Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) prognozuoja, kad spalio mėnesio sąskaitos už centralizuotai tiekiamą šilumą bus vidutiniškai 15 proc. didesnės už pernykščius spalio mokėjimus.

Sąskaitas augina anksti atvėsę orai – šiemet šildymo sezonas Lietuvos miestuose buvo pradėtas anksčiausiai per pastaruosius 3 metus. Pagal LŠTA informaciją, pernai šildymo sezonas buvo pradėtas apie spalio 12 dieną, o itin šiltu rudeniu pasižymėjusiais 2014 metais – tik spalio 22 dieną. „Šiaulių naujienos“ pasidomėjo esama ir prognozuojama situacija Šiaulių miestui.

Prognozuoti visą šildymo sezoną dar anksti
Mokėjimui už šildymą įtakos daro suvartojamos šilumos kiekis ir šildymo kaina. Šiemet šildymo sezonas prasidėjo anksčiau nei pernai ir vidutinė lauko oro temperatūra šių metų spalį buvo žemesnė nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Dėl šios priežasties suvartojamos šilumos kiekis buvo didesnis.

Kaip teigia AB „Šiaulių energija“ atstovė spaudai Marina Visockienė, šilumos kaina šių metų spalį buvo 7, 2 proc. mažesnė nei tuo pačiu metu pernai.

„Nors kaina mažėjo, tačiau didesnis suvartotos šilumos kiekis lems didesnes mokėjimo sumas už spalio mėnesio šildymą“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė M. Visockienė.

Pasak bendrovės atstovės, prognozuoti, koks bus visas šildymo sezonas – sudėtinga. Aišku, kad suvartojamos šilumos kiekiui įtakos turės lauko aplinkos temperatūra ir vartotojų poreikis patalpose esančiai temperatūrai.

M. Visockienės teigimu, šilumos kaina šildymo sezono metu keisis. Ji priklausys nuo pirkto kuro kainos pokyčių. Tiesa, šilumos kaina visiems vartotojams yra vienoda, tačiau renovuotų daugiabučių gyventojų šilumos sąnaudos šildymui bus mažesnės, tad ir mokėjimai už jį bus mažesni.

Bendrovės atstovės teigimu, šilumos sąnaudos renovuotuose namuose, lyginant su nerenovuotais namais, vidutiniškai yra perpus mažesnės.

Nuo gruodžio kaina turėtų mažėti
Šiuo metu „Šiaulių energijos“ vartotojams taikoma šilumos kaina yra viena mažiausių Lietuvoje, o nuo gruodžio mėnesio šilumos kaina šiauliečiams dar mažės.

Lapkričio 3 dieną Šiaulių miesto savivaldybės taryba patvirtino sprendimą, ir nelaukdama bazinės kainos dedamųjų perskaičiavimo 2017 metais, bendrovė šilumos kainą vartotojams mažins nuo šių metų gruodžio 1 dienos. Galimybė mažinti kainą atsirado dėl aukštesnės lauko oro temperatūros 2015 metais šilumos gamybai naudojus didesnę dalį biokuro, nei nustatyta kainoje. Dėl šios priežasties papildomai gautos pajamos buvo paskirstytos 24 mėnesių laikotarpiui ir šilumos kainą nuspręsta sumažinti 0,28 euro ct/kWh be PVM.

Į viršų