Šiaulių miesto savivaldybė dar turi lietaus nuotekų tinklų, kurie iki šiol yra neperduoti UAB „Šiaulių vandenims“, nors tai turėjo padaryti jau seniai. Kaip teigė administracijos direktorius Eduardas Bivainis, buvo tam tikrų priežasčių, kodėl perdavimas nebuvo įvykdytas.

Bendrovė perims lietaus nuotekų tinklą
Pasirodo perdavimo procedūra yra pakankamai ilga – pirmiausia turi būti atlikta inventorizacija, turto vertinimas, o ir miesto Taryba turi pritarti perdavimui. Paskutinis žingsnis – turto vertinimo ataskaita turi būti patvirtinta Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Finansų ministerijos.

Pasak bendrovės „Šiaulių vandenys“ direktoriaus Jono Matkevičiaus, nors paviršinių nuotekų tinklus „Šiaulių vandenys“ prižiūri nuo 2001 metų, su Savivaldybe nebuvo pasirašyta jokia sutartis, o tinklas nebuvo perduotas.

Situacija pasikeitė, kai šių metų kovą bendrovė „Šiaulių vandenys“ buvo paskirta paviršinių nuotekų tinklų tvarkytoja: Tarybos sprendimu numatyta įgalioti bendrovę atlikti neįteisintos Šiaulių miesto paviršinių nuotekų tinklų infrastruktūros dalies inventorizavimą ir suteikti teisę, atlikus inventorizuoto turto kadastrinių duomenų nustatymą, registruoti turtą Nekilnojamojo turto registre Šiaulių miesto savivaldybės vardu.

Vanduo neturėtų brangti
Viso šio turto kadastriniai matavimai ir teisinė registracija kainuos per 35 tūkst. eurų, kurie bus susigrąžinami iš sąnaudų fondo.

Kaip žinia, „Šiaulių vandenys“ taip pat sutiko užsiimti ir penkių miesto fontanų priežiūra.

Kyla klausimas, ar dėl daugybės bendrovės veiklų nedidės vandens kaina. Bendrovės direktorius J. Matkevičius pažadėjo, kad kaina nedidės. Dabartinė vandens kaina galioja iki 2019 metų sausio 1 dienos, o ji bus peržiūrima maždaug 2018 metų vidury.

Be to, Aplinkos ministerija šių metų lapkritį skyrė finansavimą „Šiaulių vandenų“ projektui rekonstruoti vandentiekio ir nuotekų tinklus Šiaulių mieste. Tam iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų bus skiriama 5,128 mln. eurų – 50 proc. šiam projektui reikalingų lėšų. Taigi projekto metu planuojama rekonstruoti apie 18 km labiausiai susidėvėjusių vandentiekio ir apie 20 km nuotekų tinklų.

Šiais metais bendrovė pradėjo vykdyti viešuosius pirkimus tinklų rekonstravimo darbams pirkti. Užbaigus pirkimų procedūras ir su rangovu pasirašius sutartį, tikimasi tinklų rekonstravimo projektavimo ir statybos darbus pradėti 2017 m. antrąjį ketvirtį ir juos baigti per dvejus metus.

Į viršų