Duobkasys Algimantas Norbutas sako, kad ir jis, ir jo kolegos kasdami duobes žiemą pasitelkia techniką. Su elektriniu kaltu duobė iškasama greičiau.

Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lina JUREVIČIŪTĖ

Daugiau kaip dešimtmetį duobkasiu dirbantis šiaulietis Algimantas Norbutas juokaudamas pataria žiemą geriau nemirti. Žemė įšalusi, darbo daug, be to, kai kurie duobkasiai žiemą už duobės iškasimą ima brangiau, nei vasarą. Tačiau mirties dienos juk nepasirinksi, todėl darbuotis tenka įvairiomis oro sąlygomis. Duobkasys pasakoja, kad žemė įšalusi maždaug per metrą ir, panašu, kad greitai neatšils. Laimė, šiais laikais yra statybinė technika, kuri padeda lengviau kasti įšalusią žemę. Vis dėlto norint suspėti duobę iškasti laiku, duobkasiai vieną duobę kasa trise ar keturiese, nors vasarą darbuojasi po vieną arba dviese.

 

Nepamena, kada paskutinį kartą žemė buvo tiek įšalusi

 

Laidojimo paslaugų įmonėje duobkasiu dirbantis šiaulietis Algimantas Norbutas praėjusį penktadienį į Ginkūnų kapines atvyko „apsiginklavęs” technika. Žemė įšalusi tiek, kad paprastu kastuvu greitai jos neiškasi.

 

„Žemė įšalusi maždaug per metrą. Duobkasiu dirbu jau dešimt metų, tačiau tokio įšalo seniai nemačiau. Jei neklystu, 2005-ųjų ar 2006-ųjų žiemą žemė irgi buvo stipriai įšalusi. Tačiau ne tiek, kiek dabar. Kai tiek įšala, greitai neatleidžia, tad ilgai dar varsgime”, - pasakojo duobkasys.

 

Anot A. Norbuto, kasant įšalusią žemę beveik visi duobkasiai pasitelkia techniką. Priešingu atveju tektų sugaišti gerokai daugiau laiko ir pasidarbuoti iš peties. 

 

„Čia turime tokį elektrinį kaltą. Įjungiame ir po truputį daužome sušalusią žemę. Jei kastume be kalto, tai turbūt kelių dienų reikėtų, kol tą sušalusį sluoksnį išbarškintume”, - mano duobkasys.

 

Anot A. Norbuto, žiemą duobes kasa trise ar keturiese, nors vasarą darbuojasi vienas arba dviese.

 

„Žiemą reikia daugiau laiko duobei iškasti. Vasarą, jei kasame dviese, iškasame per 3-4 valandas. O žiemą kasdami trise per maždaug keturias valandas iškasame tik per sušalusį sluoksnį. Dar maždaug pusantros ar dviejų valandų reikia duobei pabaigti”, - pažymėjo A. Norbutas.

 

Žiemą duobkasiai uždirba mažiau

 

Duobkasys A. Norbutas prisipažino, kad Šiauliuose duobkasio darbas bene pigiausias visoje Lietuvoje.

 

„Anksčiau būdavo, kad vasarą duobės iškasimas kainuodavo 50 litų pigiau nei žiemą. Tačiau dabar kaina vienoda – 350 litų. Teko kalbėti su kituose miestuose dirbančiais duobkasiais ir žinau, kad Šiauliuose šios paslaugos bene pigiausios. Neseniai buvau Šeduvoje, ten duobkasiai sakė imantys net 500 litų. Jie sakė, kad kainos skiriasi ne tik dėl sezono, bet ir dėl vietos. Jei mato, kad sunkiau bus iškasti, ima daugiau. Kuršėnuose vasarą duobę kasė už 400 litų. O pas mus kainos nedidėja. Tikriausiai dėl krizės bijo kainas kelti, o ir duobkasių nemažai”, - mano duobkasys.

 

Anot A. Norbuto, žiemą duobkasiai uždirba mažiau, nes pinigėliai mokami už iškastą duobę, todėl reikia dalytis su kolegomis. Jei kasė dviese – dalija į dvi dalis, jei trise – į tris.

 

„Žiemą dviese kažin ar suspėtume laiku duobę iškasti. Juk greitai temsta, todėl vienas reikalingas, kad pašviestų, o dviese kasame. Vasarą – geriau būna. Kasame dviese arba po vieną, tad ir pinigėlių lieka daugiau”, - sako A. Norbutas.

 Nepaisant to, kad sunkmetis, paklausa duobkasio paslaugoms nepriklauso nei nuo jo, nei nuo sezono.

„Kartais būna, kad per savaitę iškasame tris duobes, o kartais net septynias. Tačiau tai priklauso nuo to, kiek žmonių kreipiasi į mūsų laidojimo bendrovę. Yra ir kitų bendrovių, jos turi savo duobkasius”, - sakė duobkasys.

 

Kai kurie duobkasiai žiemą ima brangiau

 

Ar tikrai duobkasio paslaugos Šiauliuose kainuoja vienodai nepriklausomai nuo sezono, „Šiaulių naujienos” paklausė kelių Šiauliuose laidojimo paslaugas teikiančių bendrovių. Daugelis patikino, jog išties iškasti duobę kapinėse kainuoja 350 litų ir tai esą bene mažiausia kaina Lietuvoje.

 Tik laidojimo namų direktorius Ernestas Pilka pažymėjo, kad samdant su verslo liudijimais dirbančius duobkasius duobės iškasimas žiemą gali kainuoti 20-30 litų daugiau nei vasarą.
Į viršų