Penktadienis buvo paskutinė diena, kai Šiaulių meras Artūras Visockas galėjo sušaukti Tarybos posėdį, kaip jo per dvi savaites (gruodžio 15 d.) prašė padaryti 15 Tarybos narių.

Meras penktadienį nusprendė paatostogauti. Jį pavaduojančiam vicemerui Domui Griškevičiui šaukti posėdį netinka etikos sumetimais, nes vienas iš darbotvarkės klausimų – interpeliacija pačiam vicemerui.

Spaudos konferencijoje Darbo ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Alfredas Lankauskas pranešė, kad Tarybos posėdį šauks patys Tarybos nariai, išrinkę jį įgaliotuoju asmeniu. Savivaldos įstatymas numato tokią teisę 1/3 Tarybos narių.

Tarybos posėdis, kuriame ketinama svarstyti vicemero Domo Griškevičiaus ir administracijos direktoriaus Eduardo Bivainio atstatydinimą, turėtų įvykti gruodžio 15 d. 14 val.

Kartu su Tarybos sprendimų projektais (kaip ir reikalavo meras) pateikiami ir atstatydinimo motyvai. Peržiūrėję buvusios valdančiosios koalicijos programą ir jos vykdymo terminus, nauji valdantieji surado po krūvelę neįgyvendintų punktų, už kuriuos buvo atsakingas vicemeras ir administracijos direktorius.

„Meras tikriausiai tikisi priešlaikinių rinkimų. Mes padarysime viską, kad jų neprireiktų. Tarybos darbas nepakrikęs, sprendimai bus priimami. Jei meras atsisakys pirmininkauti Tarybos posėdžiui, mes įgaliosime vieną Tarybos narį tai padaryti“, – komentavo A. Lankauskas.

Frakcijos „Už Šiaulius“ seniūnas Denis Michalenko priminė, jog aukšti politiniai standartai reikalautų atsistatydinti patiems politinį pasitikėjimą praradusiems vadovams, tačiau valdžios laikomasi iš visų jėgų. Politikas pranešė, jog naujoji valdančioji dauguma ėmėsi aktyviai svarstyti miesto klausimus: kitų metų biudžeto projektą, Šiaulių oro uosto problemas, poreikį didinti rinkliavą už atliekų surinkimą.

Justinas Sartauskas, Socialdemokratų frakcijos seniūnas, patvirtino, kad miesto meras į jokį kontaktą su valdančiąja dauguma neina.

„Mes gerbiame mero instituciją, paliekame jam teisę rinktis administracijos direktoriaus kandidatūrą ir norime dirbti bendram labui. Vis akcentuojama, kad meras yra rinktas gyventojų. Tačiau miesto Taryba taip pat yra rinkta miesto gyventojų ir ji yra aukščiausias miesto valdymo organas“, – sakė J. Sartauskas, siūlydamas merui keisti savo nepagarbią poziciją didesnės dalies miesto Tarybos narių atžvilgiu.

D. Michalenko patvirtino, kad naujosios valdančiosios daugumos siekis tebėra plačioji koalicija, kad kuo daugiau politinių jėgų Taryboje susivienytų bendram darbui.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja liberalė Giedrė Mendoza-Herrera tikino, kad sprendimai turi būti priimami ne valdančiosios daugumos, o miesto Tarybos. Ji nusprendė pasitikrinti jai išreikštą politinį pasitikėjimą ir penktadienį direktoriui perdavė atsistatydinimo prašymą. Jei Taryba nepalaikys jos atsistatydinimo, ji savo darbą tęs.

Į viršų