Zita KATKIENĖ
Medikai baiminasi atlydžio ir galimo plikledžio. Nepasimiršo dar ir praėjusios žiemos plikledis, kai per parą Šiaulių apskrities ligoninės Priėmimo skyriuje apsilankė per 130 traumuotų žmonių. Nors šią žiemą taip masiškai žmonės negriūva, tačiau į Traumatologijos skyrių, kaip ir praėjusiais metais, nebetelpa ligoniai. Neurochirurgijos skyriuje 15 lovų parengta traumuotiems ligoniams.

 Skyriaus vedėjas Robertas Mikalauskas teigia, jog ne visada visos papildomos lovos užimtos, tačiau nei planuoti, nei prognozuoti žiemos aukų medikai nesiryžta.

Kasdien - dešimtys traumuotų

Ypač po ilgojo savaitgalio tikėtasi traumas patyrusių žmonių antplūdžio. Pošventinis laikotarpis traumatologams ir chirurgams visada įtempto darbo metas. Šiaulių apskrities ligoninės Traumatologijos skyriaus vedėjas Robertas Mikalauskas pastebi, jog šventinės dienos labai neišsiskyrė ir bendro žiemos fono - traumuotų žmonių niekada nestigo. „Kas parą guldome per dešimt traumuotų ligonių”, - sako skyriaus vedėjas.

Nušalusių ir susilaužusių galūnes, pasak mediko, žiemos metu - daugiausia. Griūdami žmonės susilaužo ir šonkaulius, patiria galvos traumas, dėl kurių gydomi Neurochirurgijos skyriuje.

Kiekvieną dieną ne tik guldomi į skyrių traumas patyrę žmonės, bet ir išrašomi namo. „Ilgai nelaikome - antraip nepakaktų ir kelių skyrių”, - sako medikas.

Visą žiemą panašaus srauto traumuotų ligonių sulaukia ir pirminės sveikatos priežiūros centruose dirbantys chirurgai, tęsiantys ligoninėje pagalbos sulaukusių traumuotų ligonių gydymą. Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro chirurgas Valdas Bielskis sako, jog šią žiemą traumuotų žmonių skaičius panašus vidutiniškam žiemos traumų skaičiui. Ir traumos būdingos žiemai - dažniausiai sužalojamos tipinės galūnių vietos, kurios traumuojamos griūvant, slystant.

Dažniausiai poliklinikų chirurgams tenka tęsti ligoninėje pradėtą gydymą.

Žmonės ateina gipsuotomis kojomis ir rankomis. Dažniausiai lūžta rankos riešas, stipinkaulis, kulkšnipėdis. Koja slidžiame kelyje kryptelėjo ir jau išniro kaulas, pasitempė ar trūko raiščiai.

Traumą palengvina draudimas ir biuletenis

Asmens sveikatos priežiūros centre dirbantis chirurgas Vytautas Kukaitis pastebi, jog švenčių traumos mažai kuo skiriasi nuo žiemos traumų, nes ir vienos, ir kitos įvyksta tada, kai žmogus praranda lygsvarą. Tik aplinkybės skiriasi - vieni pargriūva vos atsistoję nuo vaišių stalo, kiti - vos išlipę iš automobilio...

Pacientas Aleksandras Kuzminas taip pat traumą patyrė atsitiktinai. Blogiausia tai, kad pargriuvęs susižalojo ne sveiką koją, o jau operuotą. Jaunam žmogui pakeistas kelio sąnarys - taip pat retas atvejis. Tačiau ir vėl A. Kuzminas nepasisaugojo - po griuvimo kelis ėmė skaudėti: „Iš pradžių maniau – praeis, tačiau kelis skaudėjo vis labiau”. Chirurgas V. Kukaitis mano, jog po rentgeno tyrimo teks žmogų siųsti į ligoninės Traumatologijos skyrių. Gali tekti net keisti dirbtinį kelio sąnarį.

Iš Ginkūnų į polikliniką pasiramsčiuodamas ramentais atvyko Edmundas. Jis neseniai vedė ginkūniškę, tad šiame krašte - naujokas. „Nespėjau nei darbo susirasti, nei apsidrausti”, - nuogąstauja žmogus.

Prieš savaitę grįždamas namo beveik kieme slydo ir susilaužė kulkšnies kaulą. Ligoninėje buvo atlikta operacija, o dabar - po savaitės tenka tęsti gydymą poliklinikoje.

Skirtingai patyrusi traumą turėtų jaustis Psichiatrijos ligoninės slaugytoja Lina Valčiukaitė. Ji traumą patyrė pirmąją darbo dieną po Naujųjų metų. Sausio 4-ąją vos išėjusi į lauką čia pat daugiabučio kieme ir paslydo. Lūžo čiurnos kaulas. „Šiandien - 46-oji diena po traumos”, - šypsosi moteris, nors linksmintis, pati priduria, tikrai nėra ko.

Vakar buvo nuimtas beveik pusantro mėnesio nešiotas gipsas. Dabar dešimt dienų dar teks vaikščioti su ramentais, po to laukia reabilitacinis gydymas.

„Tai, kad turiu nedarbingumo lapelį - mažai teguodžia”, - kalba Lina. Nedarbingumo pašalpą traumą patyrusiai moteriai sumokėjo tik darbovietė - Psichiatrijos ligoninė, o „Sodra” iki šiol pašalpos nesumoka.

Tik tada, kai gydymas bus baigtas, išmoką sumokės ir draudimo kompanija, kurioje moteris sudariusi kaupiamąjį gyvybės draudimą. Akivaizdu, jog traumą palengvina žinojimas, jog materialiai nenukentės. Tačiau žiemos trauma, teigia medikė, tikrai sunkesnė. Pavojinga su ramentais lipti net aukštais poliklinikos laiptais, daug sunkiau ir pavojingiau eiti apipustytais šaligatviais.

Vadimo SIMUTKINO nuotr. 

Į viršų