Zita KATKIENĖ
Šiaulietė Lina Elijošienė tikina, kad 18-tojo maršruto autobusu važiuodama pasižymėjusi taloną vis tiek buvo apkaltinta, jog jos talonas  - netinkamas ir buvo pristatyta į policijos nuovadą, kur surašytas baudos talonas. „Reikia bijoti lipti į autobusą, nes „Dorsimus” kontrolieriai gali ir nekaltą apkaltinti. 

Bilietą... sukeitė?

„Aš uždirbu mažai, todėl negaliu sau leisti važiuoti be talono ir mokėti baudas”, - sako L. Elijošienė, atėjusi į „Šiaulių naujienų” redakciją. Tad ji visada perka ne po vieną taloną. Ir šį kartą turėjo talonų bloką, iš kurio ir atsiplėšė vieną ir pasižymėjo. „Komposteris buvo senas, o autobusas važiavo per posūkį. Pasižiūrėjau, ar tikrai gerai pažymėtas. Bet žymės buvo aiškios“, - kalba moteris.

Į autobusą  įlipo kontrolė. „Kontrolierė paėmė mano taloną ir nuėjo jį maigydama”, - tvirtina moteris. O kai atėjo, pasakė, kad talonas - netinkamas ir liepė lipti iš autobuso. Moteris sėdėjo pirmoje sėdynėje, prie pat durų. Sutrikusi dėl tokio nurodymo, todėl ir išlipo. Išlipusiai iš autobuso kontrolierė parodė kontrolinį lapelį ir paaiškino, kad jos talonas netinkamas.

Keleivė  įsitikinusi, jog kontrolierė neturi teisės nusinešti talono, bet tikrinti jį čia pat. Bet ji nešiojosi jos taloną po autobusą ir tik išlipusi iš autobuso įrodinėjo, kad talonas netinkamas.

„Aš dabar galiu manyti, kad ji ir seną taloną man įkišo, ir kito autobuso kontrolinį lapelį turėjo?” - piktinasi šiaulietė.

„Žinau, jog jei būčiau sumokėjusi pusę baudos, kontrolierė mane būtų paleidusi. Bet kodėl aš turiu mokėti, jei esu teisi?” - „Dorsimus” kontriolierių darbo subtilybes atskleidžia šiaulietė.

Tikrinamas kiekvienas protokolas

UAB „  Busturas” eksploatacijos direktorius Silvas Gedaminskas  teigia, jok kiekvienas policijos pateiktas protokolas dėl baudos už važiavimą be bilieto ar be asmens dokumento, suteikiančio pirkti lengvatinį važiavimo bilietą, tiriamas individualiai.

Keleivio bilietas turi būti tikrinamas keleiviui matant. Čia pat turi būti pažymimas kontrolinis lapelis, jei kyla įtarimų, kad bilietas netinkamas.

Tik tuo atveju, jei keleivis ilgai ieško bilieto ir kontrolieriui reikia laukti, jis gali paprašyti keleivį išlipti ir ramiai surasti taloną. Jei nėra pažeidimo, keleivio atsiprašoma.

Baudos, kurias sumoka keleivių važiavimo taisykles pažeidę keleiviai, pasak S. Gedaminsko,  patenka į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą, todėl nei „Busturas”, nei kontrolės įmonė „Dorsimus” nėra suinteresuota nubausti kuo daugiau žmonių. Kontrolės tikslas, pasak S. Gedaminsko, tikrinti, kad  keleiviai viešuoju transportu važiuotų susimokėję už važiavimą.
Į viršų