Trečiadienio naktį prasidėjusi lijundra bei kelius ir gatves nuklojęs ledas ketvirtadienio rytą daugelio šiauliečių planus pakeitė. Žmonės vakar eidami į darbą slydo ir virto.

Pasekmės skaudžios. Šiuo metu skubios pagalbos kabinete be atokvėpio registruojami traumas gatvėje patyrę žmonės. Per ketvirtadienio naktį iki 12 val. dienos buvo registruota 30 pacientų, iš kurių 8 prireikė gydymo Respublikinės Šiaulių ligoninės Ortopedijos-traumatologijos centro stacionare. Medikai stebisi, jog ypač daug žmonių buvo atvežta iš darbo vietų. Pradėję darbą ir nepasibarstę kiemo smėliu, net 6 žmonės darbo vietoje patyrę rankų ar kojų traumas ir darbo dieną praleido ligoninėje.

Per spalio pirmąją dekadą įprastomis oro sąlygomis į Ortopedijos-traumatologijos centro skubios pagalbos kabinetą kreipėsi 198 žmonės. 68 dėl sunkių traumų buvo gydyti stacionare. Per lapkričio pirmąjį dešimtadienį, kai gatves užklojo ledas ir sniegas, traumuotų žmonių sparčiai padaugėjo. Skubios pagalbos kabinete pagalba suteikta 245 traumuotiems žmonėms, o stacionare gydyta net 112 žmonių.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Ortopedijos-traumatologijos skyriuje – 58 lovos, kurių dažniausiai nepakanka, kai užklumpa žiema. Dėl traumų žmonės kreipiasi į Ortopedijos-traumatologijos centro skubiosios pagalbos kabinetą, esantį Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje. Jiems suteikiama pagalba, padaromos rentgeno nuotraukos, lūžusi galūnė imobilizuojama ir žmogus išleidžiamas gydymo tęsti ambulatoriškai arba guldomas į stacionarą. Dauguma pacientų gydomi ambulatoriškai. Pasak Ortopedijos traumatologijos centro vedėjo Roberto Mikalausko, apie 90 proc. slydimo traumas patyrusių žmonių nukenčia kaulai – lūžta rankų ar kojų kaulai. Dažnai žmogus krisdamas ant ištiestos rankos remiasi delnu ir lūžta dilbio kaulai,  dažniausiai arti riešo. Tai yra tipinė slydimo trauma – čiurnos ir riešo lūžis.  
Patys sudėtingiausi yra šlaunikaulio lūžiai, kurie dažniausiai įvyksta vyresnio, pensinio amžiaus žmonėms.

Per šių metų žiemos sezoną Respublikinės Šiaulių ligoninės Neurochirurgijos skyriuje dar neteko gydyti nė vieno žmogaus, susižalojusio galvą dėl slidumo. Skyriaus vedėjas Algirdas Danelius pastebėjo, jog anksčiau galvos traumų būdavę daugiau.

Ištikus sunkioms ir vidutinėms galvos smegenų traumoms pacientai gydomi Neurochirurgijos skyriuje, kur yra 30 lovų. Dažniausia traumų priežastis – alkoholis. Įprastai apie 80 procentų galvos smegenų traumas patyrusiųjų pacientų į gydymo įstaigą atvyksta neblaivūs. Šiuo metu dažnai susižalojama ir autoįvykiuose dėl slidžios kelio dangos.

2016 12 08 07

Respublikinės Šiaulių ligoninės Ortopedijos-traumatologijos centro vedėjui R. Mikalauskui įtemptas darbymetis, kai skyriuje reikia sutalpinti dėl slydimo traumų padidėjusį pacientų srautą.
Zitos KATKIENĖS nuotr.

Į viršų