Šiaulių universiteto verslo administravimo trečiojo kurso studentės (iš kairės) Daiva Česaitytė, Judita Svidrutė, Simona Sakalaitė ir Agnė Urbutytė už projektą  „Šiaulių „Aušros“ muziejaus naujos silpnaregiams ir neregiams pritaikytos ekspozicijos sukūrimas ir įrengimas” gavo paskatinamąją 2 tūkstančių litų premiją.  
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
Lina JUREVIČIŪTĖ

Nors daug kalbama apie tai, kad akademinė bendruomenė glaudžiai bendradarbiauja ar bent jau bando bendradarbiauti su verslu, tačiau panašu, jog Šiauliuose tarp studentų ir verslo - vis dar bedugnė. Siekdamos skatinti jaunų žmonių verslumą Šiaulių asocijuotos verslo struktūros kartu su Šiaulių miesto savivaldybe jau ketverius metus organizuoja idėjų konkursą ir žada 6 tūkstančių litų premiją. Tačiau pagrindinė premija studentams vis dar neįteikta. Verslo atstovai tikina dar nesulaukę pagrindinės premijos vertos idėjos. Kodėl? Gal verslininkai per daug nori iš studentų? O gal studentai pateikia tik „studentiškas” - nieko vertas, idėjas? Apie tai „Šiaulių naujienų” žurnalistai kalbėjosi su šiemetinio konkurso organizatoriais – Šiaulių pramonininkų asociacijos prezidentu Alvydu Stulpinu ir konkurse šiemet dalyvavusiais studentais.

Idėjos, vertos pagrindinės premijos, nebuvo

Praėjusią savaitę  paskelbti Šiaulių miesto savivaldybės, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų bei Šiaulių pramonininkų  asociacijos organizuoto konkurso premijai už geriausią idėją  verslui ir miestui, rezultatai. Paaiškėjo, kad šiemet, kaip ir  pernai, užpernai ir nuo pat konkurso pradžios, pagrindinės premijos (6 tūkstančių litų) niekas nelaimėjo. Atrinkti du darbai, kurių autoriams skirtos paskatinamosios 2 tūkstančių litų premijos.

Nejaugi studentai nepateikė  nė vienos idėjos, vertos pagrindinio prizo? O gal kalbos apie pagrindinį prizą – laužtos iš piršto? Gal studentai „suvedžiojami” pažadais apie pagrindinę premiją, o verslininkai bei valdžios atstovai jos nė neketina skirti? Šiuos ir kitus klausimus uždavėme šiemet konkursą organizavusios Šiaulių pramonininkų asociacijos prezidentui Alvydui Stulpinui.

Verslininkų atstovas patikino, kad pagrindinė premija tikrai būtų skirta, tačiau studentų darbus vertinusi komisija tikrai nematė nė  vienos idėjos, kuri atitiktų pagrindinį reikalavimą – būtų aktuali bei svarbi Šiaulių miestui ir verslui.

„Nustatyta kartelė nėra keliama, tačiau, deja, turime pripažinti, kad tokios idėjos, kuri būtų verta pagrindinės premijos, ir šiemet nebuvo. Skatiname studentus skirdami paskatinamąsias premijas ir tikime, kad ateis tokia diena, kai sulauksime tikrai vertingo pasiūlymo, naudingo Šiaulių miestui ir verslui”, - sakė A. Stulpinas.

Verslininkas pabrėžė, kad studentams pažadėti pinigai niekur nedingsta. Likusi suma pasilieka priziniame fonde ir jei kitais metais atsiras pagrindinio prizo verta idėja, jam galbūt bus paskirti ne 6, o 8 tūkstančiai litų. 

A. Stulpinas prisipažino, jog iš tiesų tarp verslininkų ir studentų vis dar didžiulė praraja ir, anot jo, reikės dar ne vieno dešimtmečio, kol studentai bus mokomi to, ko reikia verslui.

„Apskritai pagrindinis uždavinys turi būti verslumo skatinimas. Kiekvienas pilietis turi mokytis, dirbti, gyventi, o ne prašyti socialinių išmokų”, - pažymėjo A. Stulpinas.

Turėjo išsirinkti geriausią  iš blogiausių 

Šiemet premijai už geriausią idėją buvo pateikta net 30 studentų darbų (pernai tik 11). Komisija susidomėjo penkiais studentų darbais, tačiau paskatinamosios premijos paskirtos dviejų projektų autoriams: Šiaulių universiteto verslo administravimo specialybės ketvirto kurso studentui Martynui Jocui už projektą „Mėgėjiškos savadarbių transporto priemonių lenktynės“ ir Šiaulių universiteto verslo administravimo trečiojo kurso studentėms Daivai Česaitytei, Simonai Sakalaitei, Juditai Svidrutei, Agnei Urbutytei už projektą „Šiaulių „Aušros“ muziejaus naujos silpnaregiams ir neregiams pritaikytos ekspozicijos sukūrimas ir įrengimas“.

Į geriausiųjų penketą patekusio projekto „Šiauliai tobulumo link” idėjos autorės Šiaulių universiteto marketingo vadybos ketvirtakursės Agnė Valuntukevičiūtė ir Arūnė Šapnagytė siūlė sutvarkyti Šiaulių miesto labiausiai lankomas vietas, pagerinti miesto patrauklumą, Saulės miesto įvaizdį gerinti pasodinant „saulėtų” augalų – saulėgrąžų ir kitokių geltonų augalų.

