovas.
Meras gruodžio 12 d. išsiuntė Šiaulių krašto bičiulių parlamentinės grupės nariams laišką, prašydamas pareikšti savo nuomonę dėl Šiauliuose vykstančių politinių procesų.

„Politiškai neutralus administratorius miestui būtų naudingiausias, o stiprų profesionalą lengviau pritraukti į sklandžiai veikiančią Savivaldybę, tokią, kokia ji yra dabar. Oponentai nori gerai veikiančią sistemą išbalansuoti, bet ar tai geriausias sprendimas Šiauliams? – laiške skundžiasi meras. – Kokia būtų Jūsų nuomonė šiuo klausimu, ar paremtumėte siūlymą Savivaldybės administracijos valdymą patikėti profesionalams?“

Meras įsitikinęs, kad tokio žmogaus buvimas Šiauliams duotų didžiulę naudą.

Pagaliau po ilgų politinių batalijų viešoje erdvėje po gruodžio 6 d. valdančiosios koalicijos frakcijų seniūnų išsiųsto kvietimo merui susitikti bendram pokalbiui A. Visockas tokiam žingsniui „sunoko“ ir nusiuntė seniūnams savo kvietimą susitikti. Toks susitikimas turėtų įvykti šiandien.

Meras sakė, jog bandys kalbėtis, kad Tarybos nariai atšauktų Tarybos posėdį, kurį kviečia gruodžio 15 d.

Anot miesto galvos, tam yra daug juridinių argumentų. Jis įsitikinęs, kad nušalinti žmonės įgytų teisę kreiptis į teismą. Meras mano, jog tokie politiniai veiksmai daromi apmąsčius, apgalvojus. Jis sau ir politiniams oponentams kelia klausimą: kokia nauda miestui? Kokia nauda dirbtinai nušalinus direktorių?

Administracijos direktorius kantriai ieškomas
Nušalinus įsijungia 2 mėnesių terminas, per kurį Taryboje turi būti patvirtintas naujas miesto administracijos vadovas.  Pasak A. Visocko, tai per trumpas laikotarpis surasti idėjinį žmogų į minėtas pareigas.

A. Visockas siūlo kitą  scenarijų – surasti tvirtą idėjinį direktorių, kuris sutiktų dirbti už sąlyginai mažą atlyginimą ir tada daryti tokį pokytį.

„Ar aš ieškau tokio direktoriaus? Taip. Aš pasitikėčiau tokių žmonių rekomendacijomis kaip Robertas Dargis (Lietuvos pramonininkų asociacijos prezidentas), Petras Baronas („Saldos“ vadovas), S. Grušas (pernai „vergvaldžiu“ mero išvadintas Neaustinių medžiagų fabriko vadovas). Esu užklausęs įvairiose vietose. Stiprūs vadovai privačiose vietose atlyginimus gauna didesnius“, – pasakojo meras.

Jis įsitikinęs, kol toks pokytis įvyks, dabartinis administracijos direktorius turėtų dirbti, nes jis dirba, nepolitikuoja, nors kartais ir ne viskas pasiseka. Anot miesto vadovo, nereikėtų ant direktoriaus visus šunis karti.

Priekaištus dėl mieste nesutvarkytų lapų, nenuvalytų kelių meras peradresuoja buvusių koalicijos partnerių atstovei liberalei Giedrei Mendozai-Herrerai, kuri buvo atsakinga už infrastruktūros sritį. Nors čia pat pridūrė, kad buvo abu „su Eduardu sutarę tai daryti“.

Etika reikalauja šventę švęsti
A. Visockas pripažįsta, kad miesto politiniame lauke susiklostė sunki situacija.

„Viliuosi, kad per mėnesį viskas išsispręs. Viešai prašau nedaryti nepamatuotų sprendimų,  atsižvelgti į advento laikotarpį. Visi žinome, kad administracijos direktorius Savivaldybėje yra paskelbęs šventę gruodžio 29 d., sukviesta visa administracija. Būtų labai gražu, kad direktorius pasveikintų visus administracijos darbuotojus Naujųjų metų proga. Būtų etiška“, – „svariu“ argumentu, dėl ko nereikėtų atstatydinti valdančiosios daugumo politinį pasitikėjimą praradusio administracijos vadovo, žurnalistus pribloškė meras.

