„Sodros” ir Valstybinės mokesčių inspekcijos bendradarbiavimo trūkumai skolininkais pavertė ir kūrybinius darbuotojus.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 
 
 
Lina JUREVIČIŪTĖ

Nesusipratimai dėl Privalomojo sveikatos draudimo įmokų (PSDĮ) skolininkais valstybei pavertė ne tik neregistruotus bedarbius, bet ir kūrybinius darbuotojus. Gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas už praėjusius metus pildantys kūrybiniai darbuotojai ir kiti žmonės, kurie pernai gavo pajamų pagal autorines sutartis, gali nemaloniai nustebti. Pasirodo, „Sodra” Valstybinei mokesčių inspekcijai nepateikė duomenų apie sumokėtus vadinamuosius „Sodros” mokesčius nuo pajamų, gautų pagal autorines sutartis. Todėl užpildę deklaracijas kūrybiniai darbuotojai pamatė esą skolingi valstybei. Vienų skola siekia kelis šimtus, o kitų - ir kelis tūkstančius litų. Ne vienam menininkui, žurnalistui ir atlikėjui streso įvariusi naujiena paaiškėjo esanti klaida. Klaida, atsiradusi dėl dviejų valstybinių institucijų bendradarbiavimo stokos. Kaip „Šiaulių naujienoms” paaiškino Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai, klaida atsirado dėl to, kad „Sodra” Valstybinei mokesčių inspekcijai nekorektiškai pateikė duomenis apie gautas PSDĮ ir dėl to Gyventojų pajamų mokesčio deklaracijoje matoma skola.

Skolininkais tapo ir neskolingi

Prasidėjęs gyventojų pajamų deklaravimo laikotarpis skolininkais „padarė” ne vieną šalies gyventoją. Aiškėja, kad netikėtai valstybei skolingi tapo ne tik niekur nedirbę ir darbo biržoje neregistruoti tautiečiai, bet ir kūrybiniai darbuotojai, dirbantys pagal autorines sutartis.

Skolininkais valstybei netikėtai tapo ir „Šiaulių naujienų” žurnalistai. Užpildę Gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas pastebėjome sumas su minuso ženklu, reiškiančias, kad turime susimokėti kas kelis šimtus, o kai kas - ir kelis tūkstančius litų.

Nieko nelaukdami susisiekėme su buhalteriais ir pradėjome aiškintis, kodėl staiga tapome skolingi valstybei, nors visus metus dirbome ir sąžiningai mokėjome visus mokesčius. Buhalteriai aiškino deklaracijas užpildę remdamiesi Valstybinės mokesčių inspekcijos rekomendacijomis.

Besiaiškinant, kodėl taip įvyko, „Šiaulių naujienos” sulaukė ne vieno menininko, dainininko ir kitų šiauliečių, dirbančių pagal autorines sutartis, skambučių. Paaiškėjo, kad ir kiti kūrybiniai darbuotojai, nors ir visus metus mokėjo mokesčius valstybei, tapo skolininkais.

Valstybinės institucijos nebendradarbiauja?

Nieko nelaukdami nuskubėjome į Šiaulių apskrities valstybinę mokesčių  inspekciją (Šiaulių AVMI). Peržiūrėję atsineštas pažymas apie gautą atlyginimą specialistai pasakė, kad nėra pateiktų duomenų apie sumokėtas PSDĮ. Taip esą galėjo atsitikti ne dėl to, kad mokesčiai nebuvo sumokėti, o dėl to, kad „Sodra” apie mokesčius nuo autorinių atlyginimų nepranešė Mokesčių inspekcijai. Problema išsispręstų, jei autorinius atlyginimus gavę žurnalistai Mokesčių inspekcijai pateiktų pažymas iš darbovietės apie sumokėtus mokesčius.

Lengviau atsipūtę  papildomu darbu užvertėme bendrovės buhalterius – pareikalavome pažymų. 

