Į mūsų redakciją plūsta vis daugiau šiauliečių, nerimaujančių dėl apnuogintų miesto erdvių, skundų. Saulės miesto gyventojai pastebi, kad Šiaulių gatvės tuštėja – kertami, anot jų, didžiuliai, tvirti, gražūs, jas puošę medžiai. Šiauliečiai ne tik piktinasi bei gailisi nuo pjūklo ašmenų krentančių medžių, bet ir baiminasi, kad mūsų mieste išvis nebeliks žalumos. Pasak jų, jau ir dabar daugumą Šiaulių gatvių puošia tik nukirstų medžių kelmai.

Bijo, kad išnyks žaluma
Šiaulietė Roberta mūsų redakcijos duris pravėrė tada, kai pastebėjo prie Jovaro progimnazijos iškirstus medžius: „Gal galite paaiškinti, kas vyksta Šiauliuose? Kodėl mūsų mieste taip intensyviai kertami medžiai?“ – susirūpinusi klausė moteris.

Šiaulių miesto gyventojos teigimu, jai nuostabą kelia iš miesto erdvių vienas po kito nykstantys iš pirmo žvilgsnio sveiki, tvirti, didžiuliai medžiai. Vietoj jų, pasak moters, akis bado paliktos tuščios erdvės arba styrantys kelmai.

„Nežinau, gal mes siekiame tapti pilku miestu ir išnaikinti visą čia esančią žalumą. Sutinku, jei medis yra ligotas ar trukdo bei kelia pavojų gyventojams – tokį  reikia nukirsti. Tačiau kai matai, kad griūva sveiki, drūti medžiai, tiesiog plyšta širdis“, – sakė šiaulietė.

Kita mūsų miesto gyventoja Aldona prisiminė, kai dar jaunystėje karštomis vasaromis dienomis atokvėpį rasdavo po Šiaulių gatvėse žaliuojančių medžių šakomis. Tačiau dabar šiaulietė tvirtino, jog stambius medžius pakeitė liauni medeliai, kurie per dešimtmetį taip ir neužaugo.

„Nežinau, kaip tuos naujus medžius sodina, bet jie neauga. Pamenu, kaip anksčiau Šiauliuose buvo gražu, žalia. O kas dabar? Dabar prie gatvių rikiuojasi gležni medeliai, kurie, net panašu, kad išvis kažkada užaugs“, – skundėsi moteris.

Miestas – ne miškas
Sužinojęs apie šiauliečių skundus Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Eduardas Bivainis suskubo paaiškinti situaciją. Jis tvirtino, jog medžiai mieste yra kertami kiekvienais metais, tai nuolatinis procesas, bet iš Šiaulių gatvių jie tikrai neišnyks.

„Medžiai kertami dėl įvairių priežasčių – vieni išpūva, kiti nulūžta, treti trukdo eismui ir panašiai. Tačiau kad medžiai būtų vien kertami, tikrai taip nėra. Pavyzdys yra Dvaro gatvė –  į tų medžių vietas, kurie rekonstrukcijos metu buvo iškirsti, pasodinti kiti. Sutinku, kad jų yra mažiau, bet reikia suprasti, jog tai yra miestas, o ne miškas ar parkas. Juk vienam medis – malonus šešėlis, o kitam – užstota šviesa į namus. Tad ieškomas kompromisas tarp tų žmonių, kurie praeina pro kažkokią vietą, ir tarp tų žmonių, kurie gyvena kažkokioje vietoje“, – teigė administracijos direktorius.

E. Bivainis pažymėjo, jog iškirtus senus Dvaro gatvėje augusius medžius atsivėrė kitoks vaizdas – pasimatė, kad Šiauliai turi senamiestį. Pasak jo, mieste dabar jaučiama senamiesčio dvasia, tad problemos jis čia nemato.

