Nauji mokslo metai į ugdymo įstaigas sukvietė ir studentus – penktadienio rytą Šiaulių universiteto bibliotekoje užsienio šalių studentus sveikino universiteto bendruomenė. Renginyje naujieji bendruomenės nariai buvo supažindinami su Lietuvos ir Šiaulių miesto istorija, taip pat bendrąja universitetine tvarka, paskaitų tvarkaraščiais, dėstytojais ir administracija. Prie universiteto bendruomenės šiemet prisijungė apie 70 užsienio šalių studentų. 34 iš jų atvyko čia pusmečiui, likusieji studijuos čia dvejus arba ketverius metus.

Šiaulių universiteto tarptautinių ryšių ir programų vyresnioji specialistė Ieva Grušaitė, dirbanti su atvykstančiais užsienio studentais, teigia, kad studentų skaičiaus tendencijos išlieka panašios, tačiau daugėja pilno laipsnio studentų, kurie atvyksta mokytis ilgesniam laikui.

„Pastebime tendenciją, kad daugėja studentų, kurie atvyksta čia studijuoti bakalauro arba magistro studijų, tuo tarpu jaunuolių, atvykusių čia pusmečiui, yra maždaug tiek pat. Šiais metais mainų studentų daugiausia turime iš Korėjos ir Ispanijos, o besimokančių bakalauro ar magistro studijų programose – iš Šri Lankos ir Indijos“, – statistiką komentuoja I. Grušaitė.

Studentai – iš Europos ir tolimųjų šalių
Šiemet 13 Šiaulių universiteto studentų yra vadinamieji „mentoriai“ – asmenys, kurie organizuoja įvairiausias veiklas ir rūpinasi užsieniečiais. Šiaulių universiteto ESN (Erasmus Student Network) organizacijos prezidentė Aigustė Andrašiūnaitė džiaugiasi, kad kasmet į universitetą atvyksta studentai iš viso pasaulio. Mergina pastebi, kad daugėja pilno laipsnio studentų – atvykėlių dvejiems arba ketveriems mokslo metams.  

„Studentų turime iš Taivano, Indijos, Šri Lankos, Ispanijos, Prancūzijos ir kitų Europos šalių. Ketvirtadienį renginiu „Draugai per 5 minutes“ prasidėjo susipažinimo savaitė, kurios metu vyksime į Kryžių kalną, organizuosime žaidimų vakarus, susipažinimo vakarėlį, turą po universitetą. Kalbant ne apie integracijos savaitę, visada vykdome socialines veiklas – vykstame į vaikų globos namus, mokyklas. Neapsiribojame tik pramogomis. Dažniausiai užsieniečiai stebisi ir džiaugiasi, kad Šiauliuose labai ramu ir jauku. Kol kas neturime nė vieno blogo atsiliepimo“, – pasakoja A. Andrašiūnaitė.

Istorinės žinios paskatino rinktis Lietuvą
Iš Korėjos atvykęs Myung Sub Keum Šiauliuose mokosi jau antrą semestrą iš eilės. Vaikinas teigia, kad labiausiai pasiilgo korėjietiškos virtuvės, o gražiausia vieta Europoje įvardija ramybės oazę Nidą.

„Priežastis, kodėl pasirinkau Lietuvą yra ta, kad naršydamas internete netikėtai perskaičiau apie vieną japoną, kuris Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje buvo Japonijos ambasadorius ir išgelbėjo gyvybę 6000 žydų. Tai buvo atspirties taškas, kodėl pasirinkau Lietuvą“, – pasakoja vaikinas.

Per laiką, kurį praleido Lietuvoje, vaikinas pastebėjo, kad kainos čia kur kas žemesnės nei kitur. Vaikinas šiemet čia studijuos gan neįprastą specialybę korėjiečiui – rusų kalbą ir Europos istoriją. „Matydamas jūsų klausiamą žvilgsnį iškart atsakysiu į klausimą, kodėl pasirinkau rusų kalbą. Ji Lietuvoje yra labai naudinga – yra nemaža dalis žmonių, kurie nekalba angliškai. Tai buvo problema, su kuria susidūriau tik atvykęs čia.

Lietuvoje teko paviešėti jau daugelyje miestų. Didžiausią įspūdį man paliko Nida – manau, kad tai yra gražiausia vieta visoje Europoje“, – pastebėjimais ir įspūdžiais dalijasi jaunuolis.

Žavisi Lietuvos gamta
Sausio pabaigoje į Šiaulius atvykusi Ashini Amanda iš Šri Lankos tikina, kad labiausiai Lietuvoje jai patinka gamta, o Šiauliuose – nuolatos tvyranti ramybė.

„Gyvendama ir besimokydama Šri Lankoje ieškojau, kur galėčiau ir norėčiau mokytis Europoje. Lietuva patraukė mano dėmesį, nes pasirodė rami šalis su nuoširdžiais gyventojais, įspūdinga gamta, be to, lyginant su kitomis Europos šalimis, Lietuvoje viskas kur kas pigiau. Žinote, kiekviena šalis turi savo pliusų ir minusų, tačiau man čia patinka. Bet kokia nauja patirtis yra naudinga. Šiauliai mane žavi ramybe ir tyla.

Per vasaros atostogas dėl didelio atstumo namo negrįžusi mergina šiltąjį metų laiką panaudojo keliaudama – aplankė Italiją ir Vokietiją.

Iš Indijos atvykęs ir visus ketverius mokslo metus čia nutaręs mokytis Jubin Mathew teigia, kad tik atvykus sunkiausia jam buvo susikalbėti su vietiniais.

„Lietuva yra nuostabi šalis – čia labai žalia, ramu, žmonės draugiški, taigi man čia labai patinka. Tai yra jau antrasis semestras, kai esu čia, liksiu visiems ketveriems mokslo metams. Vienintelė problema, su kuria susidūriau, yra ta, kad daugelis žmonių nekalba angliškai. Per visą tą laiką jau aplankiau Vilnių, Kauną, Palangą, Druskininkus ir dar daug kitų vietų“, – patyrimais dalijasi jaunuolis.

Mainų programa yra viena geriausių savęs ir pasaulio pažinimo galimybių, kurias studentai gauna universitetuose. Tai yra neįkainojama galimybė išvykti į kitą užsienio šalį ir keliaujant susipažinti su šalies kultūra, papročiais, naujais žmonėmis. Šiemet prie Šiaulių universiteto bendruomenės prisijungę užsieniečiai labiausiai žavisi Lietuvos gamtos objektų įspūdingumu, tvyrančia ramybe, draugiška Šiaulių miesto ir universiteto bendruomene.

Į viršų