Ant automobilio, kuriuo važinėja vicemerė Daiva Matonienė, vairuotojo durelių – jokio užrašo, kam priklauso automobilis. Tolėliau stovintis mero automobilis – apklijuotas iš abiejų pusių, nors raidės – ir per mažos. Gal vicemerei Daivai Matonienei gėda pasisakyti, kad yra iš Šiaulių savivaldybės? 
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
 
Mykolas DEIKUS

Šiaulių savivaldybės bendrovės neįvykdė nurodymo savo interneto svetainėse viešinti vadovų ir kitų darbuotojų atlyginimus. Ir Šiaulių miesto, ir rajono savivaldybės nepaiso Vyriausybės nustatytų taisyklių, kuriose nurodoma, kaip ženklinti tarnybinius automobilius. Tarnybiniais automobiliais važinėjantys vadovai vis dar siekia būti kuo mažiau „matomi“ visuomenės.

Vadovai – slapukai

Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius jau prieš keletą mėnesių prabilo Savivaldybės įmonių vadovams davęs nurodymą interneto svetainėse paskelbti atlyginimus. Taip, kaip atlyginimus skelbia pati Savivaldybė ir kitos valstybinės kontoros.

Paskelbti atlyginimus – ne namą pastatyti, neturėtų užtrukti. Tačiau jeigu bandytumėte Savivaldybei pavaldžių bendrovių interneto svetainėse surasti bent užuominą apie vadovų gaunamas pajamas, skaudžiai nusiviltumėte. Nei „Šiaulių vandenų“, nei bendrovės „Busturas“, nei „Žiburio knygynas“, nei kitų Savivaldybės įmonių administracijos nurodymo neįvykdė.

Praėjo pro ausis

Antai „Šiaulių vandenų“ komunikacijų direktorė Irma Urbonaitė pareiškė, jog įmonė nenusprendusi skelbti atlyginimų. O į klausimą, kodėl nepaisoma Savivaldybės administracijos direktoriaus nurodymų, (sprendžiant iš tono) nepatenkinta pareiškė, kad toks nurodymas iki jos neatėjęs. Kitaip tariant, nurodymas ėjo, ėjo, bet „pro ausis“ praėjo.

Informacijos apie gaunamus atlyginimus nepavyko rasti ir Savivaldybei pavaldžių biudžetinių įstaigų interneto svetainėse. Pavyzdžiui, Savivaldybės Socialinių paslaugų centro, Asmens sveikatos priežiūros centro ir kt.

Gaus raštiškus įsakymus

Savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius vakar jau ir pats buvo pamiršęs, kokius nurodymus davė pavaldžių įmonių direktoriams. Pasiskambinęs į Savivaldybės Ekonomikos skyrių pasitikslino. „Akurat“ - žodinis nurodymas buvo, bet taip ir neįvykdytas.

V. Damulevičius sakė, kad dėl informacijos apie darbo užmokestį šią savaitę kalbėjęsis su bendrovės „Šiaulių energija“ vadovybe, informacija visuomenei bus prieinama kiek vėliau, kai bus atnaujintas įmonės tinklalapis, kuris šiuo metu ir taip yra vienas iš informatyviausių, lyginant su kitų Savivaldybės įstaigų interneto svetainėmis.

Savivaldybės Ekonomikos skyriui vakar duotas nurodymas parengti įsakymo projektą, kuriuo visų  Savivaldybės įstaigų vadovams nurodyta interneto svetainėse paskelbti atlyginimus.

Algos – per penkis tūkstančius litų

Savivaldybės administracijos direktoriaus V. Damulevičiaus žodžiais, šiuo metu Savivaldybės bendrovių vadovų atlyginimai „svyruoja“ nuo poros tūkstančių litų iki penkių tūkstančių litų. Į rankas.

„Vadovai savo planuose yra numatę atlyginimus mažinti“, - teigia Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius.

Nelengva Savivaldybės interneto svetainėje surasti ir pačios Savivaldybės darbuotojų atlyginimus. Atlyginimų dydžiai „užkišti“ pačiame svetainės gale, po rubrika „Veikla“. Skelbiami atlyginimai nėra tikslūs –  tik vidurkiai. Pavyzdžiui, skyriaus vadovo atlyginimas „į rankas“ yra 4,5 tūkstančio litų. Nors yra buvę faktų, kai skyriaus vedėjo alga, „prisiduriant iš šalies“ siekė ir 7 tūkstančius litų.

Miesto mero Genadijaus Mikšio „vidutinis“ atlyginimas „į rankas“ - 5,5 tūkstančio litų, vicemerių – 4,3 tūkstančio litų, o Savivaldybės administracijos direktoriaus – 5,7 tūkstančio litų.

