Brangiai už sklypą  viešbučiui statyti mokėjusi bendrovė „NCC titanas“ nutraukė sutartį, dabar sklypą Savivaldybė ketina parduoti.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
 
Mykolas DEIKUS

Savivaldybės dvarui artimi verslininkai gali nesirūpinti vykdyti įsipareigojimų miestui. Miesto centre, Prisikėlimo aikštėje, sklypą įsigijusi bendrovė  „Auslita“ jau pusę metų nevykdo įsipareigojimų, o valdžios vyrai nuolankiai tyli.

Tie patys valdžios vyrai nuolankiai tūpčioja ir aplink statybų bendrovę „NCC Titanas“.

Turėtų  grąžinti žemę

Jau pusė metų, kai bendrovė  „Auslita“ nevykdo įsipareigojimų. Už 2,6 milijono litų  Prisikėlimo aikštės prieigose, Varpo g. 22 C, sklypą įsigijusi bendrovė dar 2006-aisiais įsipareigojo per vienerius metus Savivaldybėje išsiimti leidimą statyboms. Po metų terminas buvo pratęstas, po to – darkart.

Šiaulių savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus darbuotojų teigimu, paskutinis terminas baigėsi praėjusių metų lapkričio 1-ąją. Duomenų, kad sutartyje sulygta sąlyga būtų dar kartą pratęsta, skyriaus darbuotojai neturi.

Neįvykdžius sutarties sklypas turėtų būti grąžintas valstybei, o pinigai verslininkams –  negrąžinti. Tačiau sklypas – vis dar bendrovės rankose.

Planai – migloti

Bendrovė „Auslita“  siejama su įtakingu verslininku, Šiaulių pramonininkų  asociacijos vadovu Alvydu Stulpinu, prieš kurį ne vienas valdžios vyras nukelia kepurę. Pavyko susisiekti tik su „Auslitos“  direktore, kuri paaiškino, kad artimiausiu metu jokių statybų Varpo gatvėje neplanuoja. Viena iš pagrindinių kliūčių – automobilių parkavimo problemos.

Bendrovės planuose būta trijų-keturių  aukštų komercinės paskirties pastato, tačiau statybos taip ir neprasidėjo. Nors automobilių parkavimo aikštelė ir buvo numatyta po pastatu, tačiau galimybės įrengti automobilių stovėjimo aikšteles neatitinka verslininkų užmojų. Tektų aukoti dalį sklypo ir įrenginėti aikšteles. Nes pagal planuotą pastato dydį reikia maždaug šimto vietų automobilių parkavimo aikštelės.

Šiaulių miesto savivaldybės administracija dar tuo metu, kai jai vadovavo dabartinis meras Genadijus Mikšys, ieškodama patarimo, kaip apeiti įstatymus ir miesto sąskaita padėti sutaupyti verslininkams, kreipėsi net į Aplinkos ministeriją. Savivaldybė buvo pasiryžusi aukoti savo žemes, savo lėšomis statyti požeminę stovėjimo aikštelę, nors galimybių valstybės žemėje įrenginėti automobilių stovėjimo aikšteles įstatymai nenumato. Tad verslininkų planai įstrigo.

Vietoj olimpinio baseino - „olimpinis“ viešbutis

Kad ir kaip politikai vertėsi per galvą mėgindami patenkinti bendrovės „NCC Titanas“  planus, pastaroji nutraukė žemės nuomos J. Jablonskio g. 10 sutartį. Tarp arenos ir gyvenamųjų namų bendrovė  planavo statyti 16 aukštų viešbutį ir olimpinį baseiną su dešimčia plaukimo takelių. Siekdami, kad būtų be konkurso priskirtas gabalas valstybinės žemės, bendrovės atstovai įtikinėjo, jog žemės reikia būtent baseinui. Jei nebus baseino, esą, negalės treniruotis ir plaukikai, pretenduojantys į olimpiadą.

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius viešai pripažino, kad sklype nebūtų  tilpę ne tik dešimt, bet ir aštuoni plaukimo takeliai. Anot direktoriaus, pastatytą viešbutį planuota perduoti kuriam nors iš viešbučius valdančių tinklų.

Nusipirkti pigiau

„Jablonskio gatvėje, Šiauliuose, projektuojamas olimpinio standarto plaukimo baseinas ir ekonominės klasės viešbutis, kurių statybą numatoma pradėti 2008 m sausio mėn.“, - skelbta bendrovės „NCC Titanas“ interneto svetainėje. Dabar šio skelbimo nebelikę.

Nors bendrovė ir nutraukė  sutartį, Savivaldybės administracija ir toliau šioje vietoje planuoja viešbučio statybą. Tik šįkart sklypas bus ne nuomojamas, o parduodamas aukcione. Administracijos direktorius teigia, kad bus keičiamas ir statinio aukštingumas.

„NCC Titanas“ už nuomojamą sklypą per metus mokėjo po 40 tūkstančių litų nuomos. Nusipirkti – žymiai pigiau nei mokėti ekonominio pakilimo metu suderėtą nuomą. 
 
 


Į viršų