Gedulingas vėliavas šiauliečiai rišo ne juodais kaspinais, o polietileno skiautėmis, primenančiomis juodus šiukšlių maišus.

 
 
 
 
 
Lina JUREVIČIŪTĖ

J. Basanavičiaus gatvėje veikiančios degalinės „Lukoil” administracija gedulo dienomis ant degalinės pastato iškėlė vėliavą, kurią pažymėjo ne juodu kaspinu, o juodu polietileniniu maišeliu, primenančiu šiukšlių maišą. Veikiausiai nusižiūrėję nuo ne itin gerą pavyzdį rodančios degalinės taip pat vėliavas prie savo namų „papuošė” ir aplinkinių namų gyventojai. Trečiadienio popietę, gavę šiauliečių pranešimą apie netinkamai pažymėtas vėliavas, Šiaulių policijos pareigūnai nuo vėliavų nukabino polietileninius „kaspinus”.

Prisipažino nusikaltęs

Į J. Basanavičiaus gatvėje esančią degalinę „Lukoil” atvykę policijos pareigūnai užfiksavo pažeidimą – polietileniniu maišeliu perrištą valstybės vėliavą. Iš degalinės išėjęs degalinės vadovu prisistatęs vyriškis prisipažino, kad vėliava perrišta netinkamu „kaspinu”, tačiau dievagojosi, jog polietileninis „kaspinas” nėra šiukšlių maišas.

Degalinės vadovas pats nurišo netinkamos medžiagos „kaspiną” ir sakė tokį pasirinkęs dėl to, kad kitokio neturėjęs. Nurišęs „kaspiną” jo pareigūnams neatidavė. Todėl lieka tik spėlioti, kokius įkalčius analizuodami pareigūnai pažeidėjui skirs baudą. Ir ar iš viso skirs.

Tačiau „Lukoil” degalinės juodu polietileniniu maišeliu perrišta vėliava – ne vienintelė  Šiauliuose. Tokiu „kaspinu” vėliavą papuošė  šalia degalinės esančio J. Basanavičiaus gatvės 126a namo šeimininkai. Pareigūnai „kaspiną” nukabino ir kieme pasirodžiusiai namo gyventojai paaiškino, kodėl toks „kaspinas” – netinkamas.

Gresia baudos

Policijos pareigūnai sakė  iš karto negalintys pasakyti, kokios baudos gresia vėliavas polietileniniais „kaspinais” perrišusioms įmonėms ir gyventojams. Jeigu šis pažeidimas bus pripažintas kaip vėliavos išniekinimas, pažeidėjams gresia rimtos bausmės. Baudžiamasis kodeksas numato, jog už valstybės simbolių išniekinimą baudžiama bauda, areštu ar net laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Netinkamus kaspinus nuo vėliavų  nurišę policijos pareigūnai „Šiaulių naujienoms”  sakė, kad iki šiol tokių pažeidimų jiems neteko užfiksuoti. Dažniausiai su vėliavomis susiję pažeidimai – vėliavos neiškėlimas valstybinių švenčių dienomis, kai vėliavas ant savo namų privalo iškelti visi gyventojai.

Priminsime, kad nuo pirmadienio iki trečiadienio vėliavas su gedulo ženklu prie savo namų kėlėme solidarizuodamiesi ir kartu gedėdami su tragediją išgyvenusia lenkų tauta. Trijų dienų gedulą balandžio 11-ąją Lietuvoje paskelbė į neeilinį posėdį susirinkusi Ministrų taryba.

Gedulo dienomis šalies vėliavos kelti neprivaloma, tačiau jei jau gyventojai nusprendė gedėti kartu su lenkų tauta, turi laikytis griežtų vėliavos reikalavimų. Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymas numato, kad, minint gedulą, Lietuvos valstybės vėliava nuleidžiama trečdalį stiebo ilgio. Jeigu vėliava keliama ne ant stiebo, ji keliama su gedulo ženklu – prie vėliavos koto prisegamas 10 centimetrų pločio juodas kaspinas, kurio galai siekia vėliavos apačią. 
 


Į viršų