Na, o tiems, kurie su nostalgija prisimena kadaise Šiaulių centriniame bulvare žaliavusias liepas E. Bivainis priminė, jog buvo nukirstos tos senosios liepos, nuo kurių tam tikru metų laiku krisdavo  lipčius. Pasak E. Bivainio, jei tos liepos būtų likusios, tai ant po jų buvusių suoliukų niekas nesėdėtų. „Siūlome atkreipti dėmesį, kad vietose, kur yra likusios tos senosios liepos, būna lipnu, dėmės ir tikrai toje vietoje nesinori sėdėti. Dabar bulvaras apsodintas mažaūgiais kitos rūšies tinkamais miestui medžiais. Vėl primenu, jog tai yra gatvė, pėsčiųjų zona, tad nereikia įsivaizduoti, kad ten bus miškas.“

Tačiau visgi vieną problemą E. Bivainis mato – mieste stūksančius kelmus. „Mes nesame tuo labai patenkinti, ieškome sprendimų. Dabar specialistai testuoja keletą variantų, yra galimybė tuos kelmus pašalinti ir tikimės, kad tiesiog pereisime prie civilizuotesnio būdo, kai nukirtus medį kelmas bus taip pat pašalinimas. Matot, seniau galbūt tiesiog nebuvo technologijų, reikėdavo kasti didžiules duobes, o dabar gausu įvairios technikos ir manau, jog greitu laiku sugalvosime kaip išspręsti šią problemą. Aišku, tuoj pat visų kelmų tikrai nepašalinsime, nes jų tikriausiai yra tūkstančiai, bet po truputėlį, bent jau tvarkant naujas vietas, stengsimės nepalikti kelmų“, – pažadėjo administracijos direktorius.

Atnaujinti būtina, bet reikia ir prižiūrėti
Pasak kraštovaizdžio architekto Karolio Grušo, normalu ir labai gerai, kad miesto medžiai yra atnaujinami. Tokia praktika yra taikoma ne tik Šiauliuose, bet ir visuose Europos miestuose.

„Kadangi mieste yra nemaža tarša, tai daugumos miesto medžių gyvenimo amžius yra trumpesnis. Daug automobilių, daug išmetamųjų dujų – visa tai atsiliepia medžių sveikatai. Tad mieste augantys medžiai greičiau pasensta, atsiranda ligos, taip pat jie kartais būna ir netinkamai nugenėti. Taigi visų šių veiksnių paveikti medžiai pasidaro ligoti, o kai kurie netgi pavojingi. Na, ir anksčiau ar vėliau juos reikia atnaujinti“, – aiškino K. Grušas.

Kraštovaizdžio architektas pabrėžė, kad toks tolygus medelių atnaujinimas yra reikalingas miestui. Tačiau anot jo, bėda, kad pas mus dažnai pasitaiko, jog medeliai būna prižiūrimi nekokybiškai. „Juk puikiai žinome, kas prižiūri tuos medelius, žaliąsias miesto erdves – dažnai tai daro žmonės iš Darbo biržos, kurie galbūt neturi kompetencijų tokiam darbui. Tokie žmonės dirbdami su žoliapjovėmis neretai pažeidžia jaunų medelių žievę, o tai, aišku, atsiliepia jų sveikatai.

Taip pat pas mus nėra tos tradicijos, kad medžius reikia tręšti, jog jie būtų sveikesni, geriau atrodytų. Be to, galbūt kartais ir medžio rūšis parenkama netinkamai.“
K. Grušo teigimu, vienos medžių rūšys yra atsparesnės taršai, o kitos šiek tiek prasčiau su ja susitvarko. Tačiau, pasak jo, paprastai, kai mieste yra sodinami nauji želdiniai, būna parenkamos tam tikros rūšies atsparesni taršai medžiai.

Be to, kraštovaizdžio architektas pažymėjo, jog miestas nėra miškas ir miesto želdiniai privalo būti tvarkomi bei atnaujinami.

„Galbūt po kokių dešimties metų, kai tuos mūsų dabartinius automobilius pradės keisti elektromobiliai, mieste galėsime turėti sveikesnių, gražesnių želdinių. Bet, žinoma, tinkamai rūpintis miesto medžiais taip pat svarbu. O kiek Šiauliuose teko matyti, tai tų problemų yra – negerai pasodinti, netręšiami medeliai, dėl netinkamo žolės šienavimo atsirandantys žievės pažeidimai. Tad galbūt ateityje, mieste projektuojant kažkokius želdinius reikėtų numatyti ir apsaugines priemones – aptverti medžio kamieną ir panašiai“, – svarstė K. Grušas.

2016 08 29 10

Šiauliečiai piktinasi, kad pastaruoju metu miestą „puošia“ tik nukirstų medžių kelmai.  
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2016 08 29 12

Pasak E. Bivainio, iškirtus senus Dvaro gatvėje augusius medžius atsivėrė kitoks vaizdas – pasimatė, kad Šiauliai turi senamiestį.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų