Miesto meras Genadijus Mikšys koalicijos partnerių priekaištų nekomentuoja.

Vaido SIMANAUSKO nuotr.

 

Mykolas DEIKUS

Miesto valdžios apetitai septyniais milijonais litų didesni už galimybes. Nors teigiama, kad šių metų miesto biudžetas prilygsta 2006-ųjų biudžetui, miesto valdžia neskuba veržtis diržų – diržai veržiami švietimo ir ikimokyklinių įstaigų darbuotojams. Jeigu pernai atlyginimų trūko dviem mėnesiams, tai šių metų prognozės – žymiai liūdnesnės.

Pinigai gali išjudinti ir dabartinę valdančiąją daugumą, kurios atstovai nedviprasmiškai kalba apie galimą pasitraukimą iš koalicijos.

Palaimino 7 milijonų litų skylę

Miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas formaliai jau pritarė naujam šių miesto biudžeto projektui, kurio „trumpasis“ variantas skelbiamas Savivaldybės interneto svetainėje. Šiame projekte žiojėja maždaug 7 milijonų litų skylė – pajamos mažesnės už Savivaldybės klerkų suplanuotas išlaidas.

Komiteto pirmininkas, partijos Tvarka ir teisingumas atstovas Alfredas Lankauskas pripažįsta, kad biudžetas – nesubalansuotas. Teigia, kad posėdžio metu administracijai buvo pasiūlyta dviem milijonais litų sumažinti išlaidas ir ieškoti penkių milijonų litų pajamų. „Savivaldybės administracijos vadovas Vladas Damulevičius ir Finansų skyriaus vedėja Kazimiera Daujotienė pasakė, kad tai padaryti įmanoma“, - sakė A. Lankauskas. Jo žodžiais, Mokesčių inspekcija teikianti gan optimistines prognozes, susijusias su mokesčių surinkimu.

Dirbtinai išpūtė pajamas

Šviesiomis prognozėmis netiki Miesto tarybos narys, bankrotų administratoriumi dirbantis Stasys Grigaliūnas.

„Bankrotų bylos perduodamos dešimtimis – iš Šiaulių, net Klaipėdos, ko niekada nėra buvę. Kadangi audituoju įmones, matau realią situaciją – įplaukų į biudžetą, kurių tikimasi, nebus“, - teigia Valstiečių partijai priklausantis S. Grigaliūnas.

Anot politiko, Savivaldybės administracija nusprendė pagudrauti. „Kadangi įstatymas draudžia tvirtinti deficitinius biudžetus, jie dirbtinai sukėlė pajamas“, - pastebi S. Grigaliūnas.

Miesto tarybos narys teigia, kad šiemet suplanuotos 71 milijono litų įplaukos iš gyventojų pajamų mokesčio ir taip yra drąsios. O Savivaldybės administracijos sprendimas pajamas popieriuje padidinti dar septyniais milijonais litų – jau iš fantastikos srities.

Prognozuoja kainų augimą

Šiaulių savivaldybė liepto galą prieis metų pabaigoje. Taip mano Šiaulių miesto tarybos narys S. Grigaliūnas. Jo žodžiais, paprasčiausiai pritrūks pinigų, kaip nutiko praėjusių metų pabaigoje: „Kaip ir šiemet išleisime pinigus, o ką darysime metų pabaigoje, kai pritrūks?“

Be to, politikas atkreipia dėmesį, jog dirbtinai sumažintos išlaidos šildymui, vandeniui ir kt. Pavyzdžiui, lėšų šildymui ir vandeniui numatyta skirti tik trečdalį. S. Grigaliūno žodžiais, tai reiškia, kad išaugs įsiskolinimai „Šiaulių energijai“, kuriai nebeliks nieko kito kaip nuostolius padengti didinant šildymo ir karšto vandens kainas. Todėl politikas teigia už tokį biudžeto projektą nebalsuosiąs.

Vėl kentės ikimokyklinės įstaigos

Sprendžiant iš biudžeto projekto, atpirkimo ožiais ir šiemet taps miesto lopšeliai-darželiai. Lopšelių-darželių darbuotojų atlyginimams šių metų biudžeto projekte numatyta vos ne trečdaliu mažiau lėšų nei pernykščiame.

Nors Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius praėjusį pirmadienį teigė, kad atlyginimų, kaip ir pernai, pristigs dviem mėnesiams, realiai ikimokyklinių įstaigų darbuotojams gali būti žymiai liūdniau.

Pavyzdžiui, praėjusių metų biudžeto projekte lopšelio-darželio „Auksinis raktelis“ metinis atlyginimų fondas buvo per šešis šimtus tūkstančių litų, o šiemet – dviem šimtais tūkstančių litų mažesnis.

Siūlo diržus veržti administracijai

Naujosios sąjungos, kuri įeina į valdančiąją daugumą, Šiaulių skyriaus pirmininkas, Seimo narys Valerijus Simulik pažymi, jog turi būti mažinamos valdymo išlaidos. Jo žodžiais, nenormalu, kai švietimo sistemai išlaidos mažinamos dvidešimčia procentų, o valdymo išlaidos – tik septyniais.

V. Simulik žodžiais, netenkina ir kai kurie politiniai etatai, tačiau pavardžių politikas neįvardijo.

Politiniais etatais Savivaldybėje priimta laikyti mero patarėjus. Mero patarėjais šiuo metu dirba konservatorius, Miesto tarybos narys Jonas Zolubas ir Darbo partijos atstovė, miesto Tarybos narė Danguolė Martinkienė.

Grasina versti koalicijos vežimą

Savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius teigia esąs tvirtai įsitikinęs, kad valdančiajai daugumai pavyks surinkti pakankamai balsų biudžetui patvirtinti.

Tačiau šie metai – partijų pasiruošimo naujiems savivaldybių rinkimams metai. Todėl pastaruoju metu Savivaldybės kuluaruose kalbama, jog balsavimas dėl biudžeto išbandys ir koalicijos tvirtumą. Kalbama, jog iš koalicijos gali pasitraukti Naujoji sąjunga (socialliberalai).

V. Simulik teigia, kad Taryboje jo partiečiai balsuoja laisvai, tačiau galimybės trauktis iš koalicijos neatmetė. „Jeigu nerasime kompromiso, visko gali būti“, - teigia politikas. Jo žodžiais, ikimokyklinių įstaigų direktorės ar mokytojai negali būti kalti dėl to, kad kažkas prastai skaičiuoja biudžetą.

„Jeigu nemoka (skaičiuoti, - red. past.), tegul pasitraukia arba trauksis kiti“, - dviprasmiškai kalba V. Simulik.

Miesto meras ir koalicijos vadovas Genadijus Mikšys koalicijos partnerio pasisakymų nekomentuoja. Jis teigia negirdėjęs ir priekaištų dėl miesto biudžeto projektų.

Į viršų