Tarybinės armijos dieną „Metų kugelio” vardą Vyriausybės atstovui Šiaulių apskrityje suteikę „pionieriai”, „komjaunuoliai” ir „kagėbistai” įtarė, kad Vaclovas Volkovas „švęsti” pradėjo be jų.
 
 
Rūta SABALYTĖ
Vasario 23-iąją, buvusios sovietinės armijos dieną, grupelė šiauliečių persirengę pionieriais, komjaunuoliais bei KGB agentais nužingsniavo pas Vyriausybės atstovą Šiaulių apskričiai Vaclovą Volkovą. Buvusį Šiaulių miesto komunistų partijos pirmąjį sekretorių V. Volkovą „pionieriai”, „komjaunuoliai” bei „kagėbistai” ne tik pasveikino Tarybinės armijos dienos proga, bet ir įteikė dar praėjusių metų pabaigoje vykusių „kugelio” rinkimų (šiauliečiai rinko mažiausiai miestiečių labui dirbusį valdžios vyrą ar moterį, – aut. past.) apdovanojimą. Paskelbę V. Volkovą „Metų kugeliu” svečiai įtarė, kad Tarybinės armijos dieną Vyriausybės atstovas pradėjo „švęsti” be jų – apsilankiusieji Vyriausybės atstovo kontoroje tikina, kad koridoriuje užuodė alkoholio tvaiką. 
 
„Komjaunuoliai”, „pionieriai”, „kagėbistai” ir raudoni gvazdikai
 
Rėkyvos bendruomenės pirmininkė Nijolė Malakauskienė, Sąjūdžio pirmeivių Šiaulių klubo pirmininkė Irena Vasinauskaitė ir dar keli aktyvūs miesto veikėjai originaliai paminėjo Tarybinės armijos dieną. 
 
„Nusprendėme apsilankyti Vyriausybės atstovo Šiaulių apskričiai Vaclovo Volkovo kabinete. V. Volkovas – buvęs Šiaulių miesto komunistų partijos pimasis sekretorius. Norėjome žmogui priminti šventes, kurias dar prieš dvidešimt metų švęsdavo, todėl ir pasveikinome Tarybinės armijos dienos, kuri tais laikais būdavo švenčiama ir kaip Vyrų diena, proga. Tuo pačiu įteikėme ir „kugelio” rinkimų nominaciją. Juk jis išrinktas antruoju „kugeliu” po Šiaulių miesto mero Genadijaus Mikšio”, - kalbėjo I. Vasinauskaitė. 
 
Linksmai nusiteikę aktyvistai apsirengė taip, kaip tais laikais vyrų šia proga sveikinti eidavo jaunuoliai: N. Malakauskienė plaukus į dvi kasas surišo kaspinais, į atlapą įsisegė komjaunuolio ženkliuką, dar viena aktyvistė Vida Pociuvienė irgi plaukus surišo į dvi kasas, po kaklu pasirišo raudoną skarelę ir tapo pioniere. „Komjaunuolę” ir „pionierę” pas V. Volkovą atlydėjo paltą ir skrybėlę dėvintis „KGB agentas” - Algimantas Končius.
 
„Pusę miesto aplakstėme, kol radome raudonų gvazdikų. Be jų – tokio efekto nebūtų”, - juokėsi N. Malakauskienė. 
 
Vyriausybės atstovo biure užuodė alkoholio kvapą?
  
Eidami koridoriumi link V. Volkovo kabineto durų aktyvistai užuodė alkoholio tvaiką. 
 
„Galvą dedu, kad jie jau švenčia Tarybinės armijos dieną”, - užuodusi alkoholio kvapą koridoriuje savo įtariamais pasidalijo I. Vasinauskaitė.
 
Kabinete V. Volkovas linksmai nusiteikusius svečius sutiko svetingai ir čia dirbančios moters paprašė padaryti visiems arbatos. Tačiau svečiai ilgai neužsibuvo ir arbatos nesulaukė. Į svečių minėtas problemas, kurias turėtų spręsti, V. Volkovas nerišliai bandė aiškinti, kad esą reikia viską sudėlioti, kad yra įstatymai ir jis turi jų laikytis, kad svečių keliami klausimai tikrai skaudūs ir taip toliau, ir panašiai. 
 
„Kam čia ta atrakcija?” - sutrikęs klausė Vyriausybės atstovas V. Volkovas. Svečiai paaiškino, kad taip norėjo jį pasveikinti Tarybinės armijos dienos proga, įteikti „Metų kugelio” nominaciją ir priminti apie darbus, kuriuos Vyriausybės atstovas turėtų dirbti. 
 
V. Volkovas priėmė svečių atneštas dovanas, tačiau apie jam paskirtą „kugelio” nominaciją nesiteiravo ir nekalbėjo. 
 
„Kugeliai” - mažiausiai miestui nusipelnę valdininkai
 
Primename, kad „Šiaulių naujienose” jau rašėme apie praėjusių metų gruodžio 29 dieną vykusius „Šiaulių valdžios kugelio 2009” rinkimus. 
 
Iniciatyvūs šiauliečiai kvietė visus žmones balsuoti už mažiausiai miestui 2009 metais nuveikusį valdžios vyrą ar moterį. Visi balsavusieji buvo vaišinami tikrų tikriausiu kugeliu. Rinkimams pasibaigus paaiškėjo, kad šiauliečiai mano, jog mažiausiai miestui 2009 metais nuveikė Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys. Jis surinko 54 iš 112 balsavusių šiauliečių balsų ir tapo „Kugelių kugeliu”. Antroji vieta ir „Metų kugelio” vardas atiteko Vyriausybės atstovui Šiaulių apskričiai Vaclovui Volkovui. Trečioji vieta ir „Vicekugelio” vardas suteiktas Savivaldybės administracijos direktoriui Vladui Damulevičiui. Ketvirtoji vieta ir „Vicekugeliuko” vardas suteiktas Tarybos narui Jonui Zolubui. 
 
Visiems išrinktiesiems „kugeliams” įteiktos dvi knygelės: profesoriaus R. Batūros „Į laisvę Baltijos keliu” bei rėkyviškės Vitalijos Jokubaitytės-Sėjūnienės „Nuoširdžiai”.
 
„Tegul paskaitys ir prisimins, kuriuo keliu reikia eiti – nuoširdžiai į laisvę, į tai, dėl ko kovojome”, - „kugelio” rinkimų metu sakė I. Vasinauskaitė. 
Dovanos rinkimų nugalėtojams jau išdalytos. V. Volkovas buvo paskutinis, kuriam oficialiai suteiktas „Kugelio” vardas.
 
Primename, kad V. Volkovas yra gavęs nuobaudą už tai, kad policijai "pripūtė" (nuotrauka) daugiau kaip vieną promilę.  

Vadimo SIMUTKINO nuotr. 

Į viršų