Antradienį Prisikėlimo aikštėje vykusiuose „Šiaulių valdžios kugelio 2009” rinkimuose šiauliečiai buvo kviečiami balsuoti už mažiausiai miestiečių labui dirbusį valdžios atstovą ir vaišinami kugeliu.

 

 

Lina JUREVIČIŪTĖ

Prisikėlimo aikštėje vyko „Šiaulių valdžios kugelio” (tegul nesupyksta kalbininkai, šį lietuvių mėgstamą patiekalą siūlantys vadinti bulvių plokštainiu) rinkimai. Dvi valandas iniciatyvinė šiauliečių grupė kvietė miestiečius balsuoti už mažiausiai miesto labui dirbusį valdžios vyrą ar moterį. O visus balsuojančius nemokamai vaišino kugeliu. Dvi valandas trukusių rinkimų metu šiauliečiai dalijosi nuomonėmis apie miesto valdžios šiemet nuveiktus darbus. Rinkimuose pačių organizatorių nuostabai, sudalyvavo net 112 žmonių. Daugiausiai balsų (54) surinko ir metų valdžios „Kugelių kugeliu” tapo miesto meras Genadijus Mikšys. Antroji vieta ir „Metų kugelio” titulas atiteko Vyriausybės atstovui Šiaulių apskrityje Vaclovui Volkovui. Trečioji vieta ir „Vicekugelio” vardas suteiktas Savivaldybės administracijos direktoriui Vladui Damulevičiui. Ketvirtoji vieta ir „Vicekugeliuko” vardas suteiktas Tarybos nariui Jonui Zolubui.

Priminė valdžiai, kam ji turi dirbti

Antradienį nuo 11 iki 13 valandos Prisikėlimo aikštėje vyko didelė šventė. Daugiau kaip 100 žmonių, bendraudami tarpusavyje ir vaišindamiesi vienos Šiauliuose veikiančios kavinės specialiai šiai progai iškeptu kugeliu rinko 2009 metų „Šiaulių valdžios kugelį”.

Rinkimų organizatorė, aktyvi šiaulietė Irena Vasinauskaitė pažymėjo, kad geresnio apibūdinimo kaip kugelis nieko neveikiančiai Šiaulių valdžiai neradusi.

„Jūs tik pažiūrėkite į tuos gražius kugelio gabaliukus. Tie, kurie ant viršaus, – dailūs, gražūs. O tie, kurie apačioje, – aptekę riebalais, suslėgti. Taip ir mūsų valdžioje: kol naujai išrinkti, tol gražios rinkiminės programos, gražūs pažadai, o kai pasėdi valdžios kėdėje – suglemba, veliasi, riebalais aptenka. Geresnio sinonimo neveiksniai mūsų valdžiai neradau”, - pažymėjo I. Vasinauskaitė.

Rinkimų organizatorė viliasi, kad tokie rinkimai padės miesto valdžiai prisiminti, kam ji iš tiesų dirba, ir atsigręžti į žmones.

„Balsavau už miesto merą Genadijų Mikšį. Labai jau geras „kugelis”. Jis dirba ne žmonėms, ne žmonių gerovei. Manau, kad tikrai reikia priminti, kam valdžios vyrai turi dirbti. Šauni idėja surengti tokius rinkimus”, - sakė rinkimuose dalyvavęs šiaulietis Vytautas Budrys.

Rinkimuose dalyvavo net pats Kalėdų Senis

„Šiaulių valdžios kugelio” rinkimų metu miestiečiai buvo ne tik vaišinami kugeliu, bet ir linksminosi – kartu su apsilankiusiu Kalėdų Seniu šoko bei dainavo. Eidamas slidžiais, nebarstomais šaligatviais Kalėdų Senis ne kartą pargriuvo ir pagaliau pasiekęs Prisikėlimo aikštę pažymėjo, kad jis miesto valdžios vyrams atnešė dovanų, o šie net takelių nepabarstė.

Nors valdžios vyrai žinojo apie organizuojamus rinkimus, tačiau Prisikėlimo aikštėje nepasirodė. Nesulaukę valdžios atstovų Kalėdų Senis ir jo pagalbininkai nuskubėjo į Savivaldybės priimamąjį ir čia dirbančių moterų paprašė atneštą kugelio porciją perduoti miesto merui.

Dėl „Kugelių kugelio” vardo varžėsi trys pretendentai

„Šiaulių valdžios kugelio 2009” rinkimų organizatorė I. Vasinauskaitė prisipažino nesitikėjusi tokio didelio žmonių aktyvumo. Balsavime dalyvavo net 112 žmonių.

„Dar pačioje rinkimų pradžioje išryškėjo trys pagrindiniai pretendentai: miesto meras Genadijus Mikšys, savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius ir Vyriausybės atstovas Šiaulių apskrityje Vaclovas Volkovas. Jau manėme, kad visus tris reikės paskelbti „Kugelių kugeliais”, tačiau į priekį nepavejamai išsiveržė miesto meras Genadijus Mikšys. Surinkęs net 52 balsus jis tapo 2009 metų „Šiaulių valdžios Kugelių kugeliu”, - rinkimų rezultatus komentavo I. Vasinauskaitė.

31 šiauliečio balsą surinko Vyriausybės atstovas Šiaulių apskričiai Vaclovas Volkovas. Jam atiteko antroji vieta ir suteiktas „Kugelio” vardas.

Trečioji vieta „Šiaulių valdžios kugelio” rinkimuose atiteko Savivaldybės administracijos direktoriui Vladui Damulevičiui. Surinkęs 25 šiauliečių balsus jis paskelbtas „Pirmuoju vicekugeliu”.

„Antruoju Vicekugeliu”, tiksliau - „Vicekugeliuku”, išrinktas Tarybos narys Jonas Zolubas. „Vicekugeliuku” jį pavadinome dėl to, kad jis labai atsilikto nuo trečiosios vietos nominanto”, - pažymėjo I. Vasinauskaitė.

Kaip jaučiasi „2009 metų Šiaulių valdžios Kugelių kugeliu” išrinktas meras G. Mikšys „Šiaulių naujienos” norėjo paklausti jo paties, tačiau atostogaujantis meras į mobiliojo telefono skambutį neatsakė. Mobiliojo telefono ragelio nekėlė ir „Vicekugelis” Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius.

Rinkimų nugalėtojams – solidūs prizai

Nors rinkimų organizatoriai sakė kvietę valdžios vyrus atvykti į rinkimus, tačiau nė vienas politikas nepasirodė. I. Vasinauskaitė pažymėjo, kad visiems išrinktiesiems „kugeliams” įteiks dvi knygeles: profesoriaus R. Batūros „Į laisvę Baltijos keliu” bei rėkyviškės Vitalijos Jokubaitytės-Sėjūnienės „Nuoširdžiai...”.

„Tegul paskaitys ir prisimins, kuriuo keliu reikia eiti – nuoširdžiai į laisvę, į tai, dėl ko kovojome”, - sakė I. Vasinauskaitė.

Dovanos rinkimų nugalėtojams bus įteiktos kitų metų pradžioje.

Nors Savivaldybės atstovai buvo kviečiami ateiti į Prisikėlimo aikštę ir paragauti kugelio, tačiau nė vienas politikas aikštėje nepasirodė. Merui skirtą kugelio porciją į savivaldybės priimamąjį nunešė pats Kalėdų Senis. Kugelį merui perduoti įpareigota Priimamojo darbuotoja.

Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų