Akcijos „Už  žydintį ir švarų Saulės miestą” nugalėtojams skirti inkilai dalijami akcijai nė neprasidėjus, nes valdininkai susizgribo, kad varnėnams nė motais jų organizuojamos akcijos. Kaip visada, varnėnai parskrenda pavasarį, o akcijos nugalėtojai apdovanojami vasarai besibaigiant.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
 
 
Lina JUREVIČIŪTĖ

Panašu, kad Šiaulių miesto savivaldybė, o tiksliau - Savivaldybės akcijos „Už žydintį ir švarų Saulės miestą” organizatoriai tikėjosi, jog šiemet varnėnai parskris rudenį. Viena baldus gaminanti bendrovė nusprendė prisidėti prie šios akcijos ir padovanojo 150 inkilų – akcijos nugalėtojams apdovanoti. Kadangi akcijos nugalėtojai apdovanojami vasaros pabaigoje, o varnėnai parskrenda pavasarį, valdininkai susizgribo ir inkilus pradėjo dalyti anksčiau, nei numatyta.

Akcijai ruošiasi biurokratiškai

Jau tradicine tapusios Savivaldybės akcijos „Už žydintį ir švarų  Saulės miestą” komisijos narys Vilius Puronas prisipažino, kad šiemet akcijai buvo pradėta ruoštis tradiciškai ir kiek biurokratiškai.

„Būna, kad nustembame, kai sausio mėnesį pasninga. O čia ėmė balandį ir parskrido varnėnai. Tenka inkilus išdalyti be konkurso”, - šaipydamasis iš valdininkų kalbėjo pats valdininko duoną valgantis V. Puronas. Ir pridūrė, kad inkilai – ne iš dangaus nukrito. Apie juos valdininkai turėjo žinoti gerokai anksčiau.

Kiek surimtėjęs Savivaldybės atstovas pasidžiaugė, kad tradicija tapusi akcija, kuri skatina šiauliečius rūpintis savo namų aplinka, per kelerius metus įsibėgėjo ir akcijos dalyviai tampa vis aktyvesni. V. Puronas tikisi, kad dovanojamuose inkiluose apsigyvenę paukščiai pradžiugins ne vieno šiauliečio širdį.

„Žinau, kad taip neišspręsime demografinės problemos, susijusios su tautiečių emigracija, tačiau bent jau turėsime imigrantų, atsiprašau... Lietuvos piliečių. Juk tai jiems, sparnuotiesiems, parkuose inkilus mes keliame”, - sakė V. Puronas.

Inkilai be laktelių

Šiaulių miesto savivaldybėje „Šiaulių naujienų” fotokorespondentai užfiksavo dovanotus inkilus. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, vis dėlto ne vienas dovanotus inkilus matęs šiaulietis pasigedo laktelės.

Tačiau paukščių  žinovai pažymi, kad laktelė varnėnams nereikalinga. Ornitologas Vidmantas Lopeta „Šiaulių naujienoms” sakė, jog varnėnams svarbiausia, kad landa būtų tinkamo dydžio.

„Laktelės nebūtinos, svarbu, kad landa būtų tinkamo dydžio – maždaug 5 centimetrų skersmens. Juk inkilai dažniausiai kabinami medžiuose, todėl „apsižiūrėti” būstus varnėnai gali nutūpę ant medžio šakelės ar inkilo stogo. Kartelė gali būti įrengta dėl grožio”, - sakė ornitologas.

Gamtininkas Stasys Gliaudys pažymėjo, kad laktelė gali netgi trukdyti. Ja pasinaudoti gali plėšrūs paukščiai.  
 

Į viršų