Paklaustos apie premijos organizavimą ir sprendimą niekam neskirti pagrindinės – 6 tūkstančių litų premijos, merginos sakė nusivylusios tokiu komisijos sprendimu. Anot jų, buvo neįvertinos studentų pastangos ir tie studentai, kurie tikėjosi pagrindinės premijos, tiesiog buvo apgauti.

A. Valuntukevičiūtė  ir A. Šapnagytė mano, kad verslininkai turėjo išsirinkti idėją  ir jai paskirti pagrindinį prizą, kad ir iš pačių  blogiausių, turėjo rasti vieną geriausią. 

Panašios nuomonės laikosi ir vieną iš geriausių idėjų pateikęs  Šiaulių universiteto filosofijos ir visuomenės mokslų specialybės ketvirtakursis Egidijus Gubinas. Eko šiukšliadėžės (kelių skyrių šiukšliadėžė, kurią savo namuose galėtų turėti kiekvienas žmogus ir taip lengvai galėtų rūšiuoti atliekas) idėją pateikęs vaikinas mano, kad 6 tūkstančiai litų, ypač verslininkams, nėra dideli pinigai, todėl galėjo juos įteikti vienam, geriausios idėjos autoriui.

„Nenoriu vertinti, tačiau sprendimas nepaskirti pagrindinės premijos pasako, koks mūsų verslininkų mentalitetas. Jeigu tokį konkursą rengčiau aš – būtų kitaip. Jei būtų ne 6, o, pavyzdžiui, 60 tūkstančių litų, tada suprasčiau, kad reikia tikrai išskirtinės idėjos”, - mano studentas.

Kaltina ir save, ir verslininkus

Paskatinamųjų premijų  laimėtojai konkursą vertina atlaidžiai ir mano, kad pagrindinės premijos niekas nelaimėjo, nes ir studentai pritingi, ir verslininkai galbūt per daug iš jų nori.

Kasmetinei miesto šventei „Šiaulių dienos” originalias savadarbių transporto priemonių lenktynes pasiūlęs M. Jocas sakė taip norėjęs  pagyvinti ir įnešti savo indėlį į miesto šventę. Jaunuolis prisipažįsta, kad studentai nelabai aktyviai dalyvauja tokiuose konkursuose ir per daug nepyksta, kad verslininkai nepaskyrė pagrindinės premijos.

„Gal tikrai nebuvo rimtos ir vertos idėjos, o ir studentai truputį pritingi”, - atvirai prisipažino vaikinas.

Dar vieną paskatinamąją  premiją laimėjusi merginų ketveriukė (Daiva Česaitytė, Simona Sakalaitė, Judita Svidrutė ir Agnė Urbutytė) irgi mano, kad pagrindinė premija studentams nepaskirta ir dėl studentų kaltės, ir dėl to, kad verslininkai galbūt per daug iš studentų tikisi.

Merginos siūlė sukurti ir įrengti ekspoziciją silpnaregiams ir neregiams Šiaulių  „Aušros” muziejuje. Beje, šis merginų projektas bus įgyvendintas Ch. Frenkelio vilos rūsiuose. Čia ketinama surengti ekspoziciją, kurios eksponatus bus galima liesti, užuosti, išgirsti. Merginos iš anksto buvo sutarusios laimėjimą skirti ekspozicijos įrengimui ir patikino savo pažadą ištesėsiančios.

Krizės metais reikia geros ir pigios idėjos

Į geriausių idėjų penketą pateko ir Šiaulių kolegijos verslo informatikos antrakursių Nerijaus Vedrevičiaus, Evaldo Langos ir Giedriaus Mato pasiūlyta reklaminės interneto svetainės idėja. Vaikinai siūlo sukurti reklaminį internetinį puslapį, kuriame būtų skelbiama informacija apie Šiaulių miestą. Svetainėje butų galima rasti maksimalią informaciją ir kontaktinius duomenis.

Vienas iš idėjos autorių  N. Vedrevičius sakė suprantąs verslininkus, kurie krizės metais nori geros ir pigios idėjos, todėl nekaltina dėl to, kad pagrindinė premija nebuvo skirta nė vienam studentui.

„Verslininkai daug nori, o studentai tiek nepasiūlo. Galima ir paskatinti. Kitais metais gal daugiau studentų dalyvaus ir gal vieną kartą atsiras pagrindinės premijos verta idėja”, - mano N. Vedrevičius. 
 
 
Studenčių Agnės Valuntukevičiūtės (dešinėje) ir Arūnės Šapnagytės idėjos pateko į geriausiųjų  idėjų penketą, tačiau merginos sakė nusivylusios verslininkų  sprendimu niekam neskirti pagrindinės premijos ir mano, kad tokiu sprendimu buvo neįvertinos studentų pastangos.

 

 
Paskatinamąją premiją  gavęs Šiaulių universiteto verslo administravimo specialybės ketvirtojo kurso studentas Martynas Jocas nepyksta ant verslininkų, kad šie eilinį kartą nepaskyrė pagrindinės premijos ir prisipažįsta, kad kartais ir patys studentai pritingi bei nepasistengia.  

Į viršų