Valstybės kontrolės auditas nustatė, kad Šiaulių, kaip ir kitų šalies didžiųjų miestų, valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba pernai iššvaistė dešimtis tūkstančių litų advokatų atostoginiams.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.  
 
 
 
Lina JUREVIČIŪTĖ

Šiaulių, kaip ir kitų didžiųjų  šalies miestų, valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba pernai iššvaistė tūkstančius litų advokatų atostoginiams. Tokia išvada pateikta Valstybės kontrolės Teisingumo ministerijoje atlikto finansinio audito ataskaitoje. Pasirodo, Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyboje advokatai neturi teisės atostogauti, nes jie nėra Tarnybos darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis ar valstybės tarnautojai. Šiaulių valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos atstovai aiškina, kad mokamos atostogos – vienintelė lengvata, kuria advokatai naudojasi, todėl jei ji bus atimta, advokatai „išsilakstys”.

Atostoginiai išmokėti Taryboje nedirbantiems advokatams?

Prieš keletą dienų  Valstybės kontrolė viešai pranešė apie užfiksuotą pinigų  švaistymo faktą Teisingumo ministerijoje. Tiksliau Ministerijai pavaldžiose Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybose.

„Valstybės auditoriai konstatavo, kad Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos 2009 metais suteikė atostogas ir už jas išmokėjo 378 tūkstančius litų advokatams, nuolat teikiantiems valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą. Advokatai su šiomis tarnybomis nėra susiję nei darbo, nei valstybės tarnybos santykiais, todėl kasmetinės atostogos jiems neturėtų būti skiriamos”, - skelbė Valstybės kontrolės Komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Kučiauskas, pridurdamas, kad apie netinkamai naudojamas valstybės biudžeto lėšas Valstybės kontrolė Teisingumo ministeriją informavo beveik prieš metus. Tada buvo nustatyta, kad 2007-2008 metais advokatams už suteiktas atostogas išmokėta per pusę milijono litų.

Su advokatais pasirašytos sutartys

Kiek pernai atostoginių  išmokėta Šiaulių valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos advokatams, „Šiaulių naujienos” klausė laikinosios Tarnybos vadovės Sanlės Vembrienės.

Nieko neslėpdama laikinoji vadovė sakė, jog Taryba yra pasirašiusi sutartis su 11 advokatų, kurie nuolat teikia valstybės garantuojamą teisinę pagalbą. Pasak S. Vembrienės, sutartyje, kuri esą tipinė ir patvirtinta Teisingumo ministro, yra numatyta, kad nuolat valstybės garantuojamą teisinę pagalbą teikiantys advokatai turi teisę 28 dienas per metus apmokamai atostogauti.

„Pernai apmokamai atostogavo visi 11 Šiaulių valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos advokatų. Jiems išmokėta per 64 tūkstančius litų atostoginių. Per mėnesį vienas advokatas gauna 6 tūkstančius litų. Pagal tai suskaičiuoti ir atostoginiai”, - sakė S. Vembrienė.

Apmokamų  atostogų nesutinka atsisakyti

S. Vembrienė sakė susipažinusi su Valstybės kontrolės audito išvadomis, tačiau nemano, kad nuolat valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą teikiantiems advokatams suteiktos atostogos ir išmokėti atostoginiai yra lėšų švaistymas.

„Advokatas nėra Tarnybos darbuotojas. Jis – savarankiškai dirbantis asmuo, pats atsakingas už savo darbą, pats sumokantis mokesčius. Todėl ir nėra su jais pasirašyta darbo sutarčių. Valstybės kontrolė traktuoja, kad ir mokamų atostogų jiems neturėtų būti suteikta”, - sakė S. Vembrienė.

Šiaulių valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos vadovė pažymėjo, jog Valstybės kontrolė siūlo sutartyje išbraukti punktą, leidžiantį advokatams mokamai atostogauti. Nuostatą, kad valstybės garantuojamą teisinę pagalbą suteikiantys advokatai neturi teisės mokamai atostogauti, ketinama įtraukti ir į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymą.

„Apie siūlomą pakeitimą kalbėjomės su advokatais. Jie nesutinka, kad punktas dėl mokamų atostogų būtų išbrauktas”, - sakė laikinoji Tarnybos vadovė ir pridūrė, kad ir ji pati tam nepritarianti.

Kaip sakė S. Vembrienė, nuolat valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą  teikiantys advokatai neturi teisės turėti kitų klientų. Tai yra, jie gali aptarnauti tik Tarybos siunčiamus klientus. O dar paprasčiau kalbant, neturi galimybės užsidirbti „iš šono”. Todėl mokamos atostogos esą vienintelė lengvata, kurią gauna nuolat valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą teikiantys advokatai.

„Jei bus nuspręsta nebesuteikti mokamų atostogų, advokatai „išsilakstys”. Gal ir ne visi nuspręstų nutraukti sutartis, tačiau mums tai labai apsunkintų darbą. Tie, kurie pasiliktų, turėtų didesnį darbo krūvį ir besikeipiantiems piliečiams pagalbos tektų laukti ilgiau”, - mąstė S. Vembrienė.  
 


 
Į viršų