Moters dieną sugyventinei ramybės nedavęs Žilvinas pareigūnams atvykus puolė mautis kojines.
Autorės nuotr.
 
 
 
 
Asta VOLKOVAITĖ
Tarptautinę moters dieną iš savo sutuoktinių ar sugyventinių ne visos šiaulietės sulaukė gėlių. Ne vienas vyras namo grįžo ne tik neblaivus, bet ir agresyviai nusiteikęs. Praėjusį pirmadienį  pareigūnai „šventė” ne tik gelbėdami moteris nuo agresyvių vyrų, bet ir gaudė jas apkrausčiusius vagis. 
 
Vagys rankinę išmetė į konteinerį
 
„Šiaulių naujienų” žurnalistai praėjusį pirmadienį savo akimis panoro pamatyti, kokie konfliktai šeimose bręsta Tarptautinę moters dieną, todėl vėlų vakarą į naktines miesto gatves patraukėme kartu su policijos patruliais. Apie 20 valandą pareigūnams Giedriui bei Valdui pranešta apie Tilžės gatvėje, pietinėje miesto dalyje, savo rankinę praradusią pensininkę Vidą. Tarnybinis policijos automobilis pasuka link Tilžės gatvės 50-ojo daugiabučio. Beje, vienas iš pareigūnų jau ne kartą nusifilmavo laidoje „Farai”, - tad šiauliečiai jį atpažįsta net kioske perkantį čeburekus.
 
„Moteris neskubėjo iš karto pranešti apie vagystę. Tokie atvejai sudėtingi”, - pakeliui į nusikaltimo vietą prasitaria pareigūnas Giedrius. Paaiškėja, kad rankinių vagis pasidarbavo prieš keliolika minučių. 
 
Nepraėjus nė penkioms minutėms po pranešimo pareigūnai - jau vagystės vietoje. Beveik dvejų metrų ūgio pareigūnas Valdas iššoka iš automobilio ir pasilieka šniukštinėti nusikaltimo vietą. „Šiaulių naujienų” žurnalistai kartu su pareigūnu Giedriumi važiuoja pasiimti rankinę praradusios moters.
 
„Sakė sūnus, kad nevaikščiočiau tamsiu paros metu”, - pripažįsta nukentėjusioji Vida. Nuo išgąsčio tebevirpanti moteris lėtai dėlioja žodžius ir pasakoja, kaip 15-16 metų paauglys pargriovė ją ant žemės ir iš rankų išplėšė rankinę. 
 
„Tamsiai apsirengęs paauglys pačiupo rankinę ir nieko netaręs pabėgo”, - prisimena pensininkė. Vidos žodžiais, rankinėje buvo pensininkės pažymėjimas, nuolaidų kortelės bei 20 litų.
 
Automobiliu apsukęs keletą ratų aplink vagystės vietą, pareigūnas Giedrius Vidą parveža namo. Netrukus per raciją pareigūnas Valdas praneša savo kolegai, kad rado kažkokią rankinę ir padiktuoja vienoje iš kortelių nurodytus moters asmens tapatybės duomenis. Įsitikiname, kad tai ta pati šviežiai nušvilpta rankinė. Važiuojame pasiimti pareigūno Valdo. Į mašiną lipantis teisėtvarkos sergėtojas atvirai pasakoja, kaip ieškojo rankinės vagies ir pačios rankinės.
 
Vagys skuodžia kur tamsu
 
„Jie buvo trise, tas jaunuolis - ne vietinis, - gera policininko pasižymi Valdas. Pareigūnas pasakoja, kaip aplakstė kelių daugiabučių kiemus, laiptines bei apklausė vaikus. Valdas sako, kad nebuvo sudėtinga „atkapstyti”, kur galėjo nubėgti vagišius. - Štai vieno daugiabučio kiemas gana ryškiai apšviestas, o kito apšvietimas - gana menkas. Vagis net nemąstydamas visada skuodžia, ten, kur yra tamsiau”, - atskleidžia Valdas. Pareigūnas prisimena, kaip ieškodamas rankinės konteineryje sulaukė paauglių pasiūlymų įlipti į vidų. 
 
Kadangi apie užpuolimą pareigūnams pranešta pavėluotai, jie randa tik ataušusias ilgapirščių pėdas. Laimė, rankinė su kortelėmis grįžta į jos šeimininkės rankas. Paaiškėjo, kad ilgapirščių „grobis” buvo gana menkas, - iš rankinės dingo tik 20 litų. „Dėkoju visai šalies policijai”, - savo bute moteris ištarė pareigūnui Valdui.
 
„Nieko jiems neišėjo, vos ant dviejų „bambalių” alaus išeis. Na, gal dar kokiai gėlei sukrapštys”, - iš smulkaus ilgapirščių „grobio” juokėsi pareigūnai.
Į tėvus tinkantis vyras gyvena iš moters kišenės?
 