Vyriausiojo specialisto alga (vidurkis) – 2,9 tūkstančio litų, vairuotojai uždirba 1,9 tūkstančio litų, o mažiausiais atlyginimais tenkinasi Savivaldybę kuopiančios valytojos – 698 litai.

Rajone algos – kiek mažesnės

Nėra paprasta surasti ir Šiaulių  rajono savivaldybės tarnautojų algas. Tačiau „pasikrapščius“  tinklalapyje pavyko atkasti, kad rajono meras Algimantas Gaubas ir administracijos direktorius Stasys Lembutis (vėlgi vidutiniškai) per mėnesį uždirba kiek per penkis tūkstančius litų, mero pavaduotojas – 3,8 tūkstančio litų, skyriaus vedėjas – 3,5 tūkstančio litų, sekretorės – 1,8 tūkstančio litų, o valytojos atlyginimas nesiekia šešių šimtų litų.

Užtat rajone kontrolieriaus pavaduotoja uždirba gerokai daugiau ir už savo viršininką. Kontrolieriaus tarnybos vadovo alga – 3,8 tūkstančio litų, o pavaduotojos – per keturis tūkstančius litų.

Nenori „viešinti“ automobilių

Jeigu algas savivaldybių vadovai ir buvo priversti paskelbti viešai, tačiau su „slaptomis“ privilegijomis atsisveikina labai nenoriai – neskuba „viešinti“ savo tarnybinių automobilių.

Dar pernai Vyriausybė  patvirtino naujas pavyzdines tarnybinių automobilių naudojimo taisykles. Jose skelbiama: „Žymimos tarnybinių lengvųjų automobilių šoninės durelės iš abiejų automobilio pusių. Didžiosios raidės turi būti ne žemesnės kaip 75 mm, mažosios – 50 mm ir ne mažiau kaip 4 mm storio. Patvirtintas įstaigos logotipas, kuriuo naujai ženklinami tarnybiniai lengvieji automobiliai, turi būti ne mažesnio kaip 150 mm aukščio“. Tokio dydžio šriftus nuspręsta pasirinkti dėl to, kad piliečiai gerai ir iš tolo matytų tarnybinį transportą. Nes kai kurios valdiškos kontoros mėgino gudrauti ir klijuoti vos įžiūrimus užrašus.

Dalis Šiaulių apskrities savivaldybių (Joniškio, Radviliškio, Kelmės) taisykles pasitvirtino žodis žodin ir atitinkamo dydžio užrašais tarnybinius automobilius apklijavo. Tačiau Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono savivaldybės  – išimtis.

Užrašai – per maži

Mažne vienintelis Šiaulių  mero Genadijaus Mikšio vairuojamas tarnybinis automobilis „VW Passat“  užrašais „Šiaulių miesto savivaldybė“ apklijuotas iš  abiejų pusių. Dar vienas užrašas – žemiau valstybinių  numerių.

Tačiau tos pačios markės automobiliu važinėjanti vicemerė Daiva Matonienė, regis, nėra linkusi viešintis visuomenei. Be to, ant kitų Savivaldybės automobilių užklijuoti šešis šimtus litų miesto biudžetui kainavę užrašai – per maži. Užrašų raidžių aukštis yra perpus mažesnis, nei reikalaujama – vos trys centimetrai.

Užrašai ant Šiaulių  rajono savivaldybės administracijos automobilių – keturių  centimetrų aukščio, taigi irgi mažesni nei reikalaujama taisyklėse.

Savivaldybės automobiliai - „ne želauni“

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos atstovė spaudai Laima Lungienė vakar įtikinėjo: „Tiesiog jos (raidės, - red. past.) atitinka standartus“. Tačiau čia pat netiesiogiai pripažino, kad užrašai tuos „standartus“ nelabai atitinka. „Jeigu raidės būtų buvusios didesnės, jos būtų išsidėsčiusios neproporcingai“, - išvedžiojo L. Lungienė.

Šiaulių miesto savivaldybės Ūkio tarnybos vedėja Aleksandra Kalinauskienė pasakojo, kad užrašus kūrė Savivaldybės dizaineris. Rinko šriftą, atspalvius. Pavyzdžiui, nuspręsta ant baltos spalvos automobilių šonų raidžių neklijuoti, kad neatrodytų „želaunai“ (suprask, gedulingai).

O kodėl užrašai per maži? Čia jau Savivaldybės administracijos atstovė spaudai Jūratė  Rauduvienė mėgino įtikinėti, kad Savivaldybė apskritai galėjo nepažymėti tarnybinių automobilių (suprask, padarė paslaugą), o Vyriausybė tik pateikusi rekomendacijas. Nors Vyriausybės nutarime aiškiai nurodoma, kad taisyklės yra pavyzdinės, taigi jų privalu laikytis. 
 


Į viršų