Šiauliečiai pastebi, kad Architektų gatvę į dvi dalis dalijanti žalia juosta užžėlusi tiek, kad pro ją beveik nesimato priešais atvažiuojančio automobilio.   
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
 
Lina JUREVIČIŪTĖ

Panašu, kad Šiaulių miesto savivaldybės valdininkai ir vėl prisidirbo. Užsižaidę su konkursais miestą apleido tiek, kad beveik metrą siekianti žolė ne tik gadina miesto vaizdą, bet ir kelia pavojų vairuotojams. Šiauliečiai pastebėjo, kad, pavyzdžiui, Architektų gatvę pusiau dalijanti žalia juosta užžėlė tiek, kad pro ją beveik nesimato priešais atvažiuojančių automobilių. Savivaldybės valdininkai teisinasi, kad užsitęsė konkursas, kuriuo buvo siekiama pigiausiai pasisamdyti žolės pjovėjus. Nors konkursas ir įvyko, tačiau, panašu, kad nugalėtojas žolę „pjauna” tik raštais į Savivaldybę. Netvarka mieste per daug nesidomi ir miesto politikai. Pavyzdžiui, tiesiogiai už tvarką mieste atsakingo Miesto ūkio ir plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas Vidmantas Japertas tik iš „Šiaulių naujienų” žurnalistų sužinojo, kad Savivaldybei prastai sekasi susitarti su konkursą laimėjusiais žolės pjovėjais.

Žolė kelia pavojų sveikatai ir trukdo eismui

Miestas šiemet dar nematė dalgio. Žolę prie savo namų nusipjauna tik privačių namų šeimininkai. Tiesa, neapsikentę netvarkos ir praradę viltį sulaukti Savivaldybės siunčiamų žolės pjovėjų, valdiškas teritorijas prie daugiabučių namų už savo pinigus šienauja daugiabučių namų gyventojai.

Tačiau viešosios miesto erdvės - parkai, skverai, pakelės ir kiti žalieji plotai - skendi žolėse. Kai kur žolė siekia beveik metrą. Toks apsileidimas tikrai neprideda miestui grožio, o miestiečiams - sveikatos.

Gydytojai ne kartą įspėjo, kad aukšta žolė – puikiausia terpė veistis erkėms, niekam ne paslaptis, kad erkės gali sukelti tokias sunkias ligas kaip erkinis encefalitas ar Laimo liga.

Be to, kad aukštoje žolėje veisiasi žmogaus sveikatai pavojų keliančios erkės, aukšta žolė trukdo ir miesto eismui. Architektų gatve iš centro namo važiuojantis šiaulietis Karolis „Šiaulių naujienoms” sakė, kad užžėlusi Architektų gatvę į dvi dalis dalijanti juosta kelia pavojų.

„Norint iš Architektų gatvės pasukti į Gardino gatvę reikia gerai ištempti kaklą, kad pamatytumei priešais atvažiuojantį automobilį. Žolė užstoja vaizdą ir baisu, kad vieną dieną būtent dėl to, kad pro nepjautą žolę vairuotojas nepastebės atvažiuojančio automobilio, gali įvykti avarija”, - pastebėjo šiaulietis Karolis.

Šienauja raštais

Kodėl mieste nešienaujama žolė, klausėme Šiaulių miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo Arūno Adomaičio.

Vedėjas sakė, kad dar nėra pasibaigęs žolės pjovėjų atrankos konkursas, todėl ir žolė nepjaunama. Nors konkurso nugalėtojas jau aiškus (šiemet žolę mieste turėtų pjauti mažiausio užmokesčio už tai paprašiusi bendrovė iš Kretingos rajono), tačiau sutartis su jais dar nepasirašyta todėl vedėjas nenorėjo atskleisti konkursą laimėjusios bendrovės pavadinimo. 

Anot A. Adomaičio, Savivaldybė bendrovės atstovų prašė pagrįsti neįtikėtinai mažas paslaugų kainas, tačiau gavo raštą, kuriame ne pagrindžiama kaina, o pasiaiškinama. Sutartį reikia pasirašyti, o bendrovės direktorės nėra, ją atstovaujanti vedėja, ant A. Adomaičio, tikriausiai bijo priimti atsakingus sprendimus, todėl procesas vilkinamas.

Susirašinėjimas su žolės pjovėjais tęsiasi, o žolė mieste sėkmingai stiebiasi aukštyn.

„Sutinku, kad yra nepatogumų ir tikrai susivėlinome, tačiau sutartis, bent jau laikina, su bendrove turėtų būti pasirašyta artimiausiu metu. Labai tikimės, kad žolė bus pradėta šienauti pirmadienį”, - sakė A. Adomaitis.

Nors vedėjas pripažino, kad žolė mieste turėjo būti nušienauta gerokai anksčiau, tačiau nemano, kad Architektų ir Gardino gatvių  sankryžoje dėl užžėlusios žolės gali įvykti rimtų eismo įvykių.

Vedėjas sakė  pats pro šią sankryžą važiuojąs namo ir žolė nėra tokia didelė, kad užstotų priešais atvažiuojančius automobilius. Esą reikia būti arba mažam, arba važiuoti žemu automobiliu, kad žolė užstotų automobilius. Suprask – mieste reikia važinėti visureigiais.

Kaip reikia tvarkytis, Šiaulių miesto savivaldybė galėtų pasimokyti iš mažų miestų ir bažnytkaimių. Pavyzdžiui, Kelmės ir Linkuvos. Nušienauti žalieji plotai traukte traukia akį. Ir žolė  šiemet šienaujama jau nebe pirmą kartą.

Politikas apie problemas nežinojo

Susidaro įspūdis, kad žolės šienavimo problema mažai rūpi ir miesto politikams. Savivaldybės Miesto ūkio ir plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas Vidmantas Japertas sakė kažkada su kolegomis pasijuokęs, jog gražu, kai mieste pienės žydi.

Nors V. Japertas tikino, kad jam pačiam asmeniškai rūpi, kada žolė bus pjaunama, tačiau apie problemas su žolės pjovėjais jis nežinojo. Politikas pažadėjo išsiaiškinti ir maždaug po pusvalandžio pasakė  tai, ją jau žinojome. 
 


Į viršų