Vakar Šiauliuose, „Saulės diskų“ skvere, vyko Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ jau trečią kartą inicijuoja akcija, skirta spalio mėnesį minimai Pasaulio ir Europos organų donorystės dienai. Šiauliuose gražią idėją pratęsė Šiaulių inkstų ligomis sergančiųjų draugija „Atgaja“, kurios nariai uždegė žvakes ir iš jų sudėliojo simbolišką širdį. Šį kartą prie akcijos prisidėjo net devyni miestai.

Akcijos tikslas – pagerbti gyvo ar mirusio donoro atminimą
Vilniuje liepsnojo 1410 žvakelių – tiek, kiek per daugiau nei 45 metus buvo organų donorų, kurių dovanoti organai išgelbėjo tūkstančių sunkių ligonių gyvybę. Iš jų – 304 gyvieji donorai, dovanoję vieną inkstą ar dalį kepenų šeimos nariams, ir 1106 mirę donorai.

Šia akcija asociacija „Gyvastis“ siekia ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į itin aktualią ir opią organų donorystės problemą, bet ir pagerbti kiekvieno – gyvo ar mirusio – donoro atminimą.

Lietuvoje persodintų organų dėka gyvena apie 1000 žmonių. Kai kuriems iš jų dovanotas gyvenimas tęsiasi jau beveik 40 metų. Dėl kilnios aukos šie žmonės gali matyti, mylėti, dirbti, auginti vaikus, būti naudingi visuomenei ir savo artimiesiems. Visuose miestuose žvakutes uždegė būtent šie dėl transplantacijų gyvenantys žmonės, jų šeimų nariai, taip pat tie, kurie aktyviai palaiko donorystės idėją.

Šiauliuose akcija vyko pirmą kartą
Šiaulių inkstų ligomis sergančiųjų draugijos „Atgaja“ vadovas  Egidijus Kalinaitis sako, jog šiauliečiai šioje akcijoje dalyvaudavo ir anksčiau, tačiau tada specialiai degti žvakutes vykdavo į Vilnių. Šį kartą akcija vyko ir Šiauliuose.

„Šiauliuose donorystės minėjimo akcija vyko pirmą kartą. Didžioji dalis akcijos dalyvių – tai mūsų Šiaulių inkstų ligomis sergančiųjų draugijos „Atgaja“ nariai. Tačiau buvome kvietę dalyvauti ir miesto merą bei vyskupą. Buvome paruošę žvakutes, kurias praeivių prašėme uždegti ir taip dalyvauti gražioje akcijoje. Po renginio žvakutės buvo užpūstos ir nuneštos į senąsias kapines, kur jos degs toliau. Taip žvakutės panaudotos prasmingai“, – sakė E. Kalinaitis.
Šia akcija šiauliečiai norėjo atkreipti visuomenės dėmesį į organų donorystę ir parodyti, kad yra galimybė grąžinti gyvenimą sergančiajam.

„Mūsų draugijoje yra daug narių, kurie kone kasdien dializuojami, tačiau yra ir tokių, kurie pagalbos donoro taip ir nesulaukė... Turime gražių pavyzdžių, kai žmonės sėkmingai gyvena su transplantuotu inkstu. Manau, jog labai svarbu atkreipti visuomenės dėmesį į donorystę, nes vis dar gajūs įvairiausi mitai, kurie atbaido net nuo minties apie donorystę. Svarbiausia akcentuoti tai, kad miręs žmogus dar gali suteikti galimybę gyventi sergančiajam“, – teigia E. Kalinaitis.  

Inkstų donorai išgelbėjo 37 šiauliečius
Pasak E. Kalinaičio, labai svarbu dalytis savo patirtimi su gyventojais, kad jie pakeistų požiūrį į donorystę. Šiaulių inkstų ligomis sergančiųjų draugija „Atgaja“ dažnai yra kviečiama į ugdymo įstaigas, darbovietes, kur visuomenę supažindina su esamomis problemomis ir jų sprendimo būdais. „Draugijoje „Atgaja“ yra 37 nariai, kuriems buvo persodinti inkstai. Galime sakyti, jog šie žmonės yra prikelti naujam gyvenimui. Kas serga inkstų ligomis, supranta, jog dializė yra itin varginanti procedūra, kai tris kartus per savaitę po 4 valandas reikia dializuotis. O po dializės procedūros žmogus jaučiasi pervargęs ir dirbti nebegali. Būtent donorinio inksto gavimas žmogų sugrąžina į  gyvenimą. Tik labai nedidelė dalis sergančiųjų, kuriems taikoma dializės procedūra, dar bando kovoti iš visų jėgų ir toliau kabintis į gyvenimą, dirbti. Tačiau kaip būtų gaila, didžioji dalis – nedarbingi“, – sako E. Kalinaitis.

Taip pat E. Kalinaitis nuogąstauja sakydamas, jog net ir sulaukęs donorinio inksto nė vienas nesijaučia visiškai pasveikęs, nors ir jų gyvenimo kokybė pagerėja.

„Kiekvieno iš mūsų organizmas turi savitą imuninę sistemą ir atpažįsta, kas yra sava ar svetima. Sustiprėjusi imuninė sistema nebepriima donorinio inksto. Todėl po transplantacijos pacientai yra priversti gerti vaistus, kurie slopintų jų imuninę sistemą, siekiant išsaugoti donorinį inkstą. Tačiau yra daug ir pliusų – gyvendamas su donoriniu inkstu žmogus išlaisvinamas nuo dializių, jis gali keliauti, kai iki tol vykdavo nuo vieno dializės centro iki kito“, – aiškina E. Kalinaitis.

2016 10 27 16

Šiaulių inkstų ligomis sergančiųjų draugijos „Atgaja“ vadovas Egidijus Kalinaitis sako, jog labai svarbu dalytis savo patirtimi sergantiems, kad visuomenė pakeistų požiūrį į donorystę.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų