V. Balčius stebisi, kad miesto valdžia rado dešimtis tūkstančių litų naujo parko detaliajam planui, o neranda pinigų įteisinti ir sutvarkyti veikiantį ir šiauliečių mėgstamą „Beržynėlio” parką. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
 
 
 
Lina JUREVIČIŪTĖ
„Užuot detaliuoju planu įteisinusi „Beržynėlio” parką, Šiaulių miesto savivaldybė pinigus taško naujam parkui kūrti. Kiek kartų kreipėmės į miesto valdžią, tiek atsimušėme lyg į sieną. Nors valdžia deklaruoja padedanti bendruomenėms, tačiau kai reikia imtis realių darbų, atkiša špygą”, - perskaitęs „Šiaulių naujienose” spausdintą publikaciją apie planuojamą naują parką šalia Moters ir vaiko klinikos sakė Dainų bendruomenės pirmininkas Virgilijus Balčius. Pasipiktinęs valdžios požiūriu į miestą ir miestiečius V. Balčius sakė, kad didžiausia problema yra ne iniciatyvos trūkumas, o biurokratinis Šiaulių miesto savivaldybės požiūris. 
 
„Beržynėlio” parką siekiama numarinti?
 
Praėjusių metų birželio mėnesį susikūrusi Dainų bendruomenė ėmėsi iniciatyvos tvarkyti Dainų mikrorajoną. Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys sveikino šiauliečių iniciatyvą ir žadėjo padėti tiek, kiek galėsiąs. Tačiau valdžios vyrų noras padėti aktyviai bendruomenei baigėsi su pirmaisiais prašymais.
 
„Mūsų mikrorajone esantis „Beržynėlio” parkas – pamėgtas ir lankomas šiauliečių. Pasklidus kalboms, kad atsirado norinčių šiame parke atsirėžti gabalėlį žemės, paprašėme miesto valdžios „Beržynėlio” parkui suteikti parko statusą, nes tokio statuso ši teritorija neturėjo. Statusą suteikė, tačiau kol nėra detaliojo plano, neapibrėžtos parko ribos. Kas uždraus atrėžti gabalėlį žemės iš vienos, po to iš kitos parko pusės? Kol nėra detaliojo plano – niekas. Tokiu būdu parkas gali „susitraukti” iki žemės lopinėlio su trimis medžiais”, - kalbėjo Dainų bendruomenės pirmininkas V. Balčius. 
 
Pirmininkas neslėpė savo pasipiktinimo dėl valdžios sprendimo skirti 30 tūkstančių litų detaliajam planui rengti naujai formuojam parkui prie Moters ir vaiko klinikos. 
„Jei rado lėšų naujo parko detaliajam planui, turi rasti pinigų ir jau veikiančių parkų detaliesiems planams” - įsitikinęs Dainų bendruomenės pirmininkas. 
 
„Beržynėlio” parko išsaugojimu besirūpinantis V. Balčius „Šiaulių naujienoms” sakė, jog jam susidaręs įspūdis, kad šį parką norima numarinti. Šiaulietis prisimena, kaip pernai buvo nuspręsta sezoną „Beržynėlyje” baigti rugsėjo 1-ąją. Tik prispausti į kampą valdžios vyrai leido sezoną „Beržynėliui” baigti kaip visada – spalio 1-ąją. 
 
V. Balčiaus žiniomis, iki praėjusių metų lapkričio 10-osios „Beržynėlio” parką tvarkė samdyta valytoja. Ją atleidus iš darbo, parkas tapo viena didele šiukšlių dėže. 
 
„Suprantu, kad kai kuriems šiauliečiams vis dar trūksta kultūros ir šiukšles jie meta sau po kojomis, tačiau norint turėti gražų ir tvarkingą parką, jį būtina prižiūrėti. Geriau turėkime vieną parką, kuriame miela, gera ir jauku būti, nei dešimt neprižiūrimų ir prišiukšlintų parkų”, - sakė Dainų bendruomenės pirmininkas. 
 
Problemos „nurašomos” krizei
 
Dainų bendruomenei vadovaujantis V. Balčius prisimena, kaip buriantis Dainų mikrorajono bendruomenei žmonės turėjo daug tikslų ir idėjų. Apie 50 aktyvių mikrorajono gyventojų net ir krizės laikotarpiu nepagailėjo savų pinigėlių bendruomenės steigimo išlaidoms ir tikėjo, kad bendradarbiaujant su miesto valdžia galima labai daug nuveikti bendruomenės labui. 
„Ko jau ko, o pažadų valdžia tikrai negailėjo. Žadėjo kompensuoti dalį bendruomenės steigimo išlaidų, padėti įgyvendinant idėjas. Ką gavome? Špygą! Jau beveik metus laukiame grąžinant steigimo išlaidų, o valdžios atsakymas vienas – nėra pinigų. Pinigų nėra ir kitų mūsų sumanymų įgyvendinimui. Jei taip bus ir toliau, kad ir kokia iniciatyva bei aktyvi bendruomenė būsime, sumanymai bus pasmerkti žlugti. Aš pats gaunu tik neįgalumo pensiją, telefonu bendruomenės reikalais prakalbu tiek, kad plaukai piestu stojasi”, - sakė V. Balčius. 
 
Bendruomenės pirmininkui pikčiausia, kad užuot ieškojusi sprendimų miesto valdžia viską „nurašo” krizei. Iš paties mero Genadijaus Mikšio lūpų V. Balčius sakė išgirdęs, kad pinigų Miesto savivaldybė neturi ir vienintelis būdas jų išsireikalauti – rašyti projektus. 
 
„Pateikėme net keturis projektus, kurių bendra vertė – apie 11 tūkstančių litų. Gavome atsakymą: trys projektai atmesti, nes nėra pinigų, o ketvirtajam skiria 500 litų. Tikras pasityčiojimas!”, - piktinasi pirmininkas. 
 
Pinigų Dainų bendruomenė prašė išties dėmesio vertiems projektams: gėlynams Aido pėsčiųjų gatvėje ir „Beržynėlyje”, akcijai „Mano augintinis „Beržynėlyje” (bendruomenė sumanė parko lankytojus įamžinti su jų augintiniais tam skirtame albume. Albumas būtų saugomas „Beržynėlio” parke ir jį galėtų pavartyti visi parko lankytojai). Bendruomenė planavo suorganizuoti gražiausiai aplinką besitvarkančio Dainų mikrorajono namo rinkimus ir taip skatinti namų šeimininkus puoselėti savo namų aplinką. Pernai puikiai pavykęs bendruomenės organizuotas renginys, skirtas Žolinei, „Beržynėlio” parke paskatino bendruomenę panašią šventę surengti ir šiemet. Deja, bendruomenės iniciatyva nuėjo perniek. Valdžia idėjas numarino vieninteliu atsakymu – nėra pinigų. 
 
Kryžiaus keliai dėl patalpų
 
Dainų bendruomenės pirmininkas prisimena, kokius kryžiaus kelius teko nueiti, kad Savivaldybė bendruomenei skirtų patalpas, kuriose bendruomenė galėtų prisiglausti. Savivaldybės biurokratai bendruomenės atstovams po nosimi mojavo popieriaus lapais, kuriuose esą surašytos sąlygos, kada Savivaldybė galinti suteikti patalpas. Ir neseniai įsikūrusi bendruomenė surašytų reikalavimų esą neatitinkanti. 
 
„Mūsų prašymai – kaip žirniai į sieną. Tik tada, kai neapsikentę kreipėmės į Seimo narius, pavyko išsikovoti patalpas. Pasirodo, viskas galima, jei tik nebūtų užsiiminėjama biurokratizmu. Tyčiojasi valdžia iš mūsų ir tiek”, - įsitikinęs V. Balčius. 
 
Dainų bendruomenė džiaugiasi patalpas gavusi Dainų pradinėje mokykloje, tačiau V. Balčius baiminasi dėl bendruomenės ateities. „Jeigu valdžia ir toliau iš mūsų taip tyčiosis, bijau, kad bendruomenė ne sustiprės, o netekusi kantrybės ir vilties išsilakstys”, - baiminasi Dainų bendruomenės pirmininkas V. Balčius.
 

Dainų bendruomenės pirmininkas Virgilijus Balčius piktinasi miesto valdžios požiūriu į miestą ir miestiečių problemas. 
 

Į viršų