Bepigu Šiaulių  odontologijos poliklinikos direktorei Danutei Šapalienei rodyti dantis. Valdiškoje įstaigoje skausmas būna ir svetimas – ypač  dantų.  
Redakcijos archyvo nuotr.  
 



Mykolas DEIKUS

Jeigu vaikui skauda dantis – imate į rankas reples ir lupate. Tokią  nuomonę galima susidaryti pasiklausius Savivaldybės Odontologijos poliklinikos direktorės Danutės Šapalienės. Poliklinikos darbuotojos vaikui su skaudančiu dantimi „patarė“ laukti du mėnesius, o darbo dieną privačiame kabinete plušanti įstaigos direktorė dantį „rekomenduoja“ traukti namuose.

Laukti – du mėnesius

Pradinukė  šiaulietės Virginijos dukra jau spėjo patirti, ką reiškia valdiška stomatologija. Pieninis dantukas ėmė klibėti, mausti, kol rimtai suskaudo. Apžiūrėjusi mama pastebėjo, kad šalia kalasi naujas dantis. Baimindamasi dar ir dėl to, kad naujas dantis neiškryptų, suskubo į savivaldybės įstaigą Šiaulių odontologijos poliklinika, kur „prirašyti“ visi miesto vaikai.

Paskambinusi telefonu į registratūrą išgirdo, kad atvejis „neskubus“, didelės eilės, todėl reikės palaukti porą mėnesių.

Vis dėlto aname laido gale sėdinčią registratorę pavyko įtikinti, kad vaikui skauda. Toji paprašė atvykti – pažiūrės, kuo gali padėti, gal ir skubiai suteiks pagalbą.

„Kai atvykau, tos moters, kuri žadėjo padėti, nebebuvo, o kitos registratorės nėjo į kalbas. Siūlė ateiti po dviejų mėnesių“, - teigė ponia Virginija.

Ištraukė  kitą dieną

Problemą  pavyko išspręsti tik kitą dieną. Su vaiku pravargusi visą  dieną moteris prisiskambino vienai privačiai šeimos gydytojų  paslaugas teikiančiai klinikai, kuri pradeda gydyti ir vaikų dantis. Tad jau kitą dieną skaudantis dantis buvo pašalintas.

„Gydytoja sakė, jog dantis išties neturėjo skaudėti, tačiau buvo pakrypęs ir šaknis draskė dantenas“, - pasakojo moteris. Kai dantis buvo ištrauktas, nurimo ir skausmas.

Pacientas su skaudančiu dantimi turėtų būti priimtas tą pačią  dieną, tad kodėl ponios Virginijos dukrai pasiūlyta laukti du mėnesius? Ieškant atsakymo, ėmė lįsti netikėti faktai ne tik apie įstaigos, bet ir jos vadovės veiklą.

Paieškos nuvedė į privatų kabinetą

Vakar po pietų  mėginome prisiskambinti Šiaulių odontologijos poliklinikos direktorei Danutei Šapalienei. Administracijos darbuotojai paaiškino, kad direktorės nėra ir bus tik ketvirtadienį po pietų. Kur dingo direktorė, išsiaiškinome poliklinikos registratūroje.

Telefonu atsiliepusi registratorė tiesiai šviesiai pareiškė, kad D. Šapalienė  darbuojasi savo privačioje odontologijos poliklinikoje. Darbo metu?

Trukdo valdiškas darbas?

Skambutis į  privatų D. Šapalienės odontologijos kabinetą. Telefonu atsiliepusi moteris paaiškina, kad odontologė - „paciento burnoje“. Klausiame, kada paskambinti, tačiau moteris aname laido gale nuskuba pas D. Šapalienę. Telefonu girdisi, kaip toji paprašo paciento palaukti ir eina kalbėtis telefonu.

D. Šapalienė  patvirtina, kad Šiaulių odontologijos poliklinikoje dirba visu etatu. Ką ir bepridursi, tad belieka juokais paklausti, ar privatus verslas netrukdo darbui valdiškoje Odontologijos poliklinikoje. Atsakymas pribloškia. Anot valdiškos direktorės ir „privatininkės“ viename asmenyje, tai valdiškas darbas „daugiau privačiam trukdo“.

Tad ar reikia stebėtis, kad vadovei plėšantis tarp dviejų darboviečių  nukenčia tvarka Savivaldybės įstaigoje?

„Dantų traukimas“ telefonu

Išspręsti D. Šapalienės „dilemą“ tarp darbo valdiškoje ir privačioje poliklinikoje privalėtų jos darbdaviai – Savivaldybės administracija, kadangi kvepia dar ir viešųjų ir privačių interesų konfliktu. Tačiau grįžkime prie vaiko dantų.

„Netikiu, negali būti. Čia jau eina tendencija...“ - pareiškia D. Šapalienė. Ir, panašiai kaip jos pavaldinės registratūroje imasi „dantis gydyti“ telefonu. Paaiškina, kad klibantis dantis – nėra būtinoji pagalba – esą ir namuose galima išrauti.

Nutylėsime, kokio gyvūno pavadinimas išsprūdo iš aukštąjį išsilavinimą  turinčios mergaitės mamos lūpų perdavus „gerąją žinią“, kad dantį išlupti galėjo ir pati mama. „Mes bandėme traukti, bet nepavyko. Aš gi neturiu odontologo išsilavinimo, kad žinočiau, kaip traukti dantis“, - piktinosi moteris.

Monopolis byra

Itin pelningai dirbanti Šiaulių odontologijos poliklinika – bene vienintelė tokia Lietuvoje ir Šiauliuose turi savotišką monopolį vaikų dantims. Vaikų dantų priežiūros programoms nubyra milžiniški pinigai, nors aiškėjantys nauji faktai verčia abejoti, ar vaikučių dantys prižiūrimi ne „ant popieriaus“.

Tačiau monopolis į vaikų dantis ima byrėti. Kaip jau buvo skelbta, nuo gegužės mėnesio aštuoni tūkstančiai iš keliasdešimties tūkstančių  vaikų bus perrašyti į kitą Savivaldybei priklausančią  įstaigą – Dainų asmens sveikatos priežiūros centrą.

Dainų  asmens sveikatos priežiūros centro direktorius Pranas Andriuškevičius sako, jog poliklinika jau įrengė naujus kabinetus, supirko naujausią  įrangą ir net iškėlė kompresorinę, kad kabinetuose nebūtų  triukšmo.

Vaikų  odontologijos paslaugas imasi teikti ir privačios poliklinikos.

Pacientams - pigiau

Šiaulių odontologijos poliklinika veikia kaip atskira įstaiga, išlaikanti atskirą administraciją, buhalteriją. Nors kituose šalies miestuose, taip pat kaip ir Dainų asmens sveikatos priežiūros centre, odontologijos kabinetai įrengti poliklinikose.

P. Andriuškevičius sako, jog iš tiesų taip yra pigiau, nes nereikia išlaikyti atskiros administracijos. O kadangi susitaupo pinigų, tai odontologų  atlyginimai Dainų asmens sveikatos priežiūros centre 700-800 litų didesni nei Šiaulių odontologijos poliklinikoje. Kadangi gauna didesnius atlyginimus, specialistai saugo savo darbo vietas ir kyla mažiau pagundų uždarbiauti „iš šalies“. Be to, čia ir kai kurios paslaugos trisdešimčia procentų pigesnės nei Šiaulių odontologijos poliklinikoje. 

Į viršų