„Tilžės gatvėje.... buitinis konfliktas. Sugyventinis skriaudžią moterį. Bute mažametis vaikas”, - girdisi per raciją. Nuvykstame į nurodyto bendrabučio vieno kambario butą. Keliolikos kvadratinių metrų butas atrodo itin graudžiai: dešimtys besimėtančių žaislų, vaikiškų buteliukų, sukuista lova, kambario viduryje jauna moteris ir stipriai prie jos besišliejantis čiultpuką žiaumojantis sūnus bei it katė fotelyje susirangęs, valkatą primenantis ir alkoholiu dvelkiantis maždaug penkiasdešimties vyras. Paaiškėja, kad smarkuolis ramybės neduoda ne tik jaunai moteriai, bet ir jų bendram pustrečių metų berniukui. Į tėvus jaunai moteriai tinkantis vyras apsimauna kojines ir netrukus dingsta.
 
„Tai jau ne pirmas kartas. Sūnų išlaikau viena iš pensijos. Pastebiu, kad kartais iš mano piniginės dingsta tai vienas, tai daugiau litų”, - apie „Alfonsą” vyrą pasakoja moteris. Pareigūnas Giedrius padeda moteriai surašyti pareiškimą, nusišypso mažamečiui berniukui ir patikina, kad apie situaciją bus informuoti vaiko teisių globėjai.
 
Benamis su baltomis kojinėmis
 
Apie 22 valandą pareigūnams pranešta apie Dvaro gatvės 64-ojo bendrabučio laiptinėje miegantį benamį. Nuvykusiems į „pentagonu” ar „piratnamiu” šiauliečių vadinamą bendrabutį, neapšviestuose koridoriuose pareigūnams marširuoti su žibintuvėliais ilgai netenka. Pasirodo, kad pusamžis vyras savo gultą įsirengė pirmojo „piratnamio” aukšto koridoriuje, prie pat durų. Pareigūnui Vaidui pažibinus benamiui į akis, šis  sukruta, išsitraukia batus ir pradeda auti juos ant baltomis kojinėmis apmautų kojų.
 
Pareigūnai paprašo benamio prisistatyti. Vyras ilgai neišvedžioja, pasako savo vardą bei gimimo metus. Pareigūnas Valdas per raciją perduoda duomenis kolegoms, kad šie patikrintų policijos duomenų sistemoje, ar vyras nesislapsto nuo teisėsaugos. Paaiškėja, kad vyras „švarus”.
 
„Kodėl neini į Pakruojo gatvę”, - klausia benamio pareigūnas Giedrius. Arūnu prisistatęs vyras piktokai atrėžia, kad nei Nakvynės namai, nei Dubijos svetainė jam ne itin prie širdies: „Ten visi utėlėti, man čia gerai”, - pareiškia vyras. Arūnas puola autis batus ir į kuprinę krauti negausią savo mantą. 
„Jaunas dar vyras esi, kodėl nesusitvarkai gyvenimo? Kodėl neini dirbti? - teiraujasi Giedrius. Arūnas burbteli, kad su darbais sudėtinga. Paklaustas apie tai, kada pastarąjį kartą dirbo, nesugeba prisiminti, ar su darbu „atsisveikino” prieš vieną ar prieš porą dešimtmečių. Panašu, kad tą vakarą vyras nusliūkino nakvynei ieškoti kitos daugiabučio ar bendrabučio laiptinės.
 
Pareigūnai sprendė šeimyninę dramą
 
Maždaug pusvalandis prieš vidurnaktį sulaukiame dar vieno pranešimo apie šeimynines aistras, verdančias Tilžės gatvės 50-ajame daugiabutyje. Tarnybinis policijos automobilis pasuka link daugiabučio, kurio kieme vos prieš porą valandų pareigūnas Valdas ieškojo rankinę nukniaukusio vagišiaus. Gal porą minučių pareigūnai lūkuriuoja prie durų ir vis maigo per raciją padiktuotą durų kodą. Valdo ir Giedriaus kolegos dar kartą susisiekia su Tilžės gatvės daugiabučio gyventoja.
 
Netrukus duris atidaro gal penkiasdešimties metų, apsiblaususiomis akimis ir sutaršytais plaukais ne itin mandagiai nusiteikusi moteris. Šiaulietė į butą įsileidžia tik vieną iš pareigūnų. Koridoriuje girdisi, kaip moteris skundžiasi, jog buvęs vyras šįvakar jai spardė užpakalį. Iš buto parūkyti išeina gal dvidešimties metų mergina. Pareiškėjos dukra prisistačiusi gyventoja neslepia pasipiktinimo, kad jos motina „dėl tokių nesąmonių” gaišina pareigūnų laiką. Gal po dešimties minučių iš buto išeina du vyrai ir stipriai persimainęs pareigūnas Valdas. Paaiškėja, kad smurtu kaltintas vyras išėjo taikiai ir dar su savimi išsivedė sūnų. Anot Valdo, vyras nė kiek nepriminė agresyvaus smurtautojo.
 
Pareigūnas Valdas papasakoja, kad maždaug į penktą dešimtį įkopusiai moteriai nesiseka sutarti su savo buvusiu vyru ir moteris jį stengiasi išuiti iš savo buto. „Vyrukas daugiau nei prieš metus grįžo iš Amerikos ir buvę sutuoktiniai dar bandė kažką klijuoti”, - pasakoja pareigūnai. Teisėtvarkos sergėtojų nuomone, šeimoje idile „nekvepia”, nes pareigūnai šiame bute -  dažni svečiai.
Į viršų