Nors per klaidą  skolininkais tapę kūrybiniai darbuotojai, panašu, nėra skolingi valstybei, tačiau niekaip nesuprantama, kodėl dvi valstybinės institucijos nesidalija duomenimis ir verčia žmones ieškoti „galų”.

Tiek Valstybinė  mokesčių inspekcija, tiek „Sodra” ne kartą gyrėsi, kiek šimtų tūkstančių mokesčių mokėtojų  litų išleido specialioms programoms, kurios tarnaus žmonėms. Gyrėsi, kaip bus paprasta ir lengva susipažinti su savo duomenimis ir pateikti deklaracijas neišeinant iš namų.

Realybė  pasirodo esanti kitokia. Ne tik eilinis darbuotojas nebesusigaudo nuolat besikeičiančiuose įstatymuose, bet ir kvalifikuoti buhalteriai ar net patys Mokesčių inspekcijos specialistai ne visada žino atsakymus.

Ir vis dėlto, jei jau „Sodra” Mokesčių inspekcijai perduoda duomenis apie ligos ar motinystės išmokas, kodėl negali perduoti duomenų  apie nuo autorinių atlyginimų sumokėtą PSDĮ. Paskambinome „Sodros” Šiaulių skyriaus direktoriui Leonui Strazdauskui.

Direktorius „Šiaulių naujienas” patikino, kad „Sodra” glaudžiai bendradarbiauja su Valstybine mokesčių inspekcija ir dalijasi duomenų bazėmis.

„Kad nebuvo jokių problemų. Iš Mokesčių inspekcijos nesulaukėme nusiskundimų. Nelabai tikiu, kad kažkokių duomenų jie nemato, tačiau pažadu išsiaiškinti ir pranešti, dėl ko taip įvyko”, - pažadėjo L. Strazdauskas.

Išsiaiškinęs L. Strazdauskas „Šiaulių naujienoms” sakė, kad Mokesčių inspekcija „mato” „Sodros” duomenis ir gyventojų mokesčius - pati Mokesčių inspekcija „išsiskaido”. Todėl L. Strazdauskas sakė niekaip nesuprantąs, kodėl pagal darbo sutartis dirbančių darbuotojų sumokėtus mokesčius mokesčių inspekcija sugeba išskirti, o dirbančių pagal autorines sutartis jau nebesugeba.

„Mokesčiai kažkokių nesąmonių prisigalvojo”, - pareiškė „Sodros” Šiaulių skyriaus vadovas.

Mokesčių  inspekcija kaltina „Sodra”

Kodėl Mokesčių  inspekcija nemato „Sodros” turimų duomenų, norėjome paklausti Šiaulių AVMI viršininko Evaldo Vaineikio, tačiau jis neatsiliepė į mobiliojo telefono skambutį, o vėliau pranešė esąs ne Lietuvoje ir grįšiąs tik balandžio 19-ąją.

Paskambinome Valstybinės mokesčių inspekcijos viešųjų ryšių  specialistui Dariui Butai. Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas sakė, kad atsakymas į šį klausimą labai paprastas - „Sodra” nekorektiškai perdavė duomenis apie PSDĮ sumokėtas nuo autorinių atlyginimų, todėl kūrybiniai darbuotojai dabar turi nepatogumų.

„Galime tik atsiprašyti už „Sodros” pateiktus duomenis ir paprašyti, kad autorinius atlyginimus gavę žmonės paprašytų darbovietės pažymos apie sumokėtas privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Šiuos duomenis reikia įrašyti Gyventojų pajamų mokesčio deklaracijoje”, - sakė D. Buta.

D. Buta primena, kad Mokesčių inspekcija pateikia tik preliminarias deklaracijas, kurias gyventojas turi atidžiai peržiūrėti ir įsitikinti, kad joje įrašytos visos pajamos. Kiekvienas žmogus turi žinoti kokių  pajamų jis gavo ir, jei kokių duomenų preliminarioje deklaracijoje trūksta, turi įrašyti.  
  
Į viršų