Švietimo skyriaus vedėją pavaduojantis Romas Marcinkus sako, kad šiemet vaikų atostogoms skirta vos dešimt tūkstančių litų, už kuriuos gali atostogauti dvi dešimtys iš mieste gyvenančių keturių tūkstančių socialiai remtinų vaikų.
Vaido SIMANAUSKO nuotr. 
 
 
 
Benas RUDYS

Keturi tūkstančiai socialiai remtinų vaikų šiemet gali likti alkani ir neatostogavę. Nors savivaldybės tarnautojai mėgina kaltinti Švietimo ir mokslo ministeriją neskyrus pinigų, paaiškėjo, kad patys tarnautojai pinigus ir pražioplino. Šiauliai pirmą kartą nepateikė prašymo skirti dosniai iš ES aruodo atseikėtų lėšų.

Ant asfalto šiemet gali likti ir proto negalią turintys globotiniai. Nerimaujama, kad mieste likę vaikai iš nedarnių šeimų papildys nusikaltimų  statistiką.

Šiauliai nepateikė paraiškos

Švietimo ir mokslo ministerija visos šalies savivaldybėms skyrė apie milijoną litų vasaros vaikų poilsio stovykloms organizuoti. Tačiau laimingųjų sąraše nėra Šiaulių miesto.

Paaiškėjo, kad šiemet niekas iš Savivaldybės nesugebėjo pasirūpinti, kad ministerijai būtų pateikta paraiška skirti pinigų.

Šiemet – pirmieji metai, kai stovyklos finansuojamos iš ES struktūrinių fondų. Prašantieji pinigų stovykloms privalėjo pagalvoti, kuo užims vaikus, kokias ugdymo programas įgyvendins – parengti ir pateikti konkursui medžiagą. Tačiau paraiška neparengta.

Pritrūko fantazijos ar tiesiog pražioplino?

Kratosi atsakomybės

Apie naują vasaros stovyklų  finansavimo tvarką buvo žinoma jau seniai, todėl kitos savivaldybės rengėsi iš anksto ir spėjo laiku pateikti paraiškas.

Atostogaujančią Savivaldybės  Švietimo skyriaus vedėją Violetą Damskienę pavaduojantis Romas Marcinkus sako, jog paraišką galėjo teikti Jaunųjų  turistų centras. Nors ši įstaiga pavaldi Švietimo skyriui, R. Marcinkus neįvardijo, kas iš jo kolegų turėjo Jaunųjų turistų centrui „minti ant uodegos“.

Visa suma, kuri teko vaikų  vasaros atostogoms, – dešimt tūkstančių litų, kurie atiduoti Vaikų teisių apsaugos tarnybai. Už šias lėšas vasarą atostogaus dvi dešimtys vaikų iš socialiai remtinų šeimų.

4000 vaikų  – ant „bruko“?

R. Marcinkaus duomenimis, šių  metų balandžio pirmą dieną mieste gyveno keturi tūkstančiai vaikų iš socialiai remtinų šeimų. Tokiose šeimose augantys vaikai vasarą turi teisę atostogauti nemokamai.

Praėjusiais metais Švietimo ir mokslo ministerija Šiauliams buvo skyrusi apie pusantro šimto tūkstančių litų. Dar kelios dešimtys tūkstančių pridurta iš miesto biudžeto. Šiemet, kaip minėta, tėra vos 10 tūkstančių litų.

R. Marcinkus sako, kad miesto merui parengė raštą, kuriame prašoma iš miesto biudžeto skirti 95 tūkstančius litų – vasaros stovykloms.

Vaikų  namai – ubagaus

„Sukame galvas, ką daryti, eisime ubagauti“, - guodžiasi proto negalią turinčių vaikų namų  „Šaltinis“ direktorės pavaduotoja Virginija Račienė. Jos žodžiais, įstaigos globotiniams būtina vasaros metu išvažiuoti, todėl įstaigos vadovai žada su ištiestomis rankomis vaikščioti pas rėmėjus.

Problemų įstaigai kilo dėl tos pačios priežasties, kad Savivaldybė nepasirūpino pateikti paraišką. Ankstesniais metais vasaros atostogoms iš miesto kišenės įstaiga gaudavo po 5-25 tūkstančius litų.

Tačiau yra ir dar viena bėda. Paprastai vaikams išvykus į stovyklą darbuotojai eidavo atostogų. Šiemet – negalės, kadangi likusius vaikus reikia prižiūrėti ištisą parą. 

„Bent jau dalis vaikų neliks be atostogų – aukosis pedagogai“, - sako V. Račienė.

Iš viso „Šaltinyje“  globojama apie septyniasdešimt vaikų.

Pinigų  prašo iš biudžeto

Šiaulių savivaldybės Švietimo skyriaus vedėją pavaduotojas R. Marcinkus sako, kad jau kreipėsi į miesto merą – prašoma vaikų atostogoms skirti 95 tūkstančius litų. Nors ši suma – maždaug per pusę mažesnė nei praėjusiais metais. R. Marcinkus sako, kad pernai vaikų atostogoms skirta apie du šimtus tūkstančių litų.

„Vaikai neliks be atostogų“, - pinigų miesto biudžete žada ieškoti Šiaulių mero pavaduotoja Alma Javtokienė. Pavaduotoja svarsto, gal lėšų bus galima skirti iš Privatizavimo fondo už parduotą Savivaldybės turtą.

Biudžete lėšos vaikų  vasaros stovyklai nebuvo numatytos, kadangi tikėtasi, kaip įprasta, pinigų gauti iš Švietimo ir mokslo ministerijos.

Nerimaujama dėl nusikalstamumo

Vicemerė A. Javtokienė  žada, kad kalti asmenys bus „įvertinti“.

„Jeigu kaltas asmuo ar asmenys nebus nubausti, tai reikš, kad Savivaldybėje galima visiškai nebedirbti“, - pastebi Seimo narys Edvardas Žakaris.

Politiko žodžiais, kadangi jei vasarą mieste liks neužimti vaikai iš socialiai remtinų, dažnai nedarnių šeimų, gali padaugėti nusikaltimų. Nes ir darbo susirasti, kai tiek darbo neturi suaugusiųjų, vaikams praktiškai neįmanoma.

„Savivaldybės Švietimo skyrius turėtų ne tik skaičiuoti, kaip optimizuoti mokyklų tinklą  – kaip uždarinėti mokyklas“, - „smigteli“ Seimo narys. 
 

Mero pavaduotoja Alma Javtokienė  pinigų vaikų atostogoms žada ieškoti Privatizavimo fonde.
Redakcijos archyvo nuotr.
Į viršų