Žinia, kad orkestras pelnė „Aukso paukštę”, pradžiugino ne tik orkestrantus, kolektyvo vadovus, bet ir visą Šiaulių 2-osios muzikos mokyklos bendruomenę.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
 
 
Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Vakar į Šiaulių 2-ąją muzikos mokyklą atskrido „Aukso paukštė” - garbingiausias Lietuvos liaudies kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės apdovanojimas už 2009 metų nuopelnus, pasirodymus ir veiklą paskirtas šios mokyklos liaudies instrumentų orkestrui, vadovaujamam Lora Andriuškienės ir Dariaus Daknio, kaip geriausiam liaudies instrumentų ansambliui, orkestrui ir vadovams.
 
Nors „Aukso paukštėmis” apdovanojami geriausi šalies mėgėjų meno kolektyvai nuo 1999 metų, Šiaulių apskrityje tai tik antrasis toks apdovanojimas vaikų muzikos mokyklų kategorijoje - prieš kelerius metus „Aukso paukšte” buvo įvertintas Ventos muzikos mokyklos vienas iš kolektyvų.
 
Pradžia - nuo 1998-ųjų
 
Šiaulių 2-osios muzikos mokyklos liaudies instrumentų orkestras - labai jaunas kolektyvas, jis įkurtas mokyklos Liaudies instrumentų skyriuje tik 1998 metais, nors iki tol jau garsėjo mokyklos kanklininkių ansamblis, susikūręs kartu su mokykla 1992-aisiais. Tačiau kol 2-ojoje muzikos mokykloje nepradėjo dirbti Darius Daknys, kol jis neįsteigė birbynininkų specialybės, apie orkestrą tebuvo galima tik pasvajoti.  
 
Dabar liaudies instrumentų orkestre groja 20 mokinių - nuo trečiokų iki dvyliktokų: kanklininkės, birbynininkai, vamzdelininkai ir būgininkas, o jiems nuo pat įsikūrimo vadovauja 2-osios muzikos mokyklos mokytojai metodininkai Darius Daknys ir  Lora Andriuškienė. Vadovė orkestrui diriguoja, vadovas aranžuoja kolektyvui kūrinius ir pats groja kontrabosine birbyne, kuria nė vienas vaikas nepagrotų, o juk žemų garsų taip norisi.
 
Apskritai „Aukso paukštės” nusipelnęs orkestras net nėra visiškai savarankiškas kolektyvas, nes jis suburtas iš kanklių ir pučiamųjų instrumentų specialybių moksleivių, kuriems pagal mokymo programą priklauso kartą per savaitę dalyvauti vadinamojoje orkestro pamokoje. Tik, žinoma, jei orkestras repetuotų tik tiek, jokio apdovanojimo negalėtų tikėtis.
 
Juolab kad „Aukso paukštė” 2-osios muzikos mokyklos liaudies instrumentų orkestrui skirta už koncertinę veiklą: kolektyvas turi visų keturių dainų švenčių medalius, daugybę konkursų ir festivalių laureatų apdovanojimų, begalinį koncertų Šiauliuose, apskrityje, mokykloje, šalyje sąrašą. 
 
Anot Loros Andriuškienės ir Dariaus Daknio, žemesniųjų klasių vaikai laukia nesulaukia, kada sulauks tinkamo amžiaus groti orkestre, nes jiems labai jau patinka koncertuoti, o vyresnieji orkestro dalyviai mėgsta ne vien koncertus, bet ir sulaukti įvertinimo, apdovanojimų.  
  
Orkestras mėgsta koncertuoti
 
Todėl jau praėjusiais metais, kai Šiaulių krašto kanklininkų draugijos pirmininkės ir konservatorijos kanklių mokytojos ekspertės Reginos Vaišnorienės teikimu 2-osios muzikos mokyklos orkestras buvo nominuotas „Aukso paukštei”, visas kolektyvas labai džiaugėsi. Tačiau kai šiemet paskambino iš Lietuvos liaudies kultūros centro ir pranešė, koks kolektyvui skirtas apdovanojimas, džiaugėsi dar labiau: vadovai Lora Andriuškienė ir Darius Daknys - kad teisinga linkme dirbama, vyresnieji orkestro nariai - kad skirtas aukščiausias apdovanojimas kaip mėgėjams, jaunieji - kad bus dar viena galimybė pakoncertuoti.
O koncertuoti vakar Šiaulių 2-ojoje muzikos mokykloje teko daug: juk kai anksčiau apdovanojimai buvo teikiami Vilniuje, tereikėjo parengti tik dešimties minučių programėlę, o kai „Aukso paukštę” atveža tiesiai į mokyklą - ji turi būti bent pusvalandžio trukmės, ar net keturiasdešimies minučių.
 
Tad teko visiems jau seniai pradėti repetuoti tiek indvidualiai su specialybės mokytojais, tiek kartu visam orkestrui - kasdien ir ne po valandą. Juolab kad kasmet orkestras, kaip ir visi vaikų kolektyvai, atsinaujina: mokyklą baigiusieji išeina, ateina pirmamečiai. Štai šiais mokslo metais iš septynių birbynininkų - tik vienas su patirtimi likęs, tad darbo su naujokais orkestro vadovams nestinga. Be to, nuspręsta naująją koncertinę programą paįvairinti ir kitokiais instrumentais - pavyzdžiui, molinukais grojančiaisiais, tad koncertas - įdomus, vertas „Aukso paukštės”.      
 
Tikimasi „Aukso paukštę” prisijaukinti
 
Žinoma, garbingu apdovanojimu ypač džiaugiasi ir 2-osios muzikos mokyklos liaudies instrumentų orkestro vadovai, nors Dariui Dakniui tai jau trečioji „Aukso paukštė” - vieną jis gavo kategorijoje liaudiškos muzikos ansamblis už vadovavimą Šiaulių universiteto kolektyvui „Saulė”, antrąją - kaip „Laiptų” galerijos folkloro ansamblio „Salduvė” vadovas.
 
Lietuvių liaudies instrumentų metodinės grupės pirmininkė Lora Andriuškienė sako labai besidžiaugianti pirmuoju apdovanojimu ir tikinti, kad „Aukso paukštė” nusileis 2-ojoje muzikos mokykloje dar ne kartą - ne tik liaudies instrumentų orkestre.


Į viršų