Jis tikino, kad net 95 proc. sprendimų E. Bivainis priima „savo galva“ ir tik dėl 5 proc. tariasi su juo. Miesto galva piktinosi, kad atstatydinimo motyvai neišlaiko kritikos, bet pripažino, jog tai formalumas.

Juridinis „abra kadabra“
Paklaustas, kodėl Tarybos narių prašymu nešaukė Tarybos posėdžio, A. Visockas tvirtino, kad neturėjo juridinės galimybės. Jis neva neatsisakė to padaryti, tačiau Tarybos sekretoriatas pateikė išvadas, kad toks sušaukimas prieštarauja įstatymui.

„Posėdžio nešaukiu, nes mane aplenkė 1/3 Tarybos narių, bet aš posėdyje dalyvausiu, jam pirmininkausiu“, – pažadėjo meras.

Kodėl nešaukė?

„Meras turi pateikti klausimus likus 4 dienoms iki posėdžio. Penktadienį 1/3 Tarybos narių pateikė dokumentus Tarybai, tačiau jie buvo pabaigti tvarkyti pirmadienį. Įregistruotas dokumentas yra tada, kai sudedamos visos vizos. Paskutinė vizuoja sekretoriato teisininkė Dovilė Žukauskienė. Ji pasirašė tik pirmadienį, todėl 4 dienų terminas nebeišlaikomas“, – aiškino meras.

Jo patarėja D. Žukauskienė dirba nuotoliniu būdu būdama Islandijoje. Mero potvarkiu jai nustatytos darbo valandos darbo dienomis nuo 7 val. iki 11 val. Pasirodo, Tarybos nariams irgi tenka derintis prie patarėjos darbo laiko. Meras sakė patarėjos darbo laiko pakomentuoti negalįs.

Spaudos konferencijoje meras pranešė, kad patenkino kito jo buvusio patarėjo liberalo Vaido Bacio prašymą atleisti iš darbo ir nuo gruodžio 12 d. jis Savivaldybėje nebedirba.

Frakcijos „Už Šiaulius“ seniūnas Denis Michalenko „Šiaulių naujienoms“ sakė, jog ir toliau yra priversti žaisti mero juridinius žaidimus, todėl renka parašus su prašymu Tarybos posėdį sušaukti gruodžio 19 d., kad būtų suskaičiuotos visos sekretoriatui trūkstamos dienos.

Kas yra nauda miestui?
Meras A. Visockas pripažįsta, kad tam tikrą politinę pamoką išmoko, kuri padės jo „ateities veikime“. Kokią – neatskleidė.

„Pripažįstu, kad reikia daugiau dėmesio rodyti, ieškoti kitokių formų kalbantis su visais seniūnais, Tarybos nariais. Įsivaizdavau, kad žmonės norės teikti iniciatyvas. Reikės provokuoti, ieškoti  formų, kad galėtume išvengto to nereikalingo traktavimo į viešąją erdvę“, – sakė Šiaulių meras.

Šios vis gilėjančios politinės krizės nauda meras įvardijo tai, kad daug Tarybos narių susipažino su Tarybos veiklos reglamentu, bus lengviau posėdžiuose.

Tačiau miesto vadovas patvirtino, kad stipresni vadovai administracijos direktoriaus bei vicemero pozicijose taip pat būtų nauda miestui.

„Miesto įvaizdis buvo kurtas sunkiai, įdedant dideles pastangas. Tą dalyką dariau asmeniškai. Tą įvaizdį lengva suardyti per keletą mėnesių pasirodant tam tikroms antraštėms. Tikiuosi, kad advento laikotarpis suveiks. Jei gruodžio 1-ąją direktoriaus ir vicemero neatstatydino, gal tai likimo momentas“, – spėjo A. Visockas.

